Pokud Bártu odsoudí, měl by složit mandát, míní Jarolím

Domácí Domácí
12. 3. 2012 17:22
Je to poprvé, kdy vysoce postavený člen VV faktického šéfa strany vyzval k odchodu
Tomáš Jarolím.
Tomáš Jarolím. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud lídr VV Vít Bárta prohraje soud, ve kterém čelí podezření z uplácení, měl by podle místopředsedy strany Tomáše Jarolíma složit funkci šéfa sněmovního klubu VV a zároveň se vzdát svého poslaneckého mandátu.

Je to vůbec poprvé, kdy takto vysoce postavený člen Věcí veřejných vyzval faktického šéfa strany k odchodu, byť by šlo o verdikt pouze prvoinstančního soudu.

"Myslím, že naše stanovy v tuto chvíli znějí jasně, byť by byl Vít Bárta odsouzen pouze prvoinstančně," řekl Jarolím v Radiožurnálu.

"A já bych pak jen doufal, že ho další instanční soudy osvobodí a že se vrátí," dodal.

Válka mezi současnými a bývalými členy VV může vyústit i ve změnu zákona.

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová v rozhlasovém pořadu Studio Česko uvedla, že volební zákon by se mohl upravit tak, aby mandát poslance zanikl v momentě, kdy zákonodárce přestane být trestně bezúhonný.

"To by znamenalo úpravu ústavy. Nevidím ale nikoho, kdo by takové změně ústavy nebo volebního zákona v tomto bodě kladl překážku," dodala Němcová.

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit někdejší poslance VV Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala.

Škárkovi pak dal údajně 170 000 korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil.

Bárta naproti tomu tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl.

Lídr VV si tímto soudním procesem připsal unikát. Čeští soudci nikdy nerozhodovali o trestu pro politika, který má takto vysokou ústavní funkci. Hrozí mu až 6 let vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy