Podezření trvá, Hašek stále dluží tři čtvrtě milionu

Jakub Novák
9. 7. 2013 5:30
Hejtman Michal Hašek je v podezření ze střetu zájmů, on sám to však vylučuje
Michal Hašek (ČSSD).
Michal Hašek (ČSSD). | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Půjčka platí. Pouze těmito slovy byl bratislavský biskup Církve československé husitské a podnikatel v jedné osobě Jan Hradil ochoten okomentovat třičtvrtěmilionovou sumu, kterou si od něho v roce 2010 vzal Michal Hašek - a kterou ani do konce minulého roku nesplatil.

Vyplývá to z politikova majetkového přiznání za loňský rok.

Haškovi se tak doposud nepodařilo definitivně odvrátit podezření ze střetu zájmů, které na něho padá v důsledku Hradilových podnikatelských aktivit pro instituce podřízené Jihomoravskému kraji, kde je Hašek hejtmanem.

"Pokud ji bude možné splatit dříve, splatím ji dříve a tím celý příběh končí," komentoval situaci kolem půjčky ještě loni v říjnu Hašek pro deník Insider, který s celou kauzou o možném střetu zájmů přišel.

Podle majetkového přiznání je patrné, že ani navzdory souběhu platů poslance a hejtmana, které za loňský rok činily dohromady přes dva miliony korun, nedokázal Hašek dluh splatit. Svůj poslanecký plat údajně pravidelně dává na charitu, o co konkrétně jde, ale neuvádí.

Hašek: Půjčka je transparentní, o střet zájmů nejde

"Půjčka je řádně podložena smlouvou, již jste o tom podrobně psali a já jsem poskytl všechny informace. O střet zájmů nejde, že jsou podmínky zcela standardní, konstatoval i zástupce Transparency International," řekl k tomu Hašek.

"Nemám nic nového, co bych v této věci sdělil. Půjčka je řádnou součástí mého majetkového přiznání," dodal.

Jeho věřitel, biskup Hradil, odpověď odbyl s tím, že - jak je výše zmíněno - půjčka platí; k jejím podrobnostem se však on sám odmítá vyjadřovat.

"Je to soukromá věc pana Haška, ať vám to řekne on sám," nechal se slyšet Hradil.

Bližší detaily zmíněného střetu zájmů loni popsal deník Insider. Soukromé zdravotnické laboratoři MDgK se začalo dařit v roce 2010, kdy si její čtvrtinový podíl koupil právě Jan Hradil (podíl Hradil letos v květnu rozšířil na 35 %).

Nástup lepších časů?

Ještě v roce 2010 potom začala tato společnost spolupracovat ve velkém s vyškovskou, tedy krajskou nemocnicí. V tomto roce se vůbec společnosti začalo dařit výrazně lépe, než tomu do té doby bylo. Ve zmíněné vyškovské nemocnici si pronajala prostory a provozuje tu celou patologii, přičemž tento obor a s ním spojené služby patří podle lidí z branže k tomu ziskovému, v čem lze ve zdravotnictví podnikat.

Odrazilo se to i v dokumentech z obchodního rejstříku, podle nichž rostl od roku 2009 obrat firmy a zvýšil se i zisk po zdanění. Obrat tehdy činil 3,47 milionu, v roce 2010 to bylo 8,11 milionu, 2011 pak 12,51 milionu. Zisk firmě postupně stoupl z 867 tisíc na 1,41 milionu v roce 2010 a 1,21 milionu v roce 2011.

MDgK-plus byla lepší

Ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová na to později reagovala tiskovým prohlášením - podle ní byla nemocnice vzhledem ke své velikosti donucena k výběru nového zajišťovatele pitevního provozu poté, co tuto službu vypověděla Fakultní nemocnice Brno.

Ze dvou došlých nabídek potom byla primáři a náměstkem pro zdravotní péči vyhodnocena nabídka společnosti MDgK-plus "z hlediska rozsahu a dostupnosti služeb jako vhodnější".

Kromě vyškovské nemocnice spolupracuje společnost MDgK- plus ještě například s nemocnicemi v Hodoníně (zřizovatel je též Jihomoravský kraj) či v Hustopečích, soukromými klinikami nebo poliklinikou ve Veselí nad Moravou.

 

Právě se děje

Další zprávy