Peníze si netisknu, odmítl Kalousek přidat školství

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 8. 2011 12:49
Odboráři se obávají snížení platů pro školníky a kuchařky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Školské odbory odešly ze schůzky s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) s nepořízenou, peníze navíc prý ministr financí pro tento resort nemá.

Odboráři se s ním ve čtvrtek ráno sešli kvůli rozpočtu na příští rok, obávají se totiž snížení platů nepedagogů.

Kalousek ale řekl, že o rozpočtu stejně rozhodne až vláda. Odboráři se odpoledne ještě sejdou s ministrem školství Josefem Dobešem (VV), chtějí, aby peníze pro školníky a kuchařky našel.

"Nemám někde natisknutý balík peněz," reagoval Kalousek na dotaz, zda ministerstvu školství přidá do rozpočtu pro příští rok. Je prý o tom ještě možné vést diskusi, ale vláda by v tom případě musela říct, z jakého resortu peníze vezme.

"Čtyři miliardy navíc pro školství není náš výmysl. Je to prohlášení vlády, která se teď k tomu bude muset postavit," řekl Aktuálně.cz šéf odborářů František Dobšík. "Čekáme ještě, jak dopadnou další jednání. Pak zvážíme náš postup," dodává.

"Je otázka, na kolik pan ministr myslí snižování platů nepedagogických pracovníků vážně, nebo je to jen vyjednávací taktika. To si musíme vyjasnit," upřesnil Dobšík.

Těm by škrtnul 700 milionů, což by znamenalo, že jim plat klesne o pět procent. Už letos přitom hospodářkám, uklízečkám a dalšímu personálu škol klesly platy o deset procent, jejich průměrná mzda činila v prvním čtvrtletí tohoto roku 13 tisíc korun.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková proto nevyloučila ani stávku, školy by mohly zůstat zavřené některý den v září, než se bude projednávat definitivní podoba rozpočtu. Odboráře už podpořil třeba senátor Marcel Chládek (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy