Podmínka pro Čunka: Bude zdrženlivý v otázce Romů

Kateřina Eliášová
2. 4. 2008 9:48
Zelení si dali podmínku návratu Čunka do vlády
Duben 2007: Čunek pobouřil Romy, když pro deník Blesk na dotaz čtenáře, zda dostanou podporu od státu i jiní občané než Romové, uvedl, že by se nejdřív museli opálit a dělat s rodinou binec a ohně na náměstích. Kolem silnic se pak objevily tyto billboardy.
Duben 2007: Čunek pobouřil Romy, když pro deník Blesk na dotaz čtenáře, zda dostanou podporu od státu i jiní občané než Romové, uvedl, že by se nejdřív museli opálit a dělat s rodinou binec a ohně na náměstích. Kolem silnic se pak objevily tyto billboardy. | Foto: Radek Smékal

Praha - Pokud chce být Jiří Čunek ministrem Topolánkovy vlády, bude si muset dávat pozor na pusu. Součástí jednání o jeho návratu byly právě jeho kontroverzní výroky na adresu Romů.

Dohoda, kterou si vymohli zelení, zní, že Čunek bude více zdrženlivý.

"Je to otázka nějaké interní dohody mezi námi, jejíž výsledkem by měla být zdrženlivost nebo jakési vystříhání se ze situací, které s jeho výroky souvisely," řekl novinářům předseda zelených Martin Bursík.

Bursík řekl, že nejen zelení, ale i česká veřejnost jsou v těchto otázkách "supercitliví". Čunek se k Romům v minulosti nevyjadřoval zrovna vybíravě.

Foto: Ondřej Besperát
Čunek zasedne znovu ve vládě, Schwarzenberg neodejde
Čunek se vrací a radí: Audit potřebuje celá vláda

"To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně," odpověděl například Čunek na otázku čtenáře deníku Blesk, jestli stát bude dotovat všechny občany jako Romy.

Připomeňte si: Čunek: Chcete peníze od státu? Opalte se.

Proti Čunkovým slovům se tehdy ostře ohradily i romské organizace. "Svým výrokem v Blesku ze dne 30. března 2007 překročil hranici společenské přijatelnosti,"  napsalo ve společném prohlášení 16 romských organizací.

Občan má právo se vyjádřit

Bursík věří, že dohoda s Jiřím Čunkem bude platit.

"Věřím, že tato dohoda mezi mnou a Jiřím Čunkem bude platit, a to ne jen několik dní nebo týdnů, ale po celou dobu našeho společného vládnutí  a že ty problémy tady už nebudou," doufá Bursík.

Čunek se ale nechal slyšet, že každý člověk má právo svobodně vyjádřit svůj názor.

"Jsem svobodný občan a každý máme svobodnou možnost se vyjádřit k čemukoliv, ať je to ministr nebo občan," řekl doslova Čunek.

Vlčice. Dva roky od vyhnání
Vlčice. Dva roky od vyhnání | Foto: Ludvík Hradilek
Čunkův výrok o Romech rozčílil ODS
Čunek se omluvil, zeleným to nestačí

Na otázku, jestli se tedy i přes ujednání s Bursíkem bude dál k romské problematice vyjadřovat, odpověděl, že to nehodlá komentovat.

"Faktem je, že některé věci kolem Vsetína byly mediálně uchopeny úplně jinak, než se skutečně staly," hájí své názory Čunek.

Čunek jako vsetínský starosta nechal vystěhovat romské rodiny z rozpadlého domu v centru města.

Většina z nich skončila v kontejnerových domech na okraji Vsetína, část (mezi nimi i lidé platící nájemné) v rozpadlých domech za hranicemi okresu - v Jeseníkách.

 

Právě se děje

Další zprávy