Picek bude ministrem obrany, Nečas ho navrhl Zemanovi

Domácí Domácí
18. 3. 2013 15:46
Prezident Miloš Zeman jmenuje Picka do úřadu v úterý dopoledne
Vlastimil Picek.
Vlastimil Picek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas navrhl prezidentovi republiky Miloši Zemanovi ke jmenování na pozici ministra obrany stávajícího prvního náměstka ministerstva Vlastimila Picka.

"Vlastimil Picek zcela vyhovuje představě o nestranickém odborníkovi, který má všechny předpoklady zastávat funkci ministra obrany. Uplynulé tři měsíce také dokázaly, že je schopen plnohodnotně zastupovat resort doma i v zahraničí," uváděl ve zdůvodnění svého rozhodnutí premiér Nečas.

Pickovo šéfování resortu je teď tak už téměř jisté. Prezident Miloš Zeman totiž na sjezdu ČSSD v Ostravě uvedl, že předpokládá, že předseda vlády Petr Nečas navrhne do funkce ministra obrany právě náměstka Picka. Pokud se tak skutečně stane, prezident Nečasovi prý poblahopřeje k velmi dobrému výběru, dodal také.

Jméno Vlastimila Picka jako horkého kandidáta na ministra obrany zaznělo znovu ve čtvrtek po jednání mezi předsedy koaličních stran Petrem Nečasem (ODS) a Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Deníku Aktuálně.cz pak premiérova kandidáta potvrdil zdroj obeznámený s chodem resortu.

Peripetie s ministrem obrany

Vláda je bez plnohodnotného ministra obrany od prosince, kdy musela po pouhých osmi dnech opustit post předsedkyně koaliční strany LIDEM Karolína Peake. Právě ona propustila z místa prvního náměstka generála Picka, což vyvolalo nelibost premiéra i tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Řízením ministerstva po odchodu Peake pověřil prezident Václav Klaus premiéra Nečase.

"Tuto informaci jsem mohla pouze vzít na vědomí. Souhlas s nominací jsem Petru Nečasovi nedala. Jsem přesvědčena, že vedení ministerstva obrany má být civilní, nikoli vojenské," reagovala v pondělí na Nečasův návrh Peake.

Vicepremiérka také připomněla, že Picek byl členem KSČ. Jeho roli v kauze CASA označila za rozporuplnou.

"Za další dění na ministerstvu obrany tímto jmenováním přebírá odpovědnost Petr Nečas. Strana LIDEM bude pečlivě sledovat, zda na ministerstvu obrany budou plněny naše priority: redukce agend, otevřená výběrová řízení a předložení zákona o vojácích z povolání," dodala Peake.

Nečas ve středu vysvětloval, že najít nového šéfa resortu je složitá procedura. "Je to ojedinělá procedura, kdy se hledá nestraník, člověk kompetentní vést resort a podléhající souhlasu všech tří koaličních subjektů," uvedl Nečas s tím, že zdržení při hledání ministra obrany způsobily i prezidentské volby.

"Taky nebylo jasné, kdo povede jeden z koaličních subjektů," narážel na prezidentskou kandidaturu Schwarzenberga Nečas.

Kromě Picka se spekulovalo také o bývalé blízké spolupracovnici Karla Schwarzenberga z ministerstva zahraničí, současné velvyslankyni při OBSE ve Vídni Veronice Kuchyňové Šmigolové.

 

Právě se děje

Další zprávy