Piráti žalují Klause: Hrad stále tají autory amnestie

Zuzana Hronová Domácí Zuzana Hronová, Domácí
13. 2. 2013 16:00
Jde o ústavní právo prezidenta, hájí Klause jeho kancelář Ladislav Jakl
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zatímco důsledky amnestie jsou zřetelné, její příčiny a okolnosti vzniku nadále zůstávají obestřeny tajemstvím. Zatím nepomohlo ani odvolávání na zákon o svobodném přístupu k informacím.

Poté, co prezidentská kancelář odmítla poskytnout informace o přípravách amnestie a o lidech, kteří o ní věděli předem, rozhodl se první místopředseda pirátské strany Jakub Michálek podat na prezidenta žalobu.

Michálkovu původní žádost odmítl vedoucí kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl s tím, že prezident nemusí nic vysvětlovat.

"Obsahem správní žaloby je návrh, aby soud prohlásil některé chaotické výroky v rozhodnutí kanceláře prezidenta republiky za nicotné, neboť vůbec nebyla dána věcná příslušnost k jejich vydání. Hlavní částí žaloby je návrh, aby soud zrušil Weiglovo rozhodnutí o odmítnutí žádosti o informace," uvedl Michálek.

Michálek žádá přednostní projednání

Pokud soud rozhodnutí zruší, nařídí Hradu, aby informace poskytl, a kancelář neuposlechne, může podle Michálka skončit v exekuci.

Místopředseda a právnička Hana Marvanová, která ho zastupuje, požadují, aby soud věc projednal přednostně.

"Máme kvůli přístupu Kanceláře prezidenta republiky důvodné obavy, že informace budou protiprávně zničeny a následující prezident je vůbec nebude schopen poskytnout. Aby byl svobodný přístup zachován, je třeba, aby soud rozhodl ještě za úřadu prezidenta Klause," doplnil Michálek.

Neuspělo ani občanské sdružení 

Lidé z občanského sdružení Lepší Kladno to také zkoušeli přes zákon o svobodném přístupu k informacím. Ani oni nepochodili a uvažují o žalobě.

Kladenské protikorupční sdružení podalo dotaz dle zákona o svobodném přístupu k informacím kanceláři prezidenta, Úřadu vlády a ministerstvu spravedlnosti. Žádali informace o autorství amnestie. Odpověděl jim tajemník prezidenta republiky a ředitel odboru politického Ladislav Jakl.

"Odpovědi jsme dostali, ale v tak neuspokojivé a zákon porušující podobě, že podáme odvolání či stížnost pro porušení zákona a následně podáme správní žalobu. Odpověď pana Jakla z kanceláře prezidenta je výsměchem dobrým mravům i zákonu," zlobí se Milan Hamerský, tiskový mluvčí sdružení Lepší Kladno, a cituje ze správního řádu: "Veřejná správa je službou veřejnosti. Každý, kdo plní úkoly vyplývající z působnosti správního orgánu, má povinnost se k dotčeným osobám chovat zdvořile a podle možností jim vycházet vstříc."

Prezident nemusí amnestii zdůvodňovat, žádost se odkládá

Co Hamerského a spol. tolik rozhněvalo? Ladislav Jakl jim nejprve suše citoval z ústavy, že prezident má právo udělovat amnestii, "s tím, že za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda".

Z výše uvedeného tedy podle Jakla vyplývá, že autorem vyhlášené amnestie je podle Ústavy ČR prezident a jeho rozhodnutí bylo kontrasignováno předsedou vlády.

"Kancelář prezidenta republiky posoudila vaši žádost  o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím jako nedůvodnou. Jde o ústavní právo prezidenta republiky, které nemusí nikomu zdůvodňovat, a žádost se proto odkládá," končí Ladislav Jakl svou odpověď.

Úřad vlády: Nepodíleli jsme se, nejednali jsme

Sdružení rovněž kontaktovalo Úřad vlády a tázalo se ho, zda se podílel některý z členů vlády na přípravě textu amnestie, zda tento text byl před jeho vyhlášením vládou projednán či zda si vláda nechala zpracovat studii o dopadu rozhodnutí prezidenta republiky o amnestii.

Na všechny dotazy dostali od ředitele tiskového odboru Michala Schustera zamítavé odpovědi s tím, že vláda jednala o amnestii až 9. ledna, tedy zpětně.

Lepší Kladno se podílí na iniciativě 24 sdružení, která navrhují, aby kvůli amnestii senátoři jednali o podání žaloby na prezidenta republiky Václava Klause pro velezradu za "jednání proti demokratickému řádu". Dlouhodobě se pak snaží usilovat o posilování právního státu.

"Není možné tolerovat porušování zákonů a stavění se nad ně. Rozhodnutí prezidenta podepsané premiérem se dotýká desítek tisíc lidí přímo a nás všech nepřímo, jako takové musí být odůvodněné a soudně přezkoumatelné," říká mluvčí Hamerský.

 

Právě se děje

Další zprávy