Petici ČSSD proti Nečasovi podepsalo 30 tisíc lidí

Martina Machová Martina Machová
3. 5. 2011 14:31
Socialisté ji předali petičnímu výboru Poslanecké sněmovny a uspořádají veřejné slyšení
1. máj v režii ČSSD v Praze.
1. máj v režii ČSSD v Praze. | Foto: Martina Machová

Praha - Sociální demokraté během prvomájových oslav sesbírali po celé republice zhruba 30 tisíc podpisů pod svou petici proti vládním reformám.

V úterý dokument s názvem "Zastavme devastaci naší země" předali petičnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Předseda ČSSD označil podporu jako velmi rozsáhlou. "Dodává nám sil, abychom se snažili korigovat reformy, které mohou občany a část společnosti poškodit," komentoval zájem veřejnosti Bohuslav Sobotka.

"Uspořádáme v souvislosti s peticí veřejné slyšení tak, jak je to běžné u petic nad 10 tisíc podpisů," uvedla místopředsedkyně petičního výboru Hana Orgoníková (ČSSD).

Takzvaný "Den protestu" organizovala ČSSD na nejméně 130 místech, zejména v okresních a krajských městech.

Již během několika prvních hodin se podle informací Aktuálně.cz začaly plnit petiční archy stovkami podpisů.

Sociální demokraté minulý týden neuspěli ve sněmovně s pokusem vyslovit vládě nedůvěru. Kromě tří odpadlíků z Věcí veřejných se jim nepodařilo přesvědčit nikoho z koaličních poslanců, aby aktivně hlasoval proti kabinetu.

Petice má ukázat koaličním stranám, jak na jejich vládnutí reaguje veřejnost.

Proti dluhu a korupci

V dokumentu, pod který socialisté sbírali podpisy, stojí, že se vládě nedaří vyvést zemi z hospodářské krize ani zastavit růst veřejného dluhu. Náklady na řešení krize a deficitu podle ČSSD pak jednostranně přenáší na bedra občanů se středními a nízkými příjmy.

"Jako sociální demokraté požadujeme, aby vláda bojovala s korupcí, a to včetně přijetí zákona o majetkových přiznáních a zákazu vzniku anonymních akciových společností. Usilujeme také o to, aby vláda nezhoršovala svými škrty životní situaci rodin s dětmi, důchodců a lidí se zdravotním postižením," uvádí text petice.

Socialisté dále v petici kritizují sjednocení DPH na 17,5 procent, vládní podobu důchodové reformy, zvyšování poplatků ve zdravotnictví nebo zavádění školného.

 

Právě se děje

Další zprávy