Po ČSSD chce mimořádnou schůzi poslanců i ODS

Kateřina Eliášová
4. 11. 2008 12:14
Koalice nestihla projednat trestní zákoník
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Občanští demokraté chtějí - stejně jako ČSSD - svolat na příští týden mimořádnou schůzi poslanecké sněmovny.

Zatímco opozice žádá projednat, jak dobře zajistit vklady Čechů do tuzemských bank před ekonomickou krizí, poslanci ODS chtějí schvalovat zákony, na které se na předešlé schůzi nedostalo.

Je to zejména trestní zákoník, který je pro koalici jednou z nejdůležitějších norem, jež chce prosadit ve svém vládním období.

Ve sněmovně má nyní velkou šanci, že po mnoha letech příprav a politického handrkování začne platit. Poslanci vládních stran a ČSSD se domluvili, že nebudou podávat kontroverzní pozměňovací návrhy, které by mohly schválení celé předlohy ohrozit.

To se stalo na jaře roku 2006, kdy poslanci smetli celý zákoník ze stolu kvůli chybějícímu paragrafu trestajícímu tunelování.

O mimořádnou schůzi žádají poslanci za ODS a požadují stejné datum jako socialisté - úterý 11. listopadu.

Mimo trestní zákoník má být na programu také zákon o podpoře vědy a výzkumu, vyloučeny nejsou ani další.

Poslanci zažili opět obstrukce

Poslední schůze sněmovny, která skončila minulý pátek, byla opět plná hádek a obstrukcí. Začala mezi prvním a druhým kolem voleb, nesla se ve znamení zmatku při schvalování rozpočtu a obstrukcí při projednávání obou radarových smluv.

Ty se nakonec nepodařilo koalici schválit, proto se mluví také o mimořádné schůzi k radaru. Není zatím jasné, kdy a zda vůbec ji koalice svolá.

 

Právě se děje

Další zprávy