Uprchlíci se v Bělé mají dobře, ukazoval Chovanec diplomatům. No good, oponovali zpoza plotu běženci

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 5. 11. 2015 19:02
Ministr vnitra Milan Chovanec chce vyvrátit kritiku ombudsmanky Anny Šabatové a vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Do detenčního zařízení v Bělé pod Bezdězem si proto pozval diplomaty a novináře, kterým se rozhodl ukázat, že uprchlíkům ve střeženém táboře nic nechybí. Šabatová v minulých týdnech prohlásila, že děti běženců čekajících v Bělé na vyhoštění mají horší podmínky než vězni. Komisař OSN se vyjádřil v podobném duchu, navíc dodal, že Česko práva uprchlíků porušuje systematicky.
Foto: Jakub Plíhal

Bělá pod Bezdězem - Brána střeženého detenčního zařízení pro nelegální uprchlíky v Bělé-Jezové se ve čtvrtek výjimečně otevřela i pro diplomaty z evropských zemí a novináře. Ministr vnitra Milan Chovanec chtěl ukázat, že kritika tábora jako místa, kde migranti nemají standardní podmínky, není pravdivá.

Podle ministra vnitra žijí uprchlíci v táboře ve velmi dobrých podmínkách. „‎Určitě jsou to lepší podmínky, než byly v jiných zemích, kterými ti lidé putovali. Situace se rapidně změnila, dnes je tu zhruba sedmdesát lidí, na začátku to bylo 400. Toto není mučírna. Toto je zařízení, kde jsou v detenci lidé, kteří nechtějí azyl v České republice,“ řekl při návštěvě Chovanec a doplnil, že přijel hlavně kvůli tomu, aby podpořil zaměstnance a policisty v jejich práci.

Zaměstnanci detenčního zařízení namítali, že situace se liší od popisu například neziskových organizací. "Děláme, co můžeme, a v těchto stísněných podmínkách se jim snažíme poskytnout nějaký komfort," řekl jeden ze zaměstnanců. Zprávu ombudsmanky Šabatové označili za hon na čarodějnice.

Nestalo se prý, aby děti chodily v otrhaných šatech, vychovatelky je navíc čtyřikrát až pětkrát do měsíce berou na výlety. Naopak, ukázali různé železné tyče, které prý uprchlíci měli mít připravené jako zbraně.

Mezitím k plotu, který v tu chvíli ještě novináře od běženců odděloval, přišla skupinka asi patnácti Afghánců. "‎Říkají nám, že jsme jako zločinci, protože jsme přišli ilegálně. Chceme do Německa a cestou jsme prošli deset států, nikde se k nám takhle nechovali," stěžoval si přes dráty asi třiadvacetiletý Mohammad. Chování zaměstnanců tábora se prý změnilo teprve minulý týden, kdy ČR zkritizoval Vysoký komisař OSN.

Potěmkin? V žádném případě

Média se přitom doposud dovnitř areálu, který byl původně postaven jako vojenská posádka, nedostala. Ven ale prosákly informace o otřesných podmínkách. Ve čtvrtek však před budovami stály lavičky a houpačky, vše zářící novotou, na pokojích maximálně čtyři lidé. A to ještě v případě, že šlo o rodiny s dětmi.

"Potěmkin to určitě není a už ta doba předtím dostačovala potřebám rodin s dětmi," odmítl Chovanec, že by celou návštěvu uspořádal jen na efekt. Podle ministra se daří areál opravovat až teď z toho důvodu, že v létě byly kapacity na hranici možností a opravy a drobné rekonstrukce se daří dělat až teď, kdy hlavní vlna odezněla.

Novináři i diplomati měli možnost projít prakticky celý areál i mluvit s kterýmkoli ze zadržených uprchlíků. Možnosti podívat se do kritizovaného zařízení využila i britská velvyslankyně Jan Thompsonová. "Podmínky byly přiměřeně dobré, nic degradujícího jsem neviděla," řekla poté, co navštívila ošetřovnu.

Diplomaty zajímalo hlavně to, v jakých podmínkách utečenci žijí a zda mohou využívat služby tlumočníků. To totiž byla jedna z častých stížností samotných uprchlíků. Ve čtvrtek ale byli mezi zaměstnanci i tři tlumočníci do arabštiny a perštiny, kteří výhrady "klientů" úplně nechápali. I podle nich je totiž o migranty, kteří čekají buď na propuštění, nebo vrácení do Rakouska či Maďarska, postaráno nejlépe, jak dovolují podmínky.

Šabatová: Mají horší podmínky než vězni

Podmínky v táboře před časem ostře zkritizovala ombudsmankAnna Šabatová, která prohlásila, že poměry v táboře, kde na vyhoštění čekají asi čtyři stovky běženců, jsou horší, než mají čeští vězni. Dětem třeba schází teplé oblečení a jsou vystrašené z policejních kontrol. Ombudsmanka nicméně připustila, že po jednání s Chovancem v minulém týdnu se podmínky zlepšily.

Šabatová však s kritikou není osamocená. Minulý týden Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Zajd Raad Husajn obvinil Českou republiku ze systematického porušování práv uprchlíků. Zároveň dal najevo znepokojení nad "xenofobními veřejnými projevy, včetně islamofobních výroků" prezidenta Miloše Zemana. České politické špičky jeho slova razantně odmítly.

Tábor navštívila i členka ruské punkové skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová. Podmínky v Bělé označila za příšerné. "Nedovolují jim dýchat čerstvý vzduch, celý den sedí v uzavřené místnosti. Český stát se k nim chová jako ke zločincům, nevytváří jim prakticky žádné podmínky pro život a normální lidskou existenci," pohoršovala se.

 

Právě se děje

Další zprávy