Počty lékařů se léta falšovaly, proto byla dohoda těžká

Petr Holub
14. 2. 2011 16:10
Vláda a odbory měly před sebou poslední překážku. Shodnout se, kolik lékařů vlastně je
Počítejte se mnou, pane ministře. Odborový předák dr. Engel na brígfinku s ministrem zdravotnictví.
Počítejte se mnou, pane ministře. Odborový předák dr. Engel na brígfinku s ministrem zdravotnictví. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dohoda lékařských odborů s ministrem Leošem Hegerem se až do pondělního večera zadrhávala na tom, že se obě strany nemohly dohodnout, kolik lékařů ve zdejších nemocnicích vlastně pracuje.

Hegera totiž vláda pověřila, že smí platy lékařů zvýšit nejvýš tak, aby to stálo jeden a půl miliardy korun, vyjednavači za odbory nehodlali ustoupit z požadavku na dvě miliardy.

Počet lékařů, mezi něž se tyto částky rozdělí, je proto podstatný. Avšak potíž je v tom, že sktuečné počty lékařů v nemocnicích se už léta - právě kvůi platům - zamlžují

Deset, nebo dvacet?

Pro představu, jaký problém ministr a odboráři řešili, uveďme toto.

Pokud je lékařů deset tisíc, pak stačí jeden a půl miliardy k tomu, aby se platy zvýšily o 8-12 tisíc měsíčně, jak žádají doktoři.

Ovšem pokud je lékařů v nemocnicích dvacet tisíc, pak nebude dost peněz ani na navýšení o 5-8 tisíc, které připouští vláda.

Obě uvedená čísla přitom pocházejí z databáze Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS). Skutečný stav bude někde mezi tím. To zjistilo i Aktuálně.cz, když na falšování stavu lékařského personálu upozornilo.

Tisíce mrtvých duší

Na počtech lékařů se zadrhla už páteční schůzka Hegera s odboráři. "Jednali jsme o možnostech, že doktorů je dvanáct nebo šestnáct tisíc," připustil chaos během páteční debaty jeden z vyjednavačů.

Počet deset tisíc lékařů uvádí ÚZIS, když sčítá plné úvazky v lůžkové péči. Plných úvazků v lůžkové a ambulantní péči dohromady má být celkem osmnáct tisíc.

Mezi vyjednavači však převládá názor, že ambulantní úvazky mají většinou lékaři z lůžkových částí nemocnice. Řada z nich se tak dostává do statistik vícekrát.

Někteří lékaři jsou zase ve stavech konkrétních nemocnic pouze jako "odborní garanti" a ve skutečnosti léčí jinde. Odhad mezi dvanácti a čtrnácti tisíci, ke kterému vedle odborářských a ministerských expertů dospělo také Aktuálně.cz, však nikdo nedokáže ověřit.

Celkový počet 12 až 14 tisíc nemocničních lékařů se může zvýšit o jeden a půl tisíce ještě tím, že se do dohody o zvýšení platů zahrnou lékaři, kteří slouží v ústavech dlouhodobé péče, v psychiatrických léčebnách a v lázních.

Šance pro chytrou horákyni

Když se tedy lékaři s ministrem nakonec v pondělí shodli na celkovém počtu 14 tisíc lékařů, stačily na zvýšení platů o 8-12 tisíc dvě miliardy. S tím, že se platy zvýší od března.

Částka o půl miliardy nižší by stačila na zvýšení o 6-9 tisíc od března. Mimořádná dotace ve výši jeden a půl miliardy by stačila na zvýšení o 8-12 tisíc, kdyby lékaři počkali do května.

Nejasnosti s výpočty mohou paradoxně odstranit politické překážky, které dohodu ministra a odborů ohrožovaly.

ODS stojí za sestrami

Poslanecký klub ODS se například usnesl na tom, že se dvoumiliardová dotace musí rozdělit mezi všechny zdravotníky, vedle lékařů také mezi sestry. "Zatím nemáme informace, že by ministr Heger tyto mantinely překračoval," komentoval jednání předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

Zjistit vybočení nebude snadné ani později, protože nebudou přesná data o tom, kolik lékařů vlastně dostalo přidáno a kolik zbylo na sestry.

Neurčité údaje o navýšení mohou otupit nespokojenost krajských vůdců lékařských odborů, kteří budou stejně obtížně zjišťovat, proti čemu se vlastně mají bouřit.

 

Právě se děje

Další zprávy