Po Paroubkovi padá i jeho spojenec. Bojuje o přežití

Martina Machová Martina Machová
14. 6. 2010 14:20
Po odchodu Jiřího Paroubka se třese židle i pod kmotrem jeho dcery Petrem Bendou
Petr Benda během kampaně ČSSD. Za jeho zády stojí Tomáš Horáček
Petr Benda během kampaně ČSSD. Za jeho zády stojí Tomáš Horáček | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Po odchodu Jiřího Paroubka z čela sociální demokracie se třese židle i pod jedním z jeho nejbližších splupracovníků ve straně Petrem Bendou, předsedou ČSSD v Ústeckém kraji.

Benda jako pětka kanidátky nebyl zvolen do sněmovny a už po volbách se ozvaly hlasy, že by měl na svou předsednickou funkci rezignovat. V jednu chvíli byl dokonce připraven plán, jak ho odstranit, zhasl však dříve, než se rozběhl. Nyní se stranická opozice pokouší Bendu shodit znovu.

Bendovi kritici mají připraveno několik variant, jak se předsedy zbavit. Liší se především tím, jak rychle by se to mohlo stát.

Plány se začnou naplňovat v pondělí večer, kdy budou o Bendově osudu jednat předáci sociální demokracie v Ústeckém kraji. Ve stranickém sídle v Ústí nad Labem se sejde krajský výkonný výbor ČSSD.

Petr Benda zatím svoji situaci ve straně nekomentoval. Na žádost Aktuálně.cz o vyjádření odepsal, že je časově zaneprázdněn a že se možná časem ozve.

Litoměřický nábor

Základem dvou plánů namířených proti Bendovi jsou události z minulého týdne, kdy byl před členskou schůzí v Litoměřicích organizován hromadný nábor členů do ČSSD.

Bendovi kritici tvrdí, že právě předseda se tak pokusil ovládnout nejvýznamější organizaci v regionu, aby upevnil svůj nynější post.

Podle kritiků si na to najal svého muže Tomáše Horáčka, který byl s náborem černých duší spojován v několika aférách už loni na podzim. Benda i Horáček to odmítají.

Deník Aktuálně.cz byl na jednání litoměřické ČSSD přítomen a události popsal v podrobné reportáži. Někteří adepti na členství vypovídali, že měli za účast přislíbeno tři sta korun. Stejná nabídka se objevila i na facebooku.

Nová registrace

Právě očištění strany od účelově najatých členů je základem dvou ze tří variant, jak se Bendy zbavit.

Vysokou podporu má ta, kterou prosazuje děčínský sociální demokrat Jaroslav Foldyna, muž, který ve volbách díky preferenčním hlasům odsunul Bendu z místa poslance na místo prvního náhradníka sněmovny.

Scénář počítá s tím, že by krajské vedení odhlasovalo přeregistraci všech členů v Ústeckém kraji.

"Musíme nastolit důvěryhodnost všech okresů. To, co se děje dnes, je jen důsledek neřešeného problému, což se odráží v nervozitě v kraji obecně," říká Foldyna.

Sám už ohlásil, že děčínská ČSSD půjde příkladem a k přeregistraci přistoupí bez ohledu na výsledek jednání severočeských bossů.

Oslabit předsedu

Šanci na úspěch má i méně radikální návrh, který stojí na stejném základě. Ten počítá jen s přeregistrací vybraných stranických buněk, které v poslední době přijaly nebývalé množství členů.

"Budu navrhovat, aby se přeregistrovaly ty organizace, kam vstupovali noví členové po více jak padesáti a násobně narostly až přes 200 členů," řekl Aktuálně.cz vlivný ústecký sociální demokrat Arno Fišera.

Horkými kandidáty na detailní kontrolu by byly již zmíněné Litoměřice s Dečínem. Vedle toho by Fišera rád poslal kontrolu i do Libčevsi a Teplic.

Ať by se krajské vedení rozhodlo pro jednu či druhou verzi, v obou případech by byla pozice Petra Bendy významně oslabena.

ČSSD se totiž chystá na celostátní sjezd, který vyvolá i konference na okresních a krajských úrovních. Benda by díky přeregistraci ztratil svůj vliv, počítají kritici. Oslabeného předsedu by pak bylo možné jednoduše nezvolit.

Anebo ještě dnes

Třetí varianta, zatím ale nejméně pravděpodobná, počítá s tím, že okresní předáci vysloví Petru Bendovi jako předsedovi nedůvěru.

Vedení krajské buňky by pak předalo vedení do ruku jednoho z místopředsedů a byl by svolán mimořádný kongres.

Členové krajského výkonného výboru oslovení redakcí Aktuálně.cz se k této variantě zatím staví vlažně. Na podobné hlasování by byla potřeba jedenácti hlasů z celkových jednadvaceti. A ty Bendova opozice nemá jisté.

"Ale co vy víte, stát se dnes může skutečně všechno," komentoval napětí v partaji vlivný člen krajského vedení.

Čekatel sněmovny

I kdyby se však kritikům podařilo Bendu připravit o místo v čele krajské organizace, jeho konec v plitice by to však nemuselo znamenat.

Benda jako pětka kandidátky zůstává prvním náhradníkem pro případ, že by někdo ze zvolených spolustraníků mandát položil.

Už těsně po volbách se objevily informace, že Bendovi by mohl uvolit místo bývalý hokejista Jiří Šlégr. Ten to na přímý dotaz vyloučil.

Redakce Aktuálně.cz také přinesla informaci z okruhu nejbližších přátel Jiřího Paroubka, podle nichž se hodlá mandátu na podzim vzdát právě bývalý předseda ČSSD.

Ten to sice také popírá, ale zdroje našeho serveru hovoří o tom, že už má naplánovou dráhu ve sféře bankovního poradenství.

Paroubek v Bendově regionu kandidoval jako volební lídr a Benda (majitel realitní agentury) mu mimo jiné zajistil pro kampaň byt v Teplicích. O blízkém vztahu obou mužů svědčí i to, že Bendu si navzdory jeho kontroverzní pověsti vybral Paroubek za kmotra své dcery.

 

Právě se děje

Další zprávy