Plán VV: Zaměstnej si svého asistenta, stát to platí

Martina Machová Martina Machová
9. 5. 2012 7:45
Věci veřejné dávaly práci někdejším zaměstnancům ze své stranické centrály
Otto Chaloupka.
Otto Chaloupka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Příběh poslaneckého asistenta véčkaře Otty Chaloupky, jemuž kvůli sporům o peníze určené na asistentské služby hrozí trestní stíhání, opětovně poukazuje na sněmovní praxi, jak je možné "pumpnout" stát o peníze na vlastní potřebu.

Opět se tak otevírá otázka, zda by nebylo lepší dát poslancům jeden vyšší plat, aby si s ním nakládali podle vlastního uvážení.

Posuďte sami: Chaloupkův poslanecký asistent Vratislav Vařejka před rokem obvinil svého šéfa z toho, že po něm vyžadoval část jeho mzdy pro vlastní užití. Chaloupka tvrdí, že se tak dobrovolně dohodli a peníze šly na kampaň VV v komunálních volbách.

Deník Aktuálně.cz v době vypuknutí kauzy upozornil, že Vařejka mezi sponzory chybí.

Staré praktiky matadorů

Při pohledu na seznam poslaneckých asistentů VV se ovšem ukazuje, že "bojovníci proti dinosauřím praktikám", ve skutečnosti inovovali praxi léta budovanou sněmovními matadory z řad ODS a ČSSD (zaměstnávání rodinných příslušníků či stranických funkcionářů) po svém.

Dali totiž práci někdejším zaměstnancům ze své stranické centrály. Mezi poslaneckými asistenty poslanců věrných VV, ale i "peakovců", jsou tváře, jež pracovali ve VV týmu ještě před sněmovními volbami v roce 2010.

"Řeklo se, že nyní musíme zaměstnat lidi ze zázemí Věcí veřejných," líčil po vstupu do sněmovny rozhodnutí vedení VV jeden ze současných poslanců, jeho slova s odstupem času potvrzují i další zákonodárci, jež za VV kandidovali.

Někteří již v počátcích odmítli a dovedli si vlastní pomocníky, jiní si nechali dohodit asistenty z týmu VV, což je stále patrné na seznamu véčkových poslaneckých asistentů dodnes.

Hrdina - čekatel na sněmovní křeslo

V centrále VV se v minulosti pohybovala Kateřina Machová, dnes poslanecká asistentka "peakovce" Viktora Paggia, k VV měl blízko před volbami i současný krajský tajemník jihomoravských véček Pavel Motyčka, který pracuje ve sněmovně jako jediný asistent někdejšího ministra školství Josefa Dobeše.

Podle výčtu sněmovních náhrad Paggio čerpal v roce 2010 na asistenty 427,63 tisíc korun z celkových 430,56 tisíc na které má ze zákona nárok a Josef Dobeš 420 tisíc korun.

Příběh zaměstnance VV, jenž se stal po neúspěšné kandidatuře do sněmovny poslaneckým asistentem Jiřího Štětiny, ukazuje osud Jana Hrdiny.

Mladý historik, který patřil mezi tváře VV stejně jako Kristýna Kočí, Lenka Andrýsová nebo Viktor Paggio, začínal u VV jako zástupce šéfredaktora stranického listu Pražan, respektive celorepublikového časopisu Věci veřejné.

Později byl vyslán do Královéhradeckého kraje budovat místní strukturu VV, do sněmovny se ale nedostal, sic byl jedničkou kandidátky, a tak z práce pro VV přeskočil na místo placené sněmovnou.

Zároveň se stal "čekatelem" na sněmovní křeslo, je totiž Štětinovým prvním náhradníkem a véčkový poslanec kandiduje v Náchodě na podzim do Senátu. Štětina na svého asistenta čerpá ze sněmovních náhrad 429,6 tisíc korun.

Místo pro zkušenější

Obdobně je na tom bývalá liberecká personální manažerka Bártovy bezpečnostní agentury ABL Anna Švejdová. Na svých osobních stránkách přímo přiznává, že se o politiku začala více zajímat poté, co ji oslovil někdejší vrchní personalista ABL a později i VV Josef Dobeš, aby mu pomohla postavit stranickou strukturu na severu Čech.

I ona skončila jako poslanecká asistentka úspěšnějšího véčkaře Davida Kádnera, někdejšího velitele ochranky Bártovy firmy.

Předtím ovšem pracovala také pro vydavatelství Pražan a rovněž měla našlápnuto do praktické politiky - původně chtěla kandidovat na primátorku Liberce.

Připomeňte si uplynulé 2 roky VV:

Svého místa se ovšem vzdala. "Uvolnila jsem místo zkušenějším," vysvětluje své rozhodnutí.

Na rozdíl od Hrdiny se musí o peníze určené pro poslanecké asistenty dělit ještě s krajskou tajemnicí VV v Ústeckém kraji Terezou Povolnou. V jakém poměru Kádner jejich mzdy určil, nelze z oficiálních zdrojů vyčíst, sama Švejdová říká, že to není polovina.

Podle informací uvedených poslaneckou sněmovnou David Kádner vyčerpal v roce 2010 ze státní kasy na asistenty 429,65 tisíc korun z celkových 435,56 tisíc, na které má ze zákona nárok.

 

Právě se děje

Další zprávy