Pojďme diskutovat, jestli jsou sankce proti Rusku účinné, vyzvali politici z Hradu

sw sw
Aktualizováno 12. 9. 2018 16:17
Politici se také shodli na záměru přesunout českou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, jak dlouhodobě prosazuje Zeman.
Zleva ministr obrany Lubomír Metnar, ministr zahraničí Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman a předseda sněmovny Radek Vondráček.
Zleva ministr obrany Lubomír Metnar, ministr zahraničí Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman a předseda sněmovny Radek Vondráček. | Foto: ČTK

Praha - Nejvyšší ústavní činitelé se na koordinační schůzce k zahraniční politice shodli, že by v Evropské radě měla probíhat diskuse o ekonomické i politické účinnosti sankcí proti Rusku. V tiskové zprávě to oznámil Hrad, sami politici před novináře nepředstoupili. "Česká republika přitom samozřejmě bude výsledky této diskuse respektovat," stojí v prohlášení.

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, ministři obrany a zahraničí Lubomír Metnar a Jan Hamáček a předseda sněmovny Radek Vondráček také konstatovali, že důvody, které k zavedení sankcí vůči Rusku vedly, trvají. Zástupce Senátu se schůzky neúčastnil, předseda Milan Štěch je v zahraničí, jeho zástupkyni Hrad na jednání nepustil.

"Shodli se také na užitečnosti komplexní a otevřené diskuse o tomto tématu na úrovni Evropské rady, včetně zhodnocení ekonomické i politické účinnosti sankcí v návaznosti na proceduru jejich prodlužování," stojí v prohlášení ústavních činitelů. 

Právě prezident je hlasitým odpůrcem sankcí, který právě nejčastěji argumentuje jejich údajnou neefektivitou.

Politici se také avizovali možnost "v souladu s mezinárodním právem" přesunout českou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, jak dlouhodobě prosazuje Zeman. Plánované otevření Českého domu v Jeruzalémě má být prvním krokem.

Ústavní činitelé také zopakovali svůj postoj k migraci a odmítli přerozdělování migrantů. "ČR bude nadále prosazovat takovou změnu pravidel Společného evropského azylového systému, která zamezí zneužívání azylových pravidel pro nelegální vstup do Evropy a umožní systém zachovat pro ty, kteří ochranu opravdu potřebují," píše se v dokumentu.

 

Právě se děje

Další zprávy