Platy obecních politiků porostou, polepší si o 3,5 procenta

ČTK ČTK
16. 3. 2015 15:51
Zvýšení odměn nebude mít dopad na státní rozpočet, ale na rozpočty krajů či obcí.
Premiér Bohuslav Sobotka.
Premiér Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda rozhodla o zvýšení platů o 3,5 procenta pro hejtmany, jejich náměstky, starosty, místostarosty, členy městských rad a uvolněné zastupitele. Vyšší platy budou brát od 1. dubna.

Ministerstvo vnitra návrh na zvýšení platů vytvořilo na základě požadavku Svazu měst a obcí ČR a v souvislosti s novelou zákona o vyšších platech pro státní zaměstnance, která byla schválena loni.

Státním zaměstnancům díky tomu od loňského listopadu vzrostly mzdy rovněž o 3,5 procenta.

Zvýšení platů bude automatické pro tzv. uvolněné členy zastupitelstev, což jsou ti, kteří práci vykonávají na plný úvazek.

V případě tzv. neuvolněných členů návrh stanoví maximální hranici pro odměny, o jejich přesné výši teprve rozhodnou jednotlivá zastupitelstva.

Měsíční odměna podle velikosti obce

Materiál ministerstva vnitra upozorňuje, že zvýšení odměn nebude mít dopad na státní rozpočet, ale na rozpočty krajů či obcí.

"Pro ilustraci lze uvést, že u uvolněných starostů, primátorů a hejtmanů se měsíční odměna zvýší o cca 1000 až 3500 Kč, u uvolněných místostarostů, náměstků primátorů a náměstků hejtmanů o cca 740 až 3200 Kč," stálo v důvodové zprávě.

Premiér Bohuslav Sobotka na dnešní tiskové konferenci řekl, že samosprávy mohou podle svých prostředků samy určit, kolik zastupitelů bude uvolněných a kolik neuvolněných.

Měsíční odměna uvolněných starostů či primátorů se bude lišit podle velikostí obce.

Podle důvodové zprávy budou starostové nejmenších obcí brát zhruba 30 000 korun, primátoři statutárních měst přes 70 000 korun, brněnský primátor zhruba 96 000 a pražská primátorka 101 000 korun. Hejtmani by po úpravě platů měli brát od 84 000 do 97 000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy