Podívejte se, co odpověděl Čunek na kritiku USA

job
13. 3. 2008 21:00
Uvnitř: Otevřený dopis lidoveckého předsedy
Jiří Čunek se brání kritice otevřeným dopisem.
Jiří Čunek se brání kritice otevřeným dopisem. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předseda lidovců Jiří Čunek se v otevřeném dopisu ohradil proti tomu, že figuruje ve zprávě, kterou vypracovalo ministerstvo zahraničí USA o dodržování lidských práv v Česku.

Zpráva - v pasážích kritizujících poměry v České republice - uvádí jako příklad Čunkovu korupční aféru a případ, kdy lidovecký předseda ještě jako starosta Vsetína nechal vystěhovat romské rodiny z domu v centru města.

Jiří Čunek označil tato tvrzení za vadná a v dopise velvyslanci USA Richardu Graberovi argumentuje, proč podle něj zpráva lže. Žádá, aby zveřejněné informace byly uvedeny na pravou míru.

Zde si můžete přečíst celý dopis:

J.E. p. Richard W. GRABER
Velvyslanectví Spojených států amerických
Tržiště 15
118 01 Praha 1

 

Vaše Excelence,

reaguji na zprávu zveřejněnou U.S. Department of State v úterý 11. března 2008, která v pasážích týkajících se mé osoby obsahuje zásadní věcné nepřesnosti.

Moje výhrady se týkají následujících částí textu:

"In December the supreme state prosecutor concluded that there was insufficient evidence to prosecute Jiri Cunek, former vice prime minister and chairman of the Christian and Democratic Union-Czechoslovak People's Party (KDU-CSL) party on bribery charges. According to police, Cunek, as mayor of the city of Vsetin in 2002, accepted a $25,000 (450,000 koruna) bribe from a real estate development company, raising questions of impunity. Critics allege that the case was closed due to political pressures."

Český překlad: "Nejvyšší státní zástupce dospěl v prosinci k závěru, že neexistuje dostatek důkazů k dalšímu stíhání Jiřího Čunka, bývalého vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL pro podezření z korupce. Podle policie měl Čunek jako starosta města Vsetína převzít v r. 2002 úplatek ve výši 25.000 dolarů (450.000 Kč) od realitní společnosti. Podle některých kritiků byl případ uzavřen z důvodu politického tlaku."

Považuji za nutné zdůraznit, že státní zástupce předmětné vyšetřování zastavil, neboť po provedení důkazů dospěl k závěru, že je nepochybné, že skutek, pro který jsem byl trestně stíhán, se nestal.

Nejen dle českého právního řádu je zásadní rozdíl v tom, zda bylo trestní stíhání zastaveno z důvodu, že jsem se daného jednání vůbec nedopustil, nebo z důvodu, že se nepodařilo shromáždit dostatek důkazů, jak uvádí zpráva U.S. Department of State. Další z řady nepřesností spočívá v tvrzení, že trestní stíhání zastavil Nejvyšší státní zástupce, neboť tak učinil okresní státní zástupce.

"In 2006 then-mayor of Vsetin, Jiri Cunek, evicted 360 Romani from their homes in the city. Many Roma were moved outside city limits and given substandard housing. Cunek subsequently won a Senate seat in the 2006 elections. Although his actions were criticized by the press, human rights activists, and even members of his own party, Cunek was later elected as chairman of the small but influential KDU-CSL and became the vice premier in the government. In September police closed an investigation after concluding that Cunek's actions did not violate the law. The Vsetin Roma filed an administrative appeal."

Český překlad: "Jiří Čunek, který byl tehdy starostou Vsetína, v r. 2006 vystěhoval 360 Romů z jejich domovů. Mnoho Romů bylo vystěhováno na okraj města do nevyhovujícího bydlení. Čunek poté získal ve volbách křeslo v senátu. Přestože byl jeho čin kritizován tiskem, aktivisty za lidská práva i členy jeho vlastní strany, byl Čunek zvolen předsedou malé, avšak vlivné strany KDU-ČSL a jmenován vicepremiérem. Policie v září uzavřela vyšetřování se závěrem, že Čunkovo jednání nebylo v rozporu se zákonem. Vsetínští Romové se proti tomu odvolali."

Uvádím, že v daném domě bylo v roce 2006 užíváno 48 bytových jednotek. Z toho 7 na základě nájemních smluv a 41 bez právního titulu (bez nájemní smlouvy), tedy protiprávně.

O prostředcích na demolici pavlačového domu, na který bylo vzhledem k jeho stavebně-technickému stavu vydáno rozhodnutí o odstranění stavby (demoliční výměr), rozhodlo Zastupitelstvo města Vsetína stejně jako o výstavbě nového komplexu v prosinci roku 2005 při schvalování rozpočtu.

S nájemníky, kteří užívali 7 bytů na základě nájemních smluv, se město dohodlo na výměně bytových jednotek. Tito nájemníci se na základě zmíněných dohod z objektu přestěhovali.

Zbývajících 41 bytových jednotek (nelegálně obývaných) bylo vystěhováno na základě pravomocných soudních rozhodnutí.

Podle nich mělo být:

  • za 2 nelegálně obývané bytové jednotky přiděleno náhradní ubytování;
  • za další 2 nelegálně obývané bytové jednotky přiděleno přístřeší;
  • 14 nelegálně obývaných bytových jednotek vystěhováno bez bytové náhrady;
  • 23 nelegálně obývaných bytových jednotek vystěhováno na základě rozhodnutí soudu o exekuci.

Nešlo tedy o rozhodnutí Jiřího Čunka jako starosty města Vsetína, ale o vykonání soudních rozhodnutí. Nad rámec těchto soudních rozhodnutí odhlasovalo Zastupitelstvo města Vsetína, že i těmto obyvatelům zmíněného pavlačového domu zajistí ubytování. K tomu také došlo. 

O všechny obyvatele domu (legální i nelegální) se tedy město postaralo a nikdo z nich nezůstal bez pomoci na ulici.

Věřím, že se během přípravy zmíněné zprávy odpovědní pracovníci dopustili nepřesností pouze z důvodů využití nerelevantních informačních zdrojů. Přesto považuji zveřejnění nepřesných a nepravdivých informací týkajících se mé osoby za nepřípustné a cítím se jimi být poškozen. A to nejen jako politik, ale i jako občan České republiky.

Trvám na tom, aby zveřejněné informace byly uvedeny na pravou míru.

V Praze dne 13. března 2008

Jiří Čunek
předseda KDU-ČSL

 

Právě se děje

Další zprávy