Plán KDU-ČSL: Zemědělství nepustíme, jednejte dál

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
19. 12. 2013 15:28
Výbor strany nejspíše nepřijme nabídky od ČSSD a ANO na rozdělení ministerstev.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nabídky na účast ve vládě bez ministerstva zemědělství odmítáme, jednejte dál. Tak by se dal odhadnout výsledek večerního jednání celostátního výboru KDU-ČSL.

Tedy alespoň podle ankety, kterou deník Aktuálně.cz provedl mezi členy výboru.

Z odpovědí lidovců je zřejmé, že v otázce zemědělství nechtějí ustupovat a nelíbí se jim způsob, jakým se k nim dvě silnější strany - hnutí ANO a ČSSD - chovají. Na druhou stranu nechtějí ani okamžitě ukončit vyjednávání.

KDU-ČSL má projednat dvě nabídky na účast ve vládě, které ve středu dostala od koaličních partnerů. Obě zahrnují post vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí v kombinaci buď s ministrem dopravy, nebo s ministrem životního prostředí.

Žádný z oslovených politiků přímo neřekl, že by pro některou z nabídek zvedl ruku. Někteří ji přímo odmítají, část si nechává čas na rozmyšlenou. Proti už se vyjádřil jak předseda strany Pavel Bělobrádek, tak místopředseda Marian Jurečka.

"Nemyslím si, že je dobré ustupovat. Měli bychom trvat na svých požadavcích i za cenu, že půjdeme do opozice. Já určitě budu proti a mám i informace od kolegů, že to budou chtít stejně," konstatoval člen výboru Pavel Hořava. Podobně mluví i Michaela Šojdrová nebo senátor Petr Šilar.

Případné odmítnutí dosavadních nabídek nemusí nutně znamenat okamžitý konec jednání - výbor může pověřit vedení strany, aby o získání ministerstva zemědělství dál jednalo.

"Předpokládám, že celostátní výbor pouze řekne, že odmítá ty dvě předložené nabídky. Jsem zastáncem toho, aby se jednalo dál," uvedl Bělobrádek.

Podpora menšinové vlády? Nesmysl

Kromě nabídek na účast ve vládě by členové výboru měli probrat i variantu podpory menšinové vlády ČSSD a ANO. Podle všeho jí ale nejsou příliš nakloněni.

"Nemůžu říci, jak se na to dívají kolegové, ale za mě je to nesmysl," domnívá se Jiří Čunek. Podle Jurečky taková možnost "nepřichází v úvahu".

Lidovci jsou rozčileni nejen tím, že jim silnější strany odmítají přenechat pro ně prioritní resort, ale také způsobem jednání. "Jednají s námi jako se zlobivým školákem, kterého si můžou peskovat. Byli jsme pořád v situaci ber nebo neber," popsal vyjednávání Šilar.

Podle europoslankyně Zuzany Roithové chování případných koaličních partnerů komplikuje všechny formy spolupráce, tedy i podporu menšinové vlády.

"Pro mě je možná důležitější než ministerstvo zemědělství fakt, zda je vůbec možné partnersky fungovat. A o tom v tuto chvíli nejsem přesvědčena, ten hokynářský způsob jednání považuji za nešťastný. Obecně mohu říci, že ohrožena je kvůli formě jednání jakákoli forma spolupráce," myslí si Roithová.

Zástupci ČSSD a hnutí ANO přesto doufají, že koalice se nakonec přece jen dá dohromady. "Nechtěl bych, aby koalice ztroskotala na jednom ministerstvu," uvedl šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Alternativou je buď získat podporu menšinového kabinetu u Úsvitu přímé demokracie, čehož se obává část sociálních demokratů, nebo u komunistů. To by zase obtížně procházelo přes hnutí ANO.

 

Právě se děje

Další zprávy