Pět favoritů pro Senát. Tipujte s námi

17. 10. 2006 10:48
Praha - Aktuálně.cz si vybralo pět obvodů, v nichž zblízka sleduje volební souboje. V ANKETĚ hlasujte, kdo vyhraje.

Aktuálně.cz sleduje volební obvody Prostějov, Ostrava, Litoměřice, Praha 2 a Praha 4.

V prostějovském obvodu kandiduje mimo jiné tvrdý bojovník proti komunismu Vladimír Hučín, v Ostravě pak manželka předsedy ODS Pavla Topolánková - ne však v řadách manželovy strane, ale za konkureční Politiku 21. Na Litoměřicku se do voleb chystá odstupující ministr zahraničí Alexandr Vondra a také dosavadní senátor Zdeněk Bárta. V obou pražských obvodech je na kandidátních listinách několik velmi známých jmen - například herec Tomáš Töpfer či bývalí poslanci Táňa Fischerová či Václav Krása.

Do tří obvodů se už stihli vypravit naši reportéři, aby vám přibližili postoje jednotlivých kandidátů, to, jak vedou kampaň a také to, jaký repekt mají před soupeři.

Aktuálně.cz už také publikovalo analýzu, kdo bude obecně, ve všech obvodech, favority senátních voleb.

Nyní přinášíme pohled přímo do pěti obvodů, jež Aktuálně.cz zvolilo za nejzajímavjší. 

Praha 2

Foto: Aktuálně.cz

V pražských obvodech má i nevýrazný kandidát ODS v prvním kole jistých 30 procent hlasů. Tím spíše to platí po letošních volbách do sněmovny, kdy pro občanské demokraty hlasovala téměř polovina pražských voličů. Dosavadní senátorka Filipiová je navíc výraznou osobností a má tedy šanci být zvolena už v prvním kole. Pokud se jí to nepodaří, zřejmě o svůj náskok v druhém kole nepřijde.

Daniela Filipiová by měla mít cestu do senátu otevřenou.
Daniela Filipiová by měla mít cestu do senátu otevřenou. | Foto: Ludvík Hradilek

Filipiová bude mít velice vážnou soupeřku v herečce a bývalé poslankyni Táně Fischerové, která navíc umí volební kampaně: v roce 2002 se dostala díky preferenčním hlasům do sněmovny za Koalici. Vinou vysokého počtu nezávislých kandidátů zřejmě v prvním kole nedostane příliš vysoký podíl hlasů. Může však napodobit Martina Mejstříka (Cesta změny), který před čtyřmi lety dostal v Praze 1 v prvním kole jen 13 procent, svůj zisk ale ve druhém zvýšil na pětinásobek. Neměl však proti sobě tak silného kandidáta ODS.

Popularity Strany zelených může využít Ivan Rynda, má to ovšem těžší, protože také Fischerová kandiduje za ekologickou stranu hnutí Zelených. Z ostatních nezávislých kandidátů se k desetiprocentní hranici může nejspíš dostat režisérka Věra Chytilová.

Kandidátní seznam Prahy 2 je kuriózní tím, že v něm kandidují dva předsedové menších stran Michal Simkanič (Česká pravice) a Václav Srb (Koruna česká). John Bok kandiduje v posledních šesti letech potřetí, zatím se však nedostal přes hranici pěti procent hlasů.

Favoritka
Daniela Filipiová (ODS v pravicovém obvodě, dosavadní senátorka)

Hlavní soupeřka
Táňa Fischerová (Zelení, známá osobnost, nejlepší z nezávislých)

Černí koně:
Věra Chytilová (Strana rovných šancí)
Ivan Rynda (Strana zelených)

Další kandidáti:
Pavel Ambrož (KSČM)
John Bok (Nezávislí za Prahu)
Josef Heller (ODA)
Helena Kohoutová (21)
Tomáš Mikeska (SNK-ED)
Vlastimila Vrabcová (ČSSD)
Michal Simkanič (Česká pravice)
Václav Srb (Koruna česká)

Senátorka Daniela Filipiová má velké šance na znovuzvolení
Senátorka Daniela Filipiová má velké šance na znovuzvolení | Foto: Ludvík Hradilek

Praha 4

Foto: Aktuálně.cz

Ředitel divadla a herec Tomáš Töpfer má zřejmě nejsilnější pozici ze všech kandidátů do Senátu. Potvrzují to i kurzy sázkových kanceláří. Těží nejen ze své popularity a toho, že kandiduje za ODS v Praze, v obvodu má také výhodné soupeře.

