Piráti: Církevní restituce vzbuzují emoce, ale Michálek má právo hlasovat pro zdanění

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
7. 9. 2018 19:00
Hlasování pirátského poslance Jakuba Michálka, jenž na ústavně-právním výboru podpořil zdanění církevních restitucí, které navrhují vládní strany, vyvolalo vlnu kritiky. Redakce Aktuálně.cz proto oslovila pirátské poslance s otázkami, jak budou o zdanění náhrad hlasovat a co si myslí o Michálkově postoji. Většina zákonodárců sice s předsedou poslaneckého klubu Michálkem nesouhlasí, respektuje ale jeho právo na odlišný názor.
Foto: Ludvík Hradilek

Ivan Bartoš

Piráti mají v oblasti zdanění, což je jediná případná možnost revize přislíbeného zbývajícího plnění, volné hlasování. Je tedy na rozhodnutí každého poslance, jak bude hlasovat.

Téma církevních restitucí vzbuzuje vzhledem k aktům zvůle totalitního státu oprávněné a pochopitelné emoce. Dnes se zde řeší, zda proběhl výpočet náhrad církvím transparentně a spravedlivě. O této části já přesvědčen nejsem. Český statistický úřad majetek sám již v roce 2014 spočítal a ohodnotil. Z výpočtů vyšlo, že tento majetek byl dřívějšími vládami nadhodnocen. Proto se já při hlasování o zdanění restitucí zdržím.

 

Právě se děje

Další zprávy