Picek: S Kalouskem jsme si to vyříkali jako chlapi

Jan Gazdík Jan Gazdík
20. 3. 2013 15:45
Čerstvě jmenovaný ministr obrany poskytl Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor
Vlastimil Picek, ministr obrany.
Vlastimil Picek, ministr obrany. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Včera dostal z rukou prezidenta Zemana ministerské jmenování, dnes už jej čeká první zasedání vlády.

Vlastimil Picek, čerstvý ministr obrany, vstupuje tak trochu do "jámy lvové". Z jedné strany ostřílený politický matador a ministr financí Miroslav Kalousek, který nazval Picka totálním sráčem. Ze strany druhé místopředsedkyně vlády Karolína Peake - ta nového kolegu v předchozích týdnech zasypala přímo kobercovými nálety.

Nejdříve ho jako sedmidenní ministryně obrany na hodinu odvolala kvůli neznalosti angličtiny (Picek ji však slušně ovládá), pak mu vyčetla generálskou minulost, pokračovala kontroverzními generálovými postoji při nákupu dopravních letounů CASA, aby na něj před několika dny vyrukovala s Pickovou komunistickou minulostí.

"Nemyslím si, že se ocitnu v jámě lvové. Ministr Kalousek se mi veřejně omluvil a navíc jsme si jeho urážku vyříkali chlapsky mezi čtyřma očima. Chová se ke mně od té doby slušně jako profesionál. A Karolína Peake? Nevidím důvod ke třenicím a rozepřím. Její protikorupční projekt mě například zaujal a rád bych ho aplikoval i na ministerstvu obrany. Proč tedy spolu válčit," nabízí spolupráci její následník Vlastimil Picek.

Deníku Aktuálně.cz poskytl obsáhlý rozhovor. Na našich stránkách ho najdete ve čtvrtek o sedmé hodině ranní.

 

Právě se děje

Další zprávy