Pohanka: Požádám o policejní ochranu

Sabina Slonková
25. 10. 2006 17:45
Praha - Poslanec Michal Pohanka, který dnes vystoupil z ČSSD, tvrdí, že byl pod silným tlakem. V exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz současně uvedl, že zvažuje žádost o policejní ochranu.

Michal Pohanka trvá na tom, že sociální demokracie se jej chtěla sama zbavit a tuto žádost mu tlumočil šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Nyní se Pohanka skrývá na neznámém místě. Mobilní telefony vypnul a ve spojení s ním nejsou ani jeho bývalí straničtí kolegové. Redakci Aktuálně.cz se přesto podařilo s ním spojit pomocí prostředníků. Po skončení rozhovoru Pohanka volal znovu: Zatímco odpoledne teprve zvažoval, že požádá o policejní ochranu, večer už se k tomuto kroku odhodlal.

Přinášíme vám unikátní rozhovor.

"Začalo to ještě před tím, než Nova odvysílala tu reportáž, kde se mluvilo i o mně. Měli jsme nějaký mítink v zoologické zahradě, kde se mou mluvil Michal Hašek a řekl mi, že bych se měl vzdát mandátu. Když jsem řekl, že to neudělám, vedl řeči typu: Dělej, jak chceš. Teď po tobě půjde policie a budeš to mít hodně těžký. Jako kdyby byla nějaká válka," řekl Pohanka.

A: Ale Michal Hašek vaší verzi popírá a tvrdí, že vás nikdo k odchodu nevyzýval?

Neříká pravdu.

Byly to celkem dva rozhovory, ve stejný den. U toho druhého byl i předseda Paroubek. Hašek mu řekl, že se nechci vzdát mandátu a Paroubek na to jen pokrčil rameny. Dál to více méně nekomentoval. Pak už jsem s tím problémem zůstal sám a čekal, co bude.

A: To je tedy vše, co vás vedlo k odchodu ze strany?

Ono se pak začalo kolem mě dít spousta divných věci. Bylo mi doporučeno, abych s nikým nemluvil, že budu mít odposlouchávaný telefon...

A: Kdo vám to doporučil?

To bylo všechno ze strany kolegy Haška. Měl jsem pocit, že on je tou hybnou silou. Nebo ho někdo pověřil. Když s těmi lidmi komunikujete tak dlouho jako já s Haškem, kterého znám několik let, přijde vám jejich chování absurdní. Připadalo mi to tak, jako by u mě chtěli aplikovat presumci viny, ačkoli jinde by jednali jinak.

A: Vaši známí tvrdí, že někdo sledoval vaši spolupracovnici a někdo vám poničil kancelář. Je to pravda?

To je to, o čem mluvím, když říkám, že se začaly dít divné věci. Možná jsem paranoidní, ale pro jistotu požádám o policejní ochranu. Když se kolem vás pohybují stále stejní lidé, není to asi úplně normální. A když se pak začnou objevovat i kolem vašich blízkých, logicky znejistíte.

A: Máte strach?

Do jisté míry ano, člověk přece jen nezažívá takové situace každý den.

A: Z Lidového domu zaznívají hlasy, že jste pod tlakem policie. Nejsou to policisté, kdo vás sledují?

Už jsem to taky slyšel, ale to je naprostý nesmysl. Jestli jsem pod nějakým tlakem, tak ho cítím z ČSSD, ne od policie. Nic takového není pravda.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

ČTĚTE VÍCE:

  • Levice ztratila, ČSSD opustil poslanec
    Michal Pohanka dnes vystoupil z poslaneckého klubu sociální demokracie i ze strany. A to znamená, že případná vláda ČSSD opřena o komunisty ztratila svých sto hlasů ve sněmovně. Přečtěte si původní zpravodajství.

A: Levice díky vám ztratila ve sněmovně paritní zastoupení. Už víte, jak budete hlasovat, když by další vládu sestavovala ODS - nebo by vznikal kabinet vedoucí zemi k předčasným volbám?

Budu svůj další postoj zvažovat. Tím, že jsem z ČSSD vystoupil, budu zvažovat svůj vlastní názor a nebudu se řídit názorem, který by mi byl z nějaké strany dáván. Teď jsem v pozici nezávislého poslance.

A: Kontaktoval vás už někdo z politiků s nabídkou na přestup?

Ne, vypnul jsem všechny telefony.

A: Vy jste svůj krok, který ČSSD evidentně zaskočil, udělal v době, kdy můžete výrazně ovlivnit podobu budoucí vlády. Konzultoval jste svůj postup s někým z ODS nebo z jiné strany?

Ne, s nikým. Bylo to mé osobní rozhodnutí, které ve mě zrálo delší dobu. Zvažoval jsem to už před komunálními volbami, ale nechtěl jsem kolegům zkazit kampaň.

A: Takže jste se nakonec rozhodl vystoupit mezi prvním a druhým kolem senátních voleb...

Původně jsem chtěl ještě počkat, ale ty divné věci kolem mě se začaly někam posouvat a už jsem nemohl čekat. Situace prostě dozrála.

A: Kdyby se nestalo to, co popisujete - ze strany byste neodešel?

Ne. Já jsem neměl žádné silné spory s někým z ČSSD. Dával jsem sice najevo, že se mi nelíbí ten konfrontační styl politiky, ale nebylo to nijak vyhrocené.

A: Takže to není tak, že vedení ČSSD vědělo, že jste slabý článek, který může "přeběhnout" a chtěli tomu předejít tím, že by vás donutili vzdát se mandátu.?

Takto to rozhodně není. Já to vnímám spíš jako nějaký vnitřní boj uvnitř ČSSD.

A: Ukrýváte se v ústraní, zvažujete ochranku... Jak chcete takhle dál fungovat?

Uvidíme, jak dlouho to bude trvat. Já věřím, že se po senátních volbách normálně vrátím ke své práci.

 

Právě se děje

Další zprávy