Penze v 71 letech. Možná o rok dřív, připustil Drábek

Domácí ČTK Domácí, ČTK
22. 5. 2011 16:26
Zpráva pro dnešní dvacetileté - když to půjde dobře, do penze půjdete kolem 70. roku života
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek | Foto: Reuters

Praha - Zvyšující se hranice odchodu do důchodu by se mohla podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) v případě zlepšení demografického vývoje snížit pro nynější dvacátníky o jeden až dva roky.

Drábek to uvedl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Reagoval tak na snahu opoziční ČSSD zrušit pomocí Senátu automatické zvyšování věku odchodu do penze pro lidi narozené po roce 1977.

Novelu zákona, která toto zvyšování důchodového věku upravuje, již schválila sněmovna.

Drábek hájil tento mechanismus jako odpovědný vůči nastupujícím generacím, aby se tito lidé mohli včas připravit. Pro Čechy narozené počátkem tohoto století vládou nastavený výpočet znamená, že by šli do penze až v 71 letech.

"Moje děti dnes vědí, že půjdou do důchodu mezi 69 a 70 lety, a jestli se změní demografická prognóza, tak se to může o jeden, dva roky upravit," argumentoval Drábek.

Drábkův sociálně demokratický předchůdce Vladimír Špidla
Drábkův sociálně demokratický předchůdce Vladimír Špidla | Foto: Ludvík Hradilek

Bývalý eurokomisař a jeden z Drábkových ministerských předchůdců Vladimír Špidla (ČSSD) připustil, že "je správné pokračovat v prodlužování věku odchodu do důchodu".

Prodlužování chce ale vázat na "střední délku života v dobrém zdraví". Poukázal na to, že vládní návrh nezohledňuje těžce manuálně pracující. U vyučených bez maturity se střední délka života neprodlužuje, na rozdíl od ostatních skupin, poznamenal.

ČSSD chce podle Špidly změnit úpravu výpočtu předčasných starobních penzí, jejíž vládní verzi považuje za tvrdou a neúčinnou.
Podle Drábka ale úprava pouze zavádí postupnou penalizaci mezi prvním a třetím rokem předčasného důchodu. Drábek odmítl, že by chystaná pravidla byla důvodem, proč nyní více lidí žádá o předčasný důchod.

"Ty úpravy parametrů jsou skutečně tak jemné, že když si to spočítáte, tak se to prostě nevyplatí jít teď do předčasného důchodu," uvedl Drábek. Počet žádostí si spojuje spíše s nezaměstnaností v důsledku hospodářské krize.

Změny v pravidlech důchodového pojištění, takzvanou malou důchodovou reformu, projedná Senát na schůzi začínající 8. června.
Novela by vzhledem k verdiktu Ústavního soudu, který se důchodového zákona týká, měla začít platit od konce letošního září.

 

Právě se děje

Další zprávy