Václav Krása může jen překvapit.
Václav Krása může jen překvapit. | Foto: US-DEU

Ti nejsou slabí, jejich sestava však slibuje opakování výsledku doplňovacích voleb před dvěma lety. Tehdy se celkem o třicet procent hlasů rozdělili dva silní nezávislí kandidáti bývalý ministr Tomáš Ježek a šéf zpravodajství Novy Jan Vávra. Cestu do druhého kola tak měl s dvaceti procenty volnou filozof Erazim Kohák (ČSSD). V pravicovém obvodě pak neměl šanci proti kandidátovi ODS, byť šlo o neznámého politika.

Tentokrát budou o druhé postupové místo bojovat předseda Národní rady zdravotně postižených a bývalý poslanec Václav Krása s místopředsedou Strany zelených a aktivním opozičním politikem na obvodní radnici Petrem Štěpánkem. To ulehčí cestu do druhého kola rektorovi Vysoké školy ekonomické Richardu Hindlsovi (ČSSD).

Favorit
Tomáš Töpfer (ODS v pravicovém obvodě, známá osobnost)

Hlavní soupeř
Richard Hindls (ČSSD, rektor)

Černí koně
Václav Krása (Unie Prahy 4 a KDU-ČSL) 
Petr Štěpánek (Strana zelených)

Další kandidát
Karel Skoupil (KSČM)

Foto: Ludvík Hradilek

Litoměřice

Foto: Aktuálně.cz

Při souboji dvou velkých stran v obvodě, kde má obvykle pravice i levice vyrovnané šance, se může smát třetí evangelický farář a dosavadní senátor Zdeněk Bárta.

Bárta, nebo Kopecký? Anebo Vondra?
Bárta, nebo Kopecký? Anebo Vondra? | Foto: Ludvík Hradilek

Sociální demokracie nasadila bývalého poslance a starostu Podsedic Roberta Kopeckého, který se však před šesti lety nedostal ani do druhého kola. Bárta pak ve druhém kole porazil kandidáta KSČM.

Tentokrát bude mít proti odstupujícímu ministrovi Alexandru Vondrovi těžší pozici a zřejmě s ním prohraje už v prvním kole. Tím spíše, že mu může v prvním kole ubrat hlasy nezávislá kandidátka, držitelka olympijské medaile v lyžování Květoslava Pecková-Jeriová.

Ve druhém kole může Bártovi pomoci, že před dvěma lety obvinil prezidenta Klause z velezrady a stal se tím zajímavým pro levicové voliče. Vondrovi může naopak uškodit, že je "Pražák" a do regionu jezdí jen na chalupu.

Favorit
Zdeněk Bárta (nezávislý za KDU-ČSL a SZ, dosavadní senátor)

Hlavní soupeř
Alexandr Vondra (ODS, ministr)

Černí koně
Robert Kopecký (ČSSD)
Květoslava Pecková (SNK-ED)

Další kandidáti
Anděla Dvořáková (21)
Jiří Jelen (US-DEU)
Zdeněk Dušek (KSČM)
Luboš Vrtilka (Nezávislí demokraté)

Kandidát do senátu Robert Kopecký. Vyvrhel ve vlastní straně, zbyla mu podpora důchodce Miloše Zemana.
Kandidát do senátu Robert Kopecký. Vyvrhel ve vlastní straně, zbyla mu podpora důchodce Miloše Zemana. | Foto: Ludvík Hradilek

Prostějov

Foto: Aktuálně.cz

Na první pohled hraje vše do karet sociálnědemokratické kandidátce. Božena Sekaninová kandiduje v levicovém obvodě a je místostarostkou okresního města, kde se snižuje nezaměstnanost nejvíc v zemi.

