Podejte demisi, vyzval veřejně vládu Paroubek

Jakub Antoš
2. 11. 2007 13:10
Sociální demokraté chtějí položit Topolánkovu vládu
"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek.
"A kdo je v té jeho ochrance? To je ten Tomáš, co byl u mne?" zajímal se Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Den po rezignaci vicepremiéra a předsedy lidovců Jiřího Čunka se nejsilnější opoziční strana rozhodla pokusit se položit vládu.

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek říká, že hlasování přijde v příštích několika týdnech. "Nemá smysl věci prodlužovat," říká.

Předseda strany Jiří Paroubek pak na mimořádné tiskové konferenci požádal, ať vláda odejde sama. "Vyzývám vládu, aby podala demisi. Není schopná vládnou této zemi," řekl Paroubek.

Vypočetl, co všechno podle něj Topolánkův kabinet "zbabral". Od tajení informací o radaru, přes neúspěšné čerpání peněz z fondů EU, po politickou korupci. Tu měla vláda předvést, když dva tehdejší poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka umožnili kabinetu vzniknout.

"Vláda není schopná debatovat s opozicí nad zásadními problémy země," kritizoval dále Paroubek.

Tuto větu řekl ve stejný den, kdy média upozornila, že se ČSSD s ODS domluvila na základních obrysech důchodové reformy. Tedy zásadním materiálu, který dvě vlády sociální demokracie po sobě nebyly s to s opozicí dojednat. (Více o důchodové reformě čtěte ZDE)

Opozice: Je to jediné rozumné řešení

Nejužší vedení sociální demokracie hodlá navrhnout spolustraníkům, aby ve sněmovně vyvolali hlasování, v němž by poslanci vyslovili nedůvěru tříbarevné Topolánkově vládě. Pokud by uspěli, znamenalo by to pád kabinetu.

Sociálním demokratům jde podle slov šéfa poslaneckého klubu Michala Haška o kultivaci české politické scény.

"Jaká je nemůže být jedno nejen nám, ale ani jednomu ze zodpovědných poslanců ve sněmovně, včetně koaličních. My si myslíme, že je povinností opozice se v takové situaci pokusit o vyslovení nedůvěry vládě," říká Hašek.

Tímto krokem opozice usiluje o vyvolání předčasných voleb. "My si myslíme, že žádné jiné rozumné východisko než předčasné volby pro demokratické poslance neexistuje," vysvětluje.

O vyslovení nedůvěry Topolánkově koaliční vládě se opozice pokusila již v červnu letošního roku. A důvodem byla také situace kolem vicepremiéra Jiřího Čunka. Koalice ale hlasování ustála. Z přítomných 198 poslanců se pro návrh na vyslovení nedůvěry vyslovilo 97, proti bylo 101 poslanců koaličních stran.

Hašek: Premiér je neprofesionální. Měl by odejít

ČSSD tak celý rok volá po tom, aby Jiří Čunek odstoupil kvůli své korupční aféře. Když to šéf lidovců ve čtvrtek udělal, reagovala ČSSD v pátek tvrzením, že to svědčí o hluboké vládní krizi.

Vicepremiér Čunek rezignoval, Hašek přesto nepovažuje úmysl ČSSD za nelegitimní.

"My si myslíme, že je to naopak. Důvodem je, že v této vládě byl tak dlouho držen člověk, který má takovéto problémy. Ta jeho demise přišla se zpožděním několika měsíců. Ukázalo to obrovskou neprofesionalitu zejména premiéra Topolánka, nikoliv Jiřího Čunka, ale především premiéra."

Neprofesionalitu předsedy vlády Mirka Topolánka vidí opoziční tábor nejen v postoji k Čunkově kauze, ale i v jeho vládních krocích. Hašek zmiňuje reformu veřejných financí a údajné neúspěchy v zahraniční politice.

"To všechno podle nás znamená, že tato vláda by už neměla dále vládnout, proto navrhujeme demisi vlády a pokud vláda tu výzvu nevyslyší, tak pak hlasování o nedůvěře," uzavírá šéf sociálnědemokratických poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy