Pickův náměstek bude na obraně státním tajemníkem

Jan Gazdík Jan Gazdík
3. 2. 2014 13:13
Martin Stropnický nově uspořádal vedení resortu, státním tajemníkem je Daniel Koštoval
Daniel Koštoval.
Daniel Koštoval. | Foto: Jan Gazdík

Praha - První náměstek na ministerstvu obrany v éře Vlastimila Picka Daniel Koštoval se po nástupu ministra Martina Stropnického stane v resortu státním tajemníkem. 

Daniel Koštoval sice nástup do nové pozice odmítá komentovat, několik na sobě nezávislých zdrojů však Aktuálně.cz potvrdilo, že ministr Stropnický funkci státního tajemníka Koštovalovi nabídl a že on ji přijal.

Post sice zatím nemá oporu v zákoně, počítá s ním až právě projednávaný služební zákon, odborníci s nadsázkou státnímu tajemníkovi přezdívají malý ministr.

Právě státní tajemník by měl totiž zachovat s příchodem nového politického vedení (a nejenom na ministerstvu obrany) kontinuitu rozvoje resortu, na což právě obrana v minulosti doplácela. 

"Koštoval by měl být zárukou, že už se s příchodem nového vedení resortu, a tedy i nových nápadů, nebudou opakovat zbrklé změny, jakých jsme byli svědky v minulosti," míní jeden z oslovených bezpečnostních expertů.

Na mysli má experimenty, při nichž byly bez většího efektu vyplýtvány miliardy korun, jako když bylo zrušeno nejperspektivnější a čerstvě opravené letiště v Bechyni, kam se nastěhovali ženisté z Litoměřic, kteří odtud naopak dnes jezdí na své někdejší cvičiště na Labi.

K prioritám nového státního tajemníka Koštovala by podle informací Aktuálně.cz mělo patřit obranné plánování, legislativa či zahraniční vztahy. Zavedení pořádku v obranném (a tudíž i finančním) plánování může vést k nemalým úsporám. Armáda totiž v minulosti investovala značné částky do obranných projektů, které byly (ač jinak pro bezpečnost země potřebné) po seškrtání rozpočtu k ničemu.

Koštovalovi lze přičíst k dobru například dotáhnutí smlouvy o prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen, kterou by měla v dohledné době projednat nová vláda. Pronájem je o třetinu levnější. Letouny navíc podle něj projdou zásadní modernizací, po níž se stanou plně kompatibilními s nejvyspělejšími letectvy NATO.

 

Právě se děje

Další zprávy