Po Kočí míří satira na prezidenta, vzniká hra Miloš Ubu

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
11. 11. 2013 8:49
Národní divadlo uvede hru Tomáše Svobody, autora politického kabaretu Blonďatá bestie.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miloš Zeman se po devíti měsících v úřadu dočkal divadelní hry, která pojednává o jeho prezidentování. Ve foyer Nové scény Národního divadla se v pondělí večer koná premiérové představení Miloš Ubu aneb ... málem králem.

Autorem politické grotesky je novinář Ondřej Formánek a Tomáš Svoboda z Divadla pod Palmovkou, který má na kontě sérii představení Blonďatá bestie vycházející z odposlechů Kristýny Kočí.

Představení inspirované absurdním dramatem Alfreda Jarryho Král Ubu mapuje vstup Miloše Zemana do prezidentské volby i jeho počínání ve funkci, včetně instalace úřednické vlády.

O té pojednává scéna s názvem Rusnokovy dobroty, kde premiér spolu s Milošem vaří "rusnočku" o patnácti ingrediencích. "Každý idiot ví, že dobrotu z odborníků ti Češi sežerou vždycky. Mohou se po ní utlouct. Doslova. Proto si ji dávaj už potřetí," vysvětluje nad hrncem Miloš Ubu.

Rusnok pak varuje, že některé z ingrediencí se nedají nahradit, například takový Balvín. "Balvín je zahušťovadlo. Kam ho přidáte, tam to zhoustne," radí divákům.

Zmínky se dočkala také nominace Livie Klausové na post velvyslankyně na Slovensku. "Pošli Lívii někam hodně daleko, ať mám pokoj," žádá Miloše král Václav. Nakonec se domlouvají, že bude stačit i sousední Slovensko.

Matku Ubu ve hře nahradí Zemanův někdejší spojenec Miroslav Šlouf. Na přetřes přijde i Andrej Babiš a jeho hnutí ANO a Tomio Okamura nebo Zemanovo spojení s kmotrem Františkem Mrázkem.

Cesta k divadelnímu představení o prezidentovi ale nebyla jednoduchá. "Napsal jsem tři nebo čtyři kabarety a všechny mi postupně zestárly. Nedá se to stíhat, i média mají problém, aby byla aktuální, protože se to děje v rámci hodin," popsal Svoboda.

Ještě v červenci plánoval představení na motivy zatčení Jany Nagyové, přes léto ale téma ztratilo na aktuálnosti. Autoři proto zvolili "stálejší" téma, i když motiv lásky Nagyové a Nečase se objevuje i v Milošovi Ubu.

Chceme být kontroverzní

"Vybrali jsme si hru, která adoruje pažravost primitivního individua, a našli jsme paralelu s naší současnou hlavou státu," přiznává Svoboda.

Ze scénáře je jasné, že divadelníci si servítky neberou. Otevřeně zesměšňují Zemanovo pití alkoholu nebo jeho urážení novinářů. Z odmítavé reakce veřejnosti strach nemají.

"Já doufám, že to vyvolá kontroverze. Politický kabaret je veskrze provokativní. Kdybych říkal, že se kontroverze bojím, byl bych blázen," tvrdí Svoboda.

Hra navíc přichází v období, kdy se veřejně diskutuje o tom, do jaké míry je možné hlavu státu kritizovat. První dáma v rozhovoru řekla, že by se prezidentovi měla prokazovat alespoň elementární úcta vzhledem k jeho úřadu.

"Jestliže sám prezident tomu úřadu neprokazuje vůbec žádnou úctu svým chováním, je to důvod udělat si z toho legraci i v takto vyhroceném představení," domnívá se Svoboda.

Představení se do konce roku bude kromě premiéry hrát ještě dvakrát - 14. listopadu a 16. prosince. Hlavní role Miloše Ubu se ujal Vasil Fridrich z divadla ABC, matku Ubu alias Miroslava Šloufa hraje Dušan Sitek.

 

Právě se děje

Další zprávy