Plán Rusnokovy vlády: Vrátit důvěru a oživit ekonomiku

Jakub Novák
2. 8. 2013 16:01
Kabinet Jiřího Rusnoka představil programové prohlášení.
Premiér Jiří Rusnok
Premiér Jiří Rusnok | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda Jiřího Rusnoka v pátek dopoledne schválila a následně představila veřejnosti své programové prohlášení.

Jako hlavní cíle si stanovila obnovení důvěry ve veřejné a státní instituce, snížení nezaměstnanosti a oživení růstu ekonomiky.

Premiér Jiří Rusnok uvedl, že programové prohlášení pošle do Poslanecké sněmovny během pátku. Ve středu 7. srpna pak zažádá o hlasování o důvěře vlády.

Zásadní roli mají v chystaných krocích hrát evropské fondy, za jejichž čerpání stihl Rusnok před novináři předchozí vládu zkritizovat.

"Přebíráme čerpání ve velmi kritickém stavu po minulé vládě a pro další období chceme nastavit systém čerpání tak, aby k tomu nemohlo znovu dojít," konstatoval ve velmi neurčitém duchu Rusnok.

A příliš konkrétní nebyl ani v dalších oblastech - podpora vědy a výzkumu, dopravní investice a "změny v celém systému" budování dopravní infrastruktury, plynulé financování nemocnic a dalších zdravotnických zařízení a další podobné proklamace bylo slyšet již dříve a ve svém důsledku příliš nového světla na další působení kabinetu jeho vystoupení nepřineslo.

Rusnok také před novináři potvrdil, že jak v letošním rozpočtu, tak při přípravě toho následujícího je jeho kabinet odhodlán udržet schodek vládního sektoru pod 3 % HDP. Při přípravě státního rozpočtu na příští rok bude kabinet vycházet z návrhu střednědobých rozpočtových rámců připravených Nečasovou vládou.

Zahraniční politika

V zahraniční politice se předpokládá podpora hlubší integrace do struktur Evropské unie a vláda podle svého prohlášení podpoří také "všechny kroky směřující k hlubší koordinaci hospodářské a fiskální politiky". Jak vyplynulo ostatně také z kroků ministra Jana Kohouta v předchozích dnech, bude jeho úřad klást velký důraz na ekonomickou diplomacii.

"Vláda se zaměří na využití sítě zastupitelských úřadů a specializovaných vládních agentur v zahraničí tak, aby daleko aktivněji podporovaly české podniky v zahraničí, pomáhaly při otevírání nových trhů, a to především v Číně, Rusku, Brazílii, Indii a dalších zemích s vysokým ekonomickým potenciálem," citujeme z dokumentu.

Co s průmyslem? Inovovat a vzdělávat

Nadcházející rozsáhlé krizi tuzemského průmyslu chce vláda čelit zejména "vhodnou energetickou politikou, podporou aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací, posílením technického vzdělávání, zlepšováním podnikatelského prostředí i exportních možností tuzemských firem a v neposlední řadě investicemi do klíčové dopravní infrastruktury".

Dokončeny by měly být aktualizace Státní energetické koncepce a Státní surovinové politiky.

Výzkum by měl čerpat zejména z evropských peněz, pozitivní je snaha konečně přistoupit k podpoře podnikového vývoje a spolupráce soukromého sektoru s akademickou sférou formou daňových zvýhodnění, skepsi naopak budí změny v množství prostředků, jež mají být vyčleněny k "motivaci proměňovat špičkové nápady do obchodovatelného zboží a služeb".

Cizí jazyky a nový zákon o podpoře sportu

Znovu se objevuje také dlouho opakovaná podpora technického a přírodovědného vzdělávání. "Vláda bude rozvíjet mechanismy podporující zefektivnění spolupráce mezi školami a zaměstnavateli. Položíme důraz na podporu odborného vzdělávání a posílení motivace zaměstnavatelů vč. daňových výhod," stojí v prohlášení vlády.

Kromě toho by měla být rozšířena podpora jazykového vzdělávání a Rusnokův kabinet také vyslyší hlasy sportovní lobby - kabinet by měl připravit nový zákon o podpoře sportu, jehož součástí bude i nový systém financování sportu jako "důležité občanské aktivity".

V zemědělství bude hlavní prioritou napravení povodňových škod a v dalším sledu potom bude kladen důraz na opatření zvyšující kontrolu kvality potravin spolu s podporou těch regionálních.

Dominantou resortu životního prostředí bude co nejrychlejší zahájení programu Nová zelená úsporám, nově s využitím prostředků kumulovaných na účtech státního podniku Lesy ČR.

Prezidentův sen o kanálu mezi Dunajem a Odrou chce vláda vyplnit

Co se dopravy týče, kromě výše zmíněných opatření je součástí vládního programu také podpora příprav na stavbu vodního kanálu Dunaj-Odra, prosazovaný také prezidentem Milošem Zemanem.

"Vláda bude usilovat o vytvoření předpokladů pro dosažení splavnosti Labe a podpoří rovněž zpracování komplexní studie proveditelnosti a SEA vodního díla Dunaj-Odra. K tomu bude usilovat o zajištění nezbytných dohod ve věci tohoto díla se sousedními státy. Vláda vytvoří předpoklady pro způsobilost tohoto projektu k financování z fondů EU," citujeme.

Byty pro seniory a politika zaměstnanosti

Kabinet bude podporovat vznik nových nájemních bytů, včetně bytů sociálních a těch určených seniorům.

Obnoven bude "intenzivní, neformální dialog se sociálními partnery v rámci tripartity", pro příští rok plánuje kabinet v rámci příprav rozpočtu vyčlenit peníze na podporu aktivní politiky zaměstnanosti spolu s příslušnou stabilizací Úřadu práce ČR, která začala již před několika dny.

V oblasti zdravotnické politiky navrhne kabinet valorizovat platby za státní pojištěnce a odkoupit pohledávky zdravotních pojišťoven za účelem zlepšení jejich likvidity. Co se legislativy týče, bude vláda prosazovat připravovaný zákon o zdravotnických prostředcích, připraven má být návrh novely zákona o zdravotním pojištění vztahující se k ekonomicky náročnější variantě péče a regulačnímu poplatku za hospitalizace.

Kromě toho kabinet podpoří připravenou novelu zákona vztahující se k přeshraniční péči a zasadí se o realizaci Koncepce hygienické služby a primární prevence.

Jednáním o gripenech proměna českého letectva neskončí

Kabinet chce dokončit jednání o využití letounů Gripen (následovat bude vrtulníkové a dopravní letectvo) a zároveň dokončit započatou reorganizaci resortu obrany. Dodržen by měl být závazek týkající se financování - respektive, že jeho úroveň nepoklesne pod současnou úroveň.

Co se ministerstva vnitra týče, měl by být navýšen počet policistů a hasičů, jak ostatně bylo řečeno dříve, není však specifikováno o kolik. Jako jeden z hlavních cílů si resort vytyčil boj proti extremismu.

V oblasti justice chce kabinet více pracovat s vězni - jejich zaměstnávání a resocializaci; samozřejmostí je boj s korupcí deklarovaný již předchozím kabinetem.

Předložena by měla být novela zákona o soudech a soudcích, která zavede kariérní postup zaměstnanců justice. Jmenování do funkce soudce by tak mělo být podmíněno alespoň pěti lety praxe, absolvováním funkce justičního kandidáta a povinným výběrovým řízením.

 

Právě se děje

Další zprávy