Plány ministrů: Konec sKaret i peníze pro kulturu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 7. 2013 16:58
Noví šéfové resortů naznačili, čeho by rádi v jejich čele dosáhli
Noví ministři při jmenování na Pražském hradě.
Noví ministři při jmenování na Pražském hradě. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Rusnokova vláda je kompletní, po 16. hodině si svůj úřad převzal poslední ministr. Hned při přebírání jednotlivých resortů začali jejich šéfové dávat najevo, co všechno se během jejich působení mění.

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček chce dohlédnout na ukončení sKaret, ministr kultury Jiří Balvín plánuje dokončit především nový autorský zákon a získat víc peněz pro kulturu na úkor "příliš štědrých" sociálních dávek.

Nový ministr školství Dalibor Štys zase upozornil, že návrh vysokoškolské reformy nepředloží, pokud pro ni nebude dostatečná podpora.

Koníček za svůj hlavní úkol považuje právě zrušení kontroverzních sKaret. Doufá, že s hledáním řešení pomůže smluvní partner projektu Česká spořitelna.

Koníček chce také prosadit zvýšení minimální mzdy o 500 korun, což připravila jeho předchůdkyně Ludmila Müllerová (TOP 09).

Zastaví také přípravy tendru za 1,4 miliardy korun na nový systém pro úřady práce, který chtělo dosavadní vedení resortu vyhlásit teď v červenci. Řešení potíží s technologiemi chce nachystat znovu od začátku. Nové systémy mají úřady práce rok a půl, dodnes řádně nefungují.

Z 9 miliard bude 11, doufá Balvín

Změny mohou s novou vládou čekat i resort kultury. "Rád bych tady dotáhl do konce autorský zákon, fond kinematografie a samozřejmě zákon o památkové péči, o kterém toho moc nevím a musím se s tím seznámit," řekl ve čtvrtek při svém nástupu do funkce Balvín.

Balvín by rád navýšil rozpočet kultury z letošních zhruba devíti miliard korun. "Kdyby se podařilo deset, případně 11 (miliard korun), bylo by to krásné, ale jsem realista a vím, jak je to obtížné. Můj názor na příliš štědré dávky je znám. Myslím, že by se tam mohly peníze přelít právě na tu kulturu," uvedl Balvín.

Zeman jmenoval novou vládu:

Chce také prověřit rozhodnutí předchozí ministryně Aleny Hanákové jmenovat několik dní před jejím odchodem nového ředitele Národní galerie (NG) Jiřího Fajta.

Štys: chci pokračovat v práci Fialy

Naopak ministerstvo školství by se podle současných situací změn dočkat nemuselo. Štys totiž ve čtvrtek označil své působení za udržovací, chce tak především navázat na práci svého předchůdce Petra Fialy.

Nový ministr podpořil připravenou novelu vysokoškolského zákona, upozornil ale, že pro tak důležitý dokument musí existovat větší politická podpora. Pokud by nebyla, nemá podle něj smysl osud tohoto materiálu riskovat.

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová ve čtvrtek označila za svou prioritu dotažení norem spojených s novým občanským zákoníkem tak, aby nová kodifikace občanského práva mohla začít platit od příštího roku.

O novém zákonu o státním zastupitelství ale chce ještě diskutovat. Dříve dávala najevo, že se jí norma, která mimo jiné ruší vrchní státní zastupitelství a zavádí specializovaný protikorupční útvar, příliš nelíbí.

Ministerstvo má připravenou novou koncepci vězeňství, s níž se Benešová podle svých slov ráda seznámí.

Zdravotnictví bude řešit finance

Především finanční situaci ve zdravotnictví chce řešit nový šéf resortu Martin Holcát.

Za stěžejní považuje přípravu úhradové vyhlášky na příští rok, odkup pohledávek zdravotních pojišťoven a navýšení zdravotního pojištění, které platí stát za děti, důchodce a nezaměstnané. Nadstandardy nejsou prioritou.

Hodlá také plynule pokračovat v práci na zákonech, které připravil jeho předchůdce Leoš Heger.

Tak se naposledy sešla vláda v demisi, podívejte:

Ten mu zanechal rozpracované zákony o univerzitních nemocnicích, zákon zakazující kouření v restauracích či pojišťovenské zákony, které změní pravomoci a odpovědnost zdravotních pojišťoven a umožní i to, aby pacienti, kteří se řídí doporučením lékaře, dostali od své pojišťovny ročně tisícikorunový bonus.

Nový ministr životního prostředí Tomáš Podivínský chce hledat pro návrh zákona o Národním parku Šumava konsensus mezi všemi politickými stranami.

Mezi svými dalšími prioritami nový ministr zmínil například program Nová zelená úsporám, snahu zlepšit ovzduší na severní Moravě, ale také čerpání evropských peněz a přípravu dalšího dotačního období v letech 2014 až 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy