Pět důvodů VV, proč prý končí. Čtěte návod, jak je číst

Domácí Domácí
4. 4. 2012 7:40
Pokus o rozklíčování pěti obecných ultimát z oficiálního vyjádření Věcí veřejných
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Téměř celé úterý dávaly Věci veřejné za zavřenými dveřmi dohromady krátký text, který pak slavnostně přednesly - dostatečně včas, aby je zachytilo večerní televizní zpravodajství - médiím a národu.

Celodenní soustředění vyústilo ve stručný materiál s minimem konkrétních vysvětlivek, co přesně má nejmenší vládní strana na mysli. A nikdo z vedení strany se neměl k jasnější interpretaci, o co vlastně jde.

Redakce Aktuálně.cz proto přináší návod, jak prohlášení číst, založený na porozumění zpravodajským událostem a zákulisnímu dění, které se v posledních měsících odehrálo a zasahuje nějakým způsobem VV.

1. "Zacelit otevřené rány v podobě například kauzy Lesy ČR"

Věci veřejné tlačí na odvolání generálního ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkory. Začalo to "věcnými výtkami" proti Dřevěné knize a lesním tendrům, pak to - po zprávě NKÚ - přerostlo do trestní akce. Kateřina Klasnová prý podá na vedení Lesů ČR už tento týden několik trestních oznámení, neboť NKÚ zjistil v hospodaření Lesů ČR několik vážných podezření na porušení zákona. Například podle NKÚ skoro polovinu z 13 miliard svých volných rezerv uložily bez jasných pravidel k finančním skupinám PPF a J&T. Takže už VV nechtějí jen Sýkorovu hlavu, ale konec vedení celé firmy a "vyvození politické odpovědnosti ODS", která zemědělství řídí ve vládě. Věcem veřejným velmi nahrálo zveřejnění lobbistických odposlechů, které unikly "z neznámých zdrojů" (zde připomeňme, že strana VV se zrodila z lidí bezpečnostní agentury Víta Bárty). Podle nahrávek jmenování současného vedení Lesů ČR proběhlo podle "not" kmotra ODS Romana Janouška. Věci veřejné proto opakovaně žádaly premiéra o svolání K9, kde by se vliv nad lesnictvím "přerozdělil", podle informací Aktuálně.cz to ale Petr Nečas odmítl.

2. "Krize ve státním zastupitelství"

Pohlaváři Věcí veřejných se ve sporu o hlavu státních zástupců od počátku stavějí za Vlastimila Rampulu, jehož se naopak usilovně snaží odstranit lidé kolem šéfa resortu spravedlnosti Jiřího Pospíšila. O co VV jde? Rádi by viděli odchod Pospíšila a naopak svého straníka v čele ministerstva spravedlnosti. Kdo totiž kontroluje tento resort, má největší kontrolu nad státními zástupci, a tudíž i nejsilnější hlas ve vyšetřování jakýchkoliv kauz.

3. "Problematický systém vydávání sociálních dávek"

Po slabinách ODS první jasný útok na TOP 09. Věci veřejné zmínily tento bod jednak pro podrytí práce ministra za "Kalouskovu" TOP 09 Jaromíra Drábka, jednak aby zdůraznily svůj image "nejsociálnější" strany vládní koalice. Kritizují hlavně nový počítačový systém na administraci a výplatu sociálních dávek, který Drábkovo ministerstvo zavedlo narychlo a bez dostatečného testování. To vedlo ke zbytečným přesčasům úředníků a hlavně k lednovým zmatkům a zpožděním při výplatě dávek - přestože se o tom přímo v regionech přesvědčili i zástupci VV, Drábek dlouho žádné problémy nepřipouštěl.

Nového dodavatele navíc ministerstvo zadalo bez veřejné soutěže nestandardním způsobem, mezi subdodavateli je i firma, v níž dříve vedle Drábka působil i jeho první náměstek Vladimír Šiška. Podle kritiků, mezi něž patří i Nadační fond proti korupci, byla zakázka předražená.

Zásadní jednání je plánováno na čtvrtek, kdy se situací na úřadech práce má zabývat sněmovní výbor pro sociální politiku.

4. "Některé další kauzy..."

Klasická politická "zadní vrátka", kam lze schovat leccos. Tudíž jen připomínáme ty nejzářivější aféry, kde mají VV jasný zájem na jejich "zahlazení" (soudní proces Víta Bárty a jeho někdejší favoritky Kristýny Kočí, která ho nařkla z úplatkářství), nebo z nich mohou kdykoliv mediálně těžit ve formě výhrůžek vládě či dalších "uniklých důkazů a nahrávek" (současné aféry s odposlechy lobbistů navázaných na ODS, kauza ProMoPro již odepisovaného ministra obrany Alexandra Vondry).

Jsou však i dvě velmi konkrétní "kauzy", k nimž VV vážou velmi konkrétní zájmy. První se týká hazardu: VV hlasitě kritizovaly způsob, jakým se nově daní hazard. S argumentem, že český sport tak přijde o přímé odvody a musí prosit u obcí (mnohde se silnou základnou TOP 09), které naopak dostanou díky Kalouskovým změnám víc než za starého zákona. Nové vedení sportu ovšem paradoxně zasáhly samy VV, když rezignoval jejich ministr školství Josef Dobeš - s ním už bylo domluveno, jakým způsobem se bude financovat reprezentace České republiky. Roman Šebrle například v ČT varoval, že je přímo ohrožena příprava reprezentantů na olympiádu v Londýně.

A druhá se týká jejich hlavního pokladníka a "ekonomického experta strany" Michala Babáka a jeho financí, v nichž už nějaký čas pátrají detektivové z FAÚ, speciálního útvaru ministra financí Miroslava Kalouska (lídra TOP 09 a vůbec nejhlasitějšího a nejaktivnějšího kritika praktik VV).

5. "Sloučení centrálních úřadů a ministerstev s cílem uspořit"

Populární a veřejnosti libě znějící věta. Pokud se však budou slučovat jakékoliv úřady či dokonce ministerstva, budou se ve skutečnosti VV zajímat o jediné: kde budou nejzajímavější místa, jak zkoncentrovat svůj vliv nad tématy, která potřebují véčkaři "pokrýt" (viz výše příklad s justicí, spravedlností a bezpečností ve státě vůbec).

 

Právě se děje

Další zprávy