Krčál z ČSSD ministrem nebude, zasáhla ho tragédie

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 14. 1. 2014 17:02
Bohuslav Sobotka má již tři kandidáty, ze kterých nového ministra vybere.
Petr Krčál (ČSSD)
Petr Krčál (ČSSD) | Foto: ČSSD

Praha - Petr Krčál (ČSSD) se nestane ministrem práce a sociálních věcí. Kandidatury se vzdal z osobních důvodů. Budoucí premiér Bohuslav Sobotka Aktuálně.cz řekl, že náhradníka v tuto chvíli vybírá ze tří kandidátů.

"Vzdávám se nominace na post ministra práce a sociálních věcí. Důvodem je tragická smrt bratra Jiřího, která velmi zasáhla moji rodinu. Tato bolavá událost se mimo jiné podepisuje na zdravotním stavu mých rodičů, kteří se v tuto chvíli neobejdou bez zvýšené a pravidelné péče," uvedl Krčál.

Dalším důvodem podle něj je zdravotní stav jeho ženy, která nedávno ukončila léčbu onkologického onemocnění.

"Osobním důvodům Petra Krčála rozumím a respektuji je," komentoval to šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Nového kandidáta chce Sobotka najít do konce tohoto týdne. V pátek by ho totiž prezident Zeman měl jmenovat premiérem a Sobotka by mu rád co nejdříve předložil kompletní seznam ministrů.

"Vybírám ze tří možných kandidátů," uvedl pro Aktuálně.cz Sobotka. Jména ale komentovat nechtěl.

Podle deníku Insider je ale ve hře například radní pro sociální věci Zlínského kraje Taťána Valentová Nersesjan, o které sociální demokraté uvažovali ještě před Krčálem.

Sobotka totiž řekl, že se chce s novými kandidáty sejít a Zlínská radní potvrdila, že si ji na schůzku pozval.

Premiérovi by její případný souhlas pomohl hned dvakrát. Kromě toho, že by měl opět svůj tým pro vládnutí kompletní, by měl i za sociální demokracii ve vládě ženu - absenci ministryň v nominaci ČSSD mu totiž i vlastní spolustraníci vytýkají.

Předtím, než na funkci navrhl Krčála, Sobotka zvažoval také bývalého eurokomisaře a expremiéra Vladimíra Špidlu a stínového ministra práce a sociálních věcí ČSSD Romana Sklenáka.

Špidla však mezitím přijal nabídku stát se šéfem Sobotkových poradců. "Přijal jsem návrh pana předsedy a nevidím důvod na tom nic měnit. S kolegou Krčálem hluboce cítím," uvedl Špidla.

Sklenák: Znovu to zvážím

Roman Sklenák se rozhodl pokračovat ve funkci šéfa poslanců ČSSD. Pokud by ho ovšem Sobotka nyní požádal, aby se resortu ujal, nabídku by znovu zvážil.

"Preferuji práci v poslaneckém klubu. Nicméně v této situaci nemohu vyloučit, že bych se resortu nakonec ujal," řekl deníku Aktuálně.cz. Věc podle něj bude řešit grémium strany svolané na středu.

Sociální demokraté disponují také dvěma bývalými stínovými ministry pro tuto oblast - Zdeňkem Škromachem a Ivanou Stráskou.

Škromach jako účastník lánské schůzky "pučistů" však nepatří mezi lidi blízké Sobotkovi a Stráská pracuje vedle dalšího z lánských "pučistů" Jiřího Zimoly. Jejich angažmá je tedy spíše nepravděpodobné.

 

Právě se děje

Další zprávy