Podepišme Úmluvu o počítačové kriminalitě, žádá Senát

ČTK ČTK
21. 3. 2013 18:59
Cílem úmluvy je sjednotit skutkové podstaty trestných činů souvisejících s počítači
Foto: Reuters

Praha - Senát schválil souhlas s přistoupením Česka k mezinárodní Úmluvě o počítačové kriminalitě.

Cílem úmluvy je především sjednotit skutkové podstaty trestných činů souvisejících s počítači, a tím usnadnit jejich potírání v mezinárodním měřítku. Jak senátory informoval zpravodaj Miroslav Antl (ČSSD), řadu činů uvedených v úmluvě klasifikuje jako trestný čin už současný trestní zákoník.

Úmluvu od roku 2001 podepsalo už 47 zemí. Projednává ji také Sněmovna. Prohlašuje za trestné činy řadu věcí týkajících se počítačů, systémů a dat. Úmluva počítá i s tím, že za některé druhy počítačových podvodů by byly odpovědné i firmy. Umožnil to už zákon o trestní odpovědnosti firem, který platí od loňského roku.

Mezi kriminální činy se podle úmluvy bude řadit třeba nezákonné získání přístupu k počítačovému systému. Úmluva také kriminalizuje například výrobu, dovoz a prodej takových zařízení, která jsou určená k páchání trestné činnosti, například k nezákonnému sledování provozu na počítačových sítích. Stejně tak se kriminalizuje obchod s kódy a přístupovými hesly, která slouží k nepovoleným průnikům do sítí.

Dokument pamatuje i na dětskou pornografii, jejíž výroba je už také trestným činem. Zabývá se i porušováním autorských a souvisejících práv.

 

Právě se děje

Další zprávy