Podpora Šabatové roste, k ČSSD se připojilo ANO

ČTK ČTK
4. 2. 2014 15:04
Jejím protikandidátem na ombudsmana je Stanislav Křeček, kterého chce i Miloš Zeman
Kandidátka na veřejného ochránce práv Anna Šabatová.
Kandidátka na veřejného ochránce práv Anna Šabatová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šance Anny Šabatové na to, že bude zvolena veřejnou ochránkyní práv, se výrazně zvýšily. Hnutí ANO totiž oznámilo, že ji podpoří.

Již v minulém týdnu přitom grémium ČSSD svým poslancům doporučilo, aby učinilo stejně. Komunisté a občanští demokraté budou mít při volbě ombudsmana, na kterého kandiduje také Stanislav Křeček, volné hlasování.

"Domluvili jsme se na tom, že podpoříme paní Šabatovou v této kandidatuře," řekla novinářům po jednání poslaneckého klubu místopředsedkyně Sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová.

"My jsme debatovali, kterého z kandidátů podpoříme. Necháme to na jednotlivých členech a členkách klubu. Já myslím, že je to tak správně," nechal se slyšet šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

"Poslanecký klub KSČM se v této situaci zavázal, že půjde volit a je naprosto volné hlasování, komu z těch dvou kandidátů dají poslankyně a poslanci KSČM svůj hlas," uvedl zase předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

Lidovci budou o své podpoře podle odcházejícího šéfa poslanců Mariana Jurečky teprve diskutovat. Poslanci pak dostanou doporučení.

Šabatovou, která byla v minulosti zástupkyní veřejného ochránce práv, i nynějšího zástupce ombudsmana Křečka nominovali nedávno senátoři. Křeček v tajné volbě získal 36 ze 64 odevzdaných hlasů, Šabatová o hlas více. Křečka nominoval také prezident Miloš Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy