Pochybovači ustoupili, koaliční smlouva má 111 podpisů

Domácí Domácí
Aktualizováno 22. 1. 2014 13:21
Jako poslední podepsal lidovecký poslanec Vít Kaňkovský.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pod koaliční dohodou je všech 111 podpisů, jako poslední svoji signaturu připojil poslanec Vít Kaňkovský z KDU-ČSL. Aktuálně.cz to potvrdil místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Poslanec přesto není o podpoře koalice přesvědčen. "Od začátku jednání jsem zastáncem odchodu do opozice. Měl jsem pochybnosti, zda budeme mít v koalici roli rovnocenného partnera," řekl Aktuálně.cz Vít Kaňkovský.

S podepsáním dohody mělo problém i několik poslanců ČSSD. Ti si stěžovali, že s nimi vedení strany dostatečně nekomunikuje. Problém byl i v tom, že požadavek na podpis od všech poslanců měl vzejít od šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

"Přece nebudeme něco podepisovat panu Babišovi," uvedl jeden ze sociálnědemokratických poslanců.

Že by si podpisy vymínil šéf hnutí ANO, však popírá předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. "Byla na tom dohoda mezi vyjednávacími týmy," řekl deníku Aktuálně.cz.

Spor by každopádně neměl zkomplikovat vznik nové vlády, a to ani v případě, že by se nakonec Vít Kaňkovský k podpisu nerozhodl. "Bylo by dobré, kdyby tam ty podpisy byly. Ale pokud tam nebudou, nepokládám to za významnou komplikaci," dodal Faltýnek.

Výhrady měli podle Jurečky i další poslanci lidovců, týkaly se například programu v oblasti zdravotnictví. Na klubu se poslanci podle místopředsedy strany dohodli, že připomínky budou zohledněny v programovém prohlášení vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy