Piráti lákají voliče na kraje bez korupce a trafik. V boji o Senát mají 13 adeptů

Radek Bartoníček Radek Bartoníček, Zuzana Zavadilová
Aktualizováno 22. 6. 2020 15:12
Piráti, kteří si podle průzkumů veřejného mínění drží u lidí druhé místo v oblíbenosti za jasně vedoucím hnutím ANO, zahájili oficiálně kampaň pro krajské a senátní volby. V krajích lákají mimo jiné na zavádění nových technologií a zapojení občanů do rozhodování. Co se bitvy o Senát týče, mají ambici sestavit po volbách vlastní senátní klub. Kandidovat bude 13 osobností.

Když Piráti před třemi lety startovali kampaň pro parlamentní volby, která je poprvé v historii dostala do Poslanecké sněmovny, snažili se voliče získat mimo jiné vězeňským autobusem, na který namalovali i bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) či předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Nic takového v pondělí při zahájení kampaně do krajů a Senátu u Pirátů už vidět nebylo.

Časy se za poslední tři roky hodně změnily a tradiční politické strany už nejsou pro Piráty zdaleka tím hlavním soupeřem. Naopak se snaží v některých regionech spolupracovat s ODS i TOP 09, stejně jako se Starosty a nezávislými a KDU-ČSL.

Piráti se letos do volebního klání pouští s heslem Šance změnit budoucnost. "Já věřím, že nám voliči tuto šanci dají. Můžu s čistým svědomím říct, že jsme důvěru voličů ještě nikdy nezklamali," prohlásil předseda Ivan Bartoš.

Do podzimních senátních voleb vyšlou Piráti 13 kandidátů. Chtějí získat alespoň tolik senátorů, aby mohli sestavit vlastní senátorský klub - na to jich potřebují nejméně pět. V současnosti mají v horní komoře Lukáše Wagenknechta, další tři senátoři byli dříve zvoleni s podporou Pirátů.

Mezi adepty je například Cyril Koky, kandidující na Kolínsku, který má na starosti pomoc národnostním menšinám ve Středočeském kraji. "V případě zvolení do Senátu chci zúročit své dlouholeté zkušenosti z oblasti státní správy, sociální oblasti a prevence kriminality. Chci prosazovat veškerá legislativní opatření, která povedou ke zlepšení situace v oblasti sociálního vyloučení a chudých regionů České republiky, v oblasti exekucí a sociálního bydlení," uvedl Koky, který poukazoval na to, jak se v dluhové pasti ocitl přibližně jeden milion lidí.    

Na dotaz Aktuálně.cz, proč se Pirátům nedaří v senátních volbách vítězit, odpověděl Bartoš tak, že někteří konkurenti staví na rozdíl od Pirátů už známé lidi. "Není to špatně, ale do Senátu jsou často nasazovány osobnosti, které jsou známé ze společenského nebo profesního života, tedy velká jména a známé obličeje. Když se podíváte na to, jakým způsobem Piráti 11 let postupují českou politikou, tak my jsme nepřistoupili k žádným zaručeným osobnostem, naši politici začali s Pirátskou stranou svými kompetencemi vyrůstat," vysvětloval Bartoš, který věří, že letos někteří kandidáti uspějí.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se zakladatelem strany Jiřím Kadeřávkem, který oznámil kandidaturu do Senátu.
Předseda Pirátů Ivan Bartoš se zakladatelem strany Jiřím Kadeřávkem, který oznámil kandidaturu do Senátu. | Foto: Radek Bartoníček

Do senátního souboje jde také zakladatel Pirátské strany Jiří Kadeřávek, který kandiduje v Brně v obvodu, kde už nebude obhajovat křeslo senátor Zdeněk Papoušek. "Jsem progresivně humanisticky, technologicky a ekologicky orientovaný. Jsem zastáncem ohleduplného životního stylu, alternativ, všeobecné digitalizace a internet je moje moře," avizoval Kadeřávek, který tvrdil, že se umí ozvat. "Mandát voliče a autoritu ústavního činitele a zakladatele parlamentní strany využiji proti oligarchii, proti byrokracii a proti zkorumpovaným politikům," dodal.

Nemalé ambice má Bartoš i v krajských volbách. "Naší pirátskou vizí je kraj nové generace, kde může každý člověk svůj život prožít svobodně a naplno. Klíčem k této prosperitě a k prosperitě celé naší společnosti je otevřenost, svoboda informací, kvalitní veřejné služby, nové technologie a zapojení občanů do rozhodování. S Piráty nabízíme variantu kraje bez korupce, politických trafik a klientelismu," představil vizi Pirátů Bartoš.

Mezi kandidáty na post hejtmanů a hejtmanek jsou tři ženy, jedna z nich, Hana Ančincová, vede kandidátku ve Zlínském kraji. Tady bude velmi propíraným tématem stavba nemocnice, což má být v České republice vůbec první stavba nemocnice na zelené louce za posledních třicet let. Výstavbu nejvíce prosazuje hejtman a lídr KDU-ČSL Jiří Čunek, zatímco Ančincová patří ke kritikům jeho postupu. "Chci, aby se rozhodlo na základě dvou posudků. Jeden by se týkal toho, zda opravovat stávající areál Baťovy nemocnice, druhý by posoudil stavbu nové nemocnice," řekla Ančincová. Zdravotnictví jako jednu z priorit jmenovalo hned několik pirátských kandidátů. 

Mimochodem, mottem pirátské kampaně v roce 2017 byla věta "Pusťte nás na ně!". "Politici už nám toho naslibovali mnoho, zlaté zítřky, modré z nebe, nasazovali nám růžové brýle, Piráti už mají podobných slibů dost," prohlašoval tehdy Bartoš a tvrdil, že Piráti vědí, co je potřeba změnit, aby se v Česku žilo svobodněji, pohodlněji a země bohatla díky technologiím.

Pirátský autobus z volební kampaně v roce 2017
Pirátský autobus z volební kampaně v roce 2017 | Foto: Pirátská strana

V poslední době se Piráti snaží s některými z těch, do kterých se původně pustili, spolupracovat. A to například v Olomouckém kraji, ve kterém právě jako jediném kandidují v koalici - se starosty.

Na Olomoucku jdou do voleb se starosty

"Mezi Piráty a starosty je již vyzkoušená koalice na městě, která výborně funguje. Máme i programovou shodu, tak bylo odhlasováno, že do koalice půjdeme. Hodně jsme zvažovali, výsledek hlasování byl celkem těsný, vždy je tam ta pirátštější část, která by do voleb šla radši sama," prohlásila Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti), dvojka společné kandidátky.

Kandidát na primátora a lídrem je Josef Suchánek ze STAN. "Koalice riziková určitě není, respektive ne více než jakékoli jiné koalice. Opíráme se o základ, který jsme položili, jak už bylo zmíněno, před komunálními volbami. Je tam velký programový průnik, transparence a čistota. Dá se to budovat na neklientelismu a normálních férových podmínkách," uvedl.

O tom, že si Piráti se starosty rozumí stále více, se v kuloárech hovoří. Pirát Bartoš má blízko k předsedovi tohoto hnutí Vítu Rakušanovi. "Ve sněmovně spolupracujeme s opozicí velmi úzce, nejvíce s politicky blízkým hnutím STAN," potvrdil sám Bartoš.

Přesto si jinak Piráti udržují od ODS, KDU-ČSL, TOP 09 i STAN obecně odstup. Ve chvílích, kdy se spekuluje o možné spolupráci pětice těchto stran před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2021, vyjadřují Piráti k takovému projektu největší rezervovanost.

"Piráti vznikli dva roky před ANO kvůli šíbrům z ODS, ČSSD, KDU-ČSL a pak i Věcí veřejných a TOP 09," upozorňuje často Bartoš a mluví o tom, že by mohly spíše spolupracovat společně pravicovější strany. "Vidím zde jistý prostor pro větší spolupráci některých jiných stran i s výhledem na volby 2021. A to v té konzervativnější části spektra, které dominuje ODS," řekl přesně.

Když se ho on-line deník Aktuálně.cz minulý týden zeptal na to, zda je pro něj klíčovým problémem Andrej Babiš u moci, přitakal. "Zásadní problém to samozřejmě je. Jednak celý jeho příběh, jak ke svému jmění přišel a kdo z politiků mu k němu pomáhal. Jde ale i o jeho obrovský střet zájmů, kde dotační a veřejné peníze, o kterých sám i zprostředkovaně rozhoduje, končí u jeho firem, a fakt, že si postupně v celé státní správě dosazuje své lidi z prostředí svého podnikání," řekl šéf Pirátů.

 

Právě se děje

Další zprávy