Vladimír Hučín poutá před volbami největší pozornost. Favoritem však není.
Vladimír Hučín poutá před volbami největší pozornost. Favoritem však není. | Foto: čtk

Proti kandidují tři stejně silní zástupci pravice, to jí ale zajišťuje postup do druhého kola, protože v prvním budou bojovat především mezi sebou. Antikomunista a bývalý rozvědčík Vladimír Hučín vezme část hlasů kandidátce občanských demokratů Ivaně Hemerkové , pozornost může získat i bývalý ředitel Českých drah Petr Kousal (KDU-ČSL).

Z pohledu Sekaninové však jexistují však dvě rizika. Souboj mezi pravicovými kandidáty může přitáhnout pozornost voličů a vítězi "pravicových primárek" pomoci proti  sociálnědemokratické kandidátce druhém kole i když na Moravě zpravidla může ČSSD počítat s podporou komunistů.

Ředitelka zdravotní školy Hemerková také může následovat příkladu zubařky Aleny Venhodové (ODS), která před dvěma lety zvítězila v rovněž levicovém Hodoníně díky profesionální volební kampani. 

Favoritka
Božena Sekaninová (ČSSD v levicovém obvodě, místostarostka)

Hlavní soupeřka
Ivana Hemerková (ODS, ředitelka školy)

Černí koně
Vladimír Hučín (Konzervativní strana)
Petr Kousal (KDU-ČSL)

Další kandidáti
Jaroslav Čížek (KSČM)
Vladimír Trunda (Česká pravice)

Vladimír Hučín zahájil 1. září na náměstí T.G. Masaryka v Prostějově svou volební kampaň do Senátu.
Vladimír Hučín zahájil 1. září na náměstí T.G. Masaryka v Prostějově svou volební kampaň do Senátu. | Foto: čtk
  • Reportáž z prostějovského obvodu ČTĚTE ZDE

Ostrava-jih

Foto: Aktuálně.cz

Dosud nikdy neměla ČSSD takovou šanci přerušit nepříjemné pravidlo, podle kterého prohrává v metropoli české levice jedny senátorské za druhým. Dosud byl vždy příčinou špatný výběr kandidátů a účinné kampaně hlavních soupeřů z ODS. Prvním sociálnědemokratickým senátorem Ostravy od roku 1998 se může stát starosta největšího městského obvodu Ostrava-jih Otakar Veřovský.

Milanu Balabánovi z ODS přišla konkurence, odkud ji nečekal.
Milanu Balabánovi z ODS přišla konkurence, odkud ji nečekal. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Víc než komunální funkce mu však může k vítězství pomoci rozkol na pravici. Dosavadnímu senátorovi Milanu Balabánovi může většinu hlasů vzít Pavla Topolánková, které zajišťují publicitu spory s vysoce postaveným manželem.

Podle dosavadních zkušeností nedává kandidátům ČSSD jistotu ani převaha levicových voličů (v červnových volbách získala ČSSD 43 procent hlasů, o třetinu víc, než ODS). Díky souboji Balabán-Topolánková se tak Veřovský dostane do druhého kola. Ohrozit předpokládaný výsledek může jen konkurence bývalé sociální demokratky Jany Volfové, která kandiduje za stranu Vladimíra Železného.

Ve druhém kole může pravicovému kandidátovi jako na Prostějovsku pomoci zájem z "pravicových primárek", Veřovský však může spoléhat na hlasy disciplinovaných komunistů, se kterými na radnici sestavil radu.  

Favorit
Otakar Veřovský (ČSSD v levicovém obvodě, starosta)

Hlavní soupeřka
Pavla Topolánková (21, známá osobnost)

Černí koně
Milan Balabán (ODS, dosavadní senátor)
Jana Volfová (Nezávislí demokraté)
 
Další kandidáti
Karel Gavenda (KSČM)
Jan Půček (KDU-ČSL)
Karel Szopa (Strana zelených)

Pavla Topolánková, manželka předsedy ODS, kandiduje do senátu.
Pavla Topolánková, manželka předsedy ODS, kandiduje do senátu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy