Penze se změní, do důchodu později, rozhodli poslanci

Domácí Domácí
11. 5. 2011 15:08
Malá důchodová reforma hladce prošla sněmovnou, nyní ji dostanou na stůl senátoři
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci hladce schválili malou důchodovou reformu, podle níž si v penzi polepší lidé s vyššími příjmy, ale také se prodlouží věk odchodu do důchodu.

Pro byli přítomní koaliční poslanci a nezařazení, dříve véčkaři, Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka. Proti zvedli ruku sociální demokraté a komunisté.

Reforma na základě rozhodnutí Ústavního soudu upravuje výši penzí a protahuje odchod do důchodu. Více se zohlední to, kolik lidé v životě vydělávali.

Vládou navržená novela počítá s tím, že 70 procentům lidí se důchody sníží, zatímco 20 procentům nejbohatších se zvýší. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) však slíbil, že penze se fakticky nepropadnou. Dorovnat by je podle něj měla valorizace.

Zrychlí se také sjednocování věku odchodu do důchodu pro ženy a muže. U mužů se bude zvyšovat i nadále o dva měsíce ročně, u žen narozených od roku 1956 se zrychlí zvyšování této věkové hranice na čtyři měsíce ročně.

Zcela sjednotit by se měl tento věk v roce 2041, kdy osoby narozené v roce 1975 budou chodit do důchodu ve věku 66 let a osm měsíců. S tímto ustanovením opozice nesouhlasí.

Místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek již dříve označil návrh za porušení dohod o věku pro odchod do důchodu. "Děláte zásadní změny, které nejsou v podstatě ani podložené," obvinil koalici. Podle něj by bylo vhodnější vyčkat ještě deset let na vývoj.

Premiér Petr Nečas (ODS) ale návrh označil za ekonomickou nutnost vzhledem k nárůstu počtu důchodců.

Podotkl, že ke konci loňského roku bylo v Česku 2,8 milionu důchodců, na které přispívalo necelých pět milionů pracujících lidí, z nichž by se tři čtvrtě milionu zařadilo do roku 2030 mezi penzisty. "Kroky, které děláme, jsou nutné a správné. Snaží se dívat dále než jenom za nejbližší roh," prohlásil Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy