Pithart do čela Senátu? Lidovci váhají kvůli KSČM

Martina Macková
2. 11. 2008 23:00
ČSSD by ráda změnila šéfa senátu za ODS
Petr Pithart
Petr Pithart | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lidovci váhají nad plánem sociálních demokratů zvolit do čela obměněného senátu Petra Pitharta.

Lidovecký senátor by měl podle ČSSD nahradit v čele horní komory Přemysla Sobotku (ODS) poté, co občanští demokraté ztratili ve volbách senátní většinu. O tom, že by mohl vystřídat Sobotku místopředseda Senátu Pithart, mluvil po volbách předseda Jiří Paroubek i poslanec a budoucí hejtman David Rath.

ČSSD nabídla lidovcům podporu i s ohledem na vyjednávání o krajských koalicích a případnou budoucí spolupráci na vládní úrovni.

S KSČM, už ne

Důvodem, proč se KDU-ČSL otálí s nominací svého člověka do nejvyšší senátní funkce, i když jí opoziční strana nabízí podporu, je lidovecký odpor ke KSČM.

Pithart by se totiž předsedou mohl stát jen s podporou tří komunistických senátorů.

Z 81 členů senátu, ODS zůstalo po volbách 35 senátorů, ČSSD má k dispozici 29 senátorů, lidovci 7 senátorů, KSČM 3 senátoři. Ke zvolení Pithart potřebuje většinu, tedy 41 senátorů. Jeho zvolení by museli podpořit ještě dva ze 7 nezávislých senátorů.

„Všichni si pamatujeme, co se stalo," připomínají si lidovci situaci před dvěma lety, kdy ministr financí Miroslav Kalousek ještě coby předseda strany připustil menšinovou vládu s ČSSD s tichou podporou komunistů.

Plán pražského vedení doslova přes noc „zvedl" členskou základnu strany k ostrým reakcím. Kalouska, který stál v čele lidovců tři roky, stál tento krok funkci.

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát

„Myslím, že kolega Pithart je śamozřejmě velmi dobře schopen zastávat tuto nejvyšší funkci. Ale k jeho zvolení jen potřeba senátorů z KSČM, a to je problém," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany a odcházející pardubický vicehejtman Roman Línek.

Také poslanec Jan Kasal má stejný názor. „Bez komunistů to nyní nejde. A to už jsme si u nás zažili, co znamená tichá podpora," míní.

Dnes místopředseda senátu Pithart se dostal do senátu díky nejtěsnějšímu rozdílu hlasů před dvěma lety. V Chrudimi porazil kandidátku ODS Janu Fischerovou ve druhém kole o pouhých 24 hlasů s volebním ziskem 50,04 procenta.

Sobotka: Chci obhájit post

Jestli bude Pithart nakonec kandidovat nebo ne neovlivní fakt, že předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) hodlá o svůj post znovu usilovat. Podle něj by povolební uspořádání horní komory mělo odpovídat principu poměrného zastoupení, stejně jako před volbamii. ODS totiž i navzdory volební porážce zůstává nejsilnějším klubem.

Senátoři ODS zatím sestavili vyjednávací tým. V něm je senátor Jiří Šneberger, předseda klubu Jiří Stříteský a předseda ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera.

ČSSD se také chystá jednat o funkcích. Nově by ráda získala dva místo jednoho místopředsedy Senátu. To podle jejích představ odráží poměrné zastoupení.

 

Právě se děje

Další zprávy