Picek: Korea se týká Čechů v AWACS, válce však nevěřím

Tereza Šídlová
14. 4. 2013 12:00
Český ministr obrany se domnívá, že nový vůdce KLDR napětím jen "upevňuje svou moc"
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr obrany Vlastimil Picek v tuto chvíli nepředpokládá, že by se naplnily jaderné výhružky Severní Koreje a napjatá situace by dospěla až k ozbrojenému konfliktu.

"Jde spíš o upevnění moci nového vůdce Kim Čong-una. Severní Korea si musí uvědomit, co by způsobila jaderným konfliktem," řekl Picek k hrozbám KLDR v televizi Prima Family.

Podle něj by se situace na Korejském poloostrově dotkla české armády v případě, že by do konfliktu vstoupilo NATO.

"Pro nás to (situace na Korejském poloostrově - pozn. redakce) v tuto chvíli neznamená nic, nebudeme posílat pozemní vojska. Pokud by do toho vstoupila Severoatlantická aliance, pak existuje článek 5 washingtonské dohody, kdy bychom se museli určitým způsobem zapojit. Jediná možnost by byla jednotka systému vzdušné obrany AWACS, kde máme osm vojáku," doplnil ministr obrany a bývalý náčelník generálního štábu.

Článek 5 Washingtonské dohody popisuje společnou obranu, pokud je napaden některý z členů NATO.

V "jaderných plamenech"

S Pickem se na postoji vůči KLDR shodl i stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček. "Chci věřit, že v KLDR jde nyní o upevňování pozice nového vůdce. Jakákoli eskalace napětí v oblasti je velmi nebezpečná," uvedl opoziční politik.

Politici také potvrdili rozhodnutí českého ministerstva zahraničí neodvolat ze země české diplomaty.

O situaci na Korejském poloostrově v těchto dnech vyjednává americký ministr zahraničí John Kerry. V neděli je na návštěvě v Japonsku, kterému Pchjongjang pohrozil, že by se mohlo ocitnout v "jaderných plamenech", pokud se jakýmkoli způsobem zapojí do případného konfliktu na Korejském poloostrově - Pchjongjang totiž rozhořčilo rozmístění protiraketových střel Patriot v centru Tokia a japonská prohlášení o připravenosti sestřelit severokorejské rakety.

Severokorejci vyhrožují odpálením rakety, Západ očekává, že by se tak mohlo stát u příležitosti pondělního 101. výročí narození zakladatele komunistické dynastie Kim Ir-sena.

 

Právě se děje

Další zprávy