Pohanka: Odcházím, abych pomohl dohodě ODS a ČSSD

Martina Macková
11. 12. 2008 14:50
Přeběhlík z ČSSD a Topolánkův spojenec odešel ze sněmovny

Praha/Brno - Michal Pohanka, jeden z exposlanců ČSSD, kteří podporují vládu Mirka Topolánka, nečekaně složil svůj mandát.

Nepřímo tak posílil pozici opozice v dolní komoře parlamentu, kde ho nahradí - podle svých slov loajální - sociální demokratka Irena Kočí z Moravského Krumlova.

"Už jsem o tom uvažoval delší dobu," řekl v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Chtěl jsem odstoupit ve chvíli, kdy bude ODS jednotná a bude schválený rozpočet." Státní rozpočet schválili poslanci ve středu, a to navzdory protestům opozice.

Právě svým odchodem chce usnadnit vyjednávání mezi nejsilnějšími stranami. "Dělám tím prostor pro dohodu k evropskému předsednictví. Doufám, že můj krok bude katalyzovat situaci mezi ODS a ČSSD," vysvětlil své důvody.

Topolánkův kabinet chtěl dohodou získat na práci v době předsednictví Unii, a to bez pokusů o svržení ze strany opozice. ČSSD na oplátku požaduje ratifikaci Lisabonu a debatu o euru. Navíc by měla dohoda dosadit Jiřího Paroubka do čela sněmovny.

Aktuálně.cz: Proč právě teď? ODS není právě tolik jednotná a dohoda není vyjednaná...

Nechtěl jsem odcházet před kongresem ODS, to určitě ne. Zkomplikoval bych situaci Mirku Topolánkovi. A nyní je už i schválený rozpočet, což je alfa a omega každé vlády.

A.cz: Nebojíte se, že tím naštvete koalici, kterou jste doposud podporoval?

Asi na mě bude Mirek Topolánek naštvaný, ale zase to může pomoci k dohodě s Jiřím Paroubkem a české předsednictví bude silné a důstojné.

A.cz: Figurujete nějak ve vyjednávání těchto dvou stran?

Ne.

A.cz: Radil jste se o svém odchodu s někým?

Rozhodl jsem se sám za sebe. Některým kolegům jsem dopředu naznačil, co chci udělat. Někteří z nich mi řekli, že je to blbost, jiní, že je to dobré rozhodnutí a další, že je to jen má věc.

A.cz: Ani Miloš Zeman o tom neví?

Ne, nechtěl jsem ho do toho zatáhnout.

A.cz: Byl na vás vyvíjen nátlak, abyste odešel?

Ne, to rozhodnutí je moje. Chtěl jsem vyřešit svoji situaci a udělal jsem to. Už jsem při poslancování dělal lékaře a rozhodnutí bylo otázkou delšího uvažování.

A.cz: Má podíl na vašem rozhodnutí Jiří Paroubek, který vás opakovaně vyzývá k odstoupení?

Vůbec ne. Paroubek nás zahrnul celou řadou invektiv. Mám jasno. Vážím si rozhodnutí, které může člověk udělat sám. Je to stejné jako když jsem se před dvěma lety rozhodl podpořit vládu Mirka Topolánka, tak i teď jsem se rozhodl odejít.

A.cz: Zachoval byste se i nyní stejně?

Ano, udělal bych to znova. Tehdy nebyla vláda a v ČSSD nebyla dobrá atmosféra, uplatňovala se presumpce vinny. Nelíbilo se mi to. Když si vezmete tu genezi, pak dál nastala i situace, že ČSSD se snažila vytvořit vládu s KSČM a to bych nechtěl. Rozhodně podporuji princip, že vítěz voleb má sestavit vládu.

A.cz: Co budete nyní dělat?

Vracím se ke své profesi. Před vstupem do politiky jsem pracoval na gynekologickém oddělení Fakultní nemocnice Brno a přesně tam se vracím.

A.cz: A co politika? To s ní definitivně končíte?

Končím. Vlastně jsem skončil už ve chvíli, kdy jsem odešel z ČSSD, to byla politická konečná. Dnes neplánuju budoucnost v žádné straně, volím nyní jen bílý plášť.

 

Právě se děje

Další zprávy