Plán ČSSD: Postel v nemocnici bude zdarma, jídlo nikoli

Martina Machová Martina Machová
11. 8. 2011 15:40
Strana zveřejnila svou představu reformy zdravotnictví, některé části už ale unikly dříve
Za ČSSD ordinuje reformu David Rath.
Za ČSSD ordinuje reformu David Rath. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté zveřejnili poslední ze svých zásadních programových dokumentů. Boří v něm jeden ze svých dosavadních klíčových postojů - počítají s platbou za stravu při pobytu v nemocnici.

Po důchodové, daňové a protikorupční politice ve čtvrtek odpoledne představili své priority v oblasti zdravotnictví. Část zdravotní reformy ČSSD ovšem unikla na veřejnost dříve, než Lidový dům sám plánoval.

V době, kdy byl materiál z pera zdravotnického experta ČSSD Davida Ratha připomínkován odbornými komisemi socialistů, si fragmenty "vypůjčil" jeden ze sociálně demokratických poslanců a metodou Ctrl C a Ctrl V ji zpracoval jako svůj vlastní text.

Vlivný pražský sociální demokrat Miroslav Svoboda přitom v té době čelil obvinění, že z velké části opsal svou diplomovou práci, za což sklidil kritiku i uvnitř sociální demokracie.

Kompletní plány nejsilnější opoziční strany má nyní deník Aktuálně.cz k dispozici.

V přehledu nechybí evergreeny ČSSD jako odpor k privatizaci zdravotnictví, zavedení sítě neziskových nemocnic nebo téma poplatků, na kterém ČSSD založila svou volební kampaň při krajských volbách v roce 2008.

Praxe Rathových středočeských nemocnic.
Praxe Rathových středočeských nemocnic. | Foto: Ludvík Hradilek

Za jídlo si zaplaťte

"Zrušíme poplatek za návštěvu lékaře, za recept a návštěvu lékařské pohotovosti," píší socialisté ve zmíněném dokumentu. Toto zrušení poplatků chtějí vykompenzovat jednotlivým zdravotnickým zařízením zvýšenými platbami zdravotních pojišťoven.

Jedním dechem ale dodávají: "Zrušíme poplatek za pobyt v nemocnici a navrhneme místo toho zavedení příspěvku na stravu v nemocnici."

Vedle zrušení poplatků v lékárnách pak ve svých plánech ČSSD zmiňuje i snížení nákladů na léky. Za stejný účinek léku by podle jejich návrhů měla být ze zdravotního pojištění placena jeho stejná úhrada. Zavést rovněž chtějí systém maximálního doplatku a vrátit se k pravidlu, že v každé kategorii musí na trhu existovat alespoň jeden lék bez doplatku.

K dalším stěžejním tezím pak patří požadavek na zrušení stropu při platbě zdravotního pojištění. Od opatření, které považují za nesolidární, si slibují zvýšení příjmu zdravotních pojišťoven o přibližně dvě miliardy ročně.

Nově nastavit pak chtějí i systém úhrad za lékařské zákroky. "Úhrady by v čase měly být nastaveny na střídání výkonového systému a z něho vycházejícího systému rozpočtových paušálů," píší socialisté. Podle nich se takto vyřeší současné nespravedlnosti, kdy nemocnice za stejný zákrok dostanou od pojišťoven jinak zaplaceno.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. | Foto: Ludvík Hradilek

Nápady blízké Hegerovi

S podobným projektem přišel již v květnu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který chce shodně s ČSSD zdůraznit pravidlo, že "peníze jdou za pacientem".

Ke stejné věci, jako již prezentoval ministr Heger, se pak hlásí i v případě zavedení systému porovnávání kvality zdravotní péče v jednotlivých nemocnicích.

Za rámec vládních návrhů pak chtějí jít v případě slučování zdravotních pojišťoven.

Poté, co Nečasův kabinet přistoupil ke sjednocení Vojenské pojišťovny a Pojišťovny ministerstva vnitra a uvažuje o snížení počtu zdravotních pojišťoven, navrhuje Lidový dům další spojení. Do společného balíku by měla být začleněna i VZP.

Radikální krok zdůvodňují zejména úsporou a větší kontrola ze strany státu. Socialisté slibují, že tak půjde ušetřit dokonce necelé tři miliardy ročně.  A v dozoru ze strany státu do budoucna chtějí jít ještě dál.

Vize jedné pojišťovny

"Ostatní zaměstnanecké pojišťovny budou postupně podrobeny tlaku s cílem jejich vzájemné fúze. Měly by buď během definované doby dosáhnout minimálního počtu dvou milionů pojištěnců, nebo se spojit s jinými a na tento počet dosáhnout," projektuje ČSSD.

Podle socialistů vznikne takový stav, kdy bude financování zdravotní péče přehledné, řiditelné a hlavně kontrolovatelné.

"Zaměstnanecká pojišťovna by se následně měla soustředit na poskytování komerčního připojištění a po jejím vybudování během 3 až 5 let by převedla povinné pojištění na existující jednu státní pojišťovnu," představuje cíl slučování.

 

Právě se děje

Další zprávy