Personální smršť ministryně Kopicové

Martina Macková
6. 9. 2006 14:53
Praha - Příliš mnoho náměstků, řekli si i kromě ministryně školství další noví ministři. Začali rozhlížet po svých úřadech a počítat úředníky.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Přestože od svého pondělního či úterního nástupu měnili své náměstky i další ministři, dnes všechny překonala ministryně školství Miroslava Kopicová. Odvolala z funkce všechny své zástupce.

Z ministerstva tak odchází první náměstek Václav Pícl, Jaroslav Müllner, který vedl skupinu regionálního školství, Karel Hrdý ze skupiny sportu, mládeže a informatiky a Alena Štěrbová, která se starala o evropskou integraci a mezinárodní vztahy.

Už v úterý večer Kopicová jmenovala jednoho nového muže do vedení resortu - Petr Matějů bude náměstekem pro vysoké školy. "Ministryně neuvedla žádnou lhůtu pro jmenování nových náměstků ani neřekla koho vedením skupin dočasně pověří. Zdůraznila ale, že to nemusí být noví lidé z venku," řekla mlučí ministerstva školství Michaela Lagronová.

Podle ní není jasné, zda odvoláním náměstků personální změny na ministerstvu končí.

Infobox

Mocní muži pod ministry:

  • Marek Šnajdr
  • - náměstek ministra zdravotnictví, bývalý zaměstnanec firmy Pfizer
  • Petr Matějů
  • - náměstek ministryně školství, sociolog
  • Miroslav Kalous
  • - náměstek ministra pro místní rozvoj, primátor Plzně
  • Martin Barták
  • - první náměstek ministra obrany, lékař

I jiní měnili

Své náměstky vyměnili i další čtyři ministři. Další uvažují, že je také změní. A nejen to, že sníží jejich počet. 

Čtyři místo pěti náměstků bude mít ministr obrany Jiří Šedivý. Také na vnitru jeho šéf Ivan Langer řekl, že si místo ze sedmi vystačí se třemi.

Podobně mluví Petr Nečas. "Na ministerstvu práce a sociálních věcí je příliš mnoho náměstků," řekl Aktuálně.cz ještě před svým jmenováním. Jeho předchůdce Zdeněk Škromach měl šest zástupců.

Paroubek: Vědí víc než ministři

Bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD redukci náměstků kritizoval. "Je jedno, jestli jsou tři nebo dva, naše ministerstva fungovala. Seriózní by bylo, kdyby mluvili personálních auditech, aby se ukázalo, kteří pracovníci jsou nadbyteční," řekl Paroubek.

Právě vláda ČSSD pod vedením Vladimíra Špidly už před třemi lety svým usnesením přikázala resortům snížit počet zaměstnanců. Personální audit tehdy provedla ministerstva financí, průmyslu a ministerstvo pro místní rozvoj. U něj ovšem najatá firma zjistila, že nezaměstnává jediného nadbytečného pracovníka.

Ale například ministerstvo práce a sociálních věcí audit během volebního období neprovedlo, i když jeho šéf Zdeněk Škromach před třemi lety pro HN uvedl, že každý třetí ústřední úřad by mohl v budoucnu skončit.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociální demokraté uvažovali například i o sloučení ministerstva kultury a školství nebo resortů životního prostředí, zemědělství a části resortu pro místní rozvoj. Některá ministerstva skutečně zeštíhlela, většinou ale jen o desítky lidí.

Vláda ODS už se rozhodla, že zruší dokonce celé jedno ministerstvo, a to nejnovější ministerstvo informatiky. To má ale pouhých 136 zaměstnanců. Jeho agendu přebere ministerstvo vnitra.

Nejen náměstci, ale i řadoví úředníci

Ministři ODS ale plánují více. Aktuálně.cz zjistilo, že chtějí provést personální audity a pokračovat tak zřejmě ve snižování počtu úředníků i přesto, že na to budou mít jen omezeně dlouhou dobu.

Předpokládá se totiž, že Topolánkova vláda nezíská dostatečný počet hlasů ve sněmovně tak, aby dostala od poslanců důvěru a bude muset asi za měsíc podat demisi.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Budu o to usilovat. Snížení počtu pracovníků ovšem musí být spojeno s rozhodnutím o tom, které činnosti by ministerstvo mělo vykonávat a které vykonávat nemusí," řekla Aktuálně.cz ministryně školství Miroslava Kopicová.

Její úřad dnes zaměstnává 477 lidí, což mezi ministerstvy není rozhodně nejvíce. Zřejmě nejvyšší počet zaměstnanců má ministerstvo práce a sociálních věcí celkem 732 lidí.

"Plánuji personální audit," potvrdil Aktuálně.cz jeho nový šéf Petr Nečas. Spolu s organizacemi, které ministerstvo řídí, pracuje pro resort přes 16 tisíc lidí. O dva tisíce méně zaměstnává resort financí. V samotném ministerstvo pak úřaduje 347 zaměstnanců.

Vicenová zemětřesení neplánuje

Také ministr Vlastimil Tlustý se vyslovil pro audit.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Obecně jsem přívrženec teze, že méně mnohdy znamená více. Externí firma nedávno dokončila audit, který hodnotí úroveň řízení, personálního zajištění a komunikace na ministerstvu. Budu chtít, aby závěry tohoto auditu byly naplněny bez ohledu na to, že vláda má nejistou délku svého mandátu," řekl Aktuálně.cz také ministr zahraničí Alexandr Vondra.

"Proběhne audit všech smluv a projektů, plánuji také aktualizaci personálního auditu. Na jeho výsledcích bude záviset další postup," řekl Aktuálně.cz také ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš. Pod jeho ministerstvem pracuje 629 lidí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Snižovat stavy na ministerstvu naopak neplánuje jeho bývalá zaměstnankyně a dnes ministryně Milena Vicenová. "Nepočítám s dramatickým zemětřesením, ale rozhodně se zaměřím na co nejhospodárnější využívání každé pracovní síly v úřadu i v organizacích řízených Ministerstvem zemědělství," řekla Aktuálně.cz.

Vicenová nastupuje do úřadu ve chvíli, kdy v něm pracuje zhruba 600 lidí a společně s Pozemkovými úřady a zemědělskými agenturami je resort zaměstnavatelem pro více než dva tisíce lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy