Peníze, nebo prestiž? Čím láká Legislativní rada vlády

Jakub Novák
31. 1. 2013 12:23
Pro právníky není členství "zlatým dolem", dostávají jen několik stovek korun

Praha - Členové Legislativní rady vlády mají možnost projednávané zákony nejen upravovat, ale také případně i doplňovat celé paragrafy.

"Jak zpravodaj daného předpisu, tak i další členové rady mají možnost navrhovat nové paragrafy," řekl Aktuálně.cz jeden z jejích členů, poslanec Pavel Staněk (ODS).

Zejména v souvislosti se středečním jmenováním dvou nových členů rady - mimo jiné Alexandera Károlyiho, jedné z klíčových postav českého fotbalu - se proto nabízí otázka, zda by bylo možné s návrhy manipulovat, právě třeba úpravami částí paragrafů či jejich přidáváním.

Podle Staňka je však taková možnost minimální.

"Každá změna může být provedena samozřejmě jen se souhlasem navrhovatele, který potom materiál předkládá vládě. Navíc se při projednávání každého materiálu vychází z prací jednotlivých komisí, které by případnou snahu o manipulaci měly podchytit," vysvětluje Staněk.

Sám však uznává, že není v lidských silách znát dopodrobna každý z předložených předpisů; nicméně závěry komisí i doplňující zprávy jednotlivých zpravodajů považuje za dostatečnou ochranu před případným pokusem o zneužití pozice člena rady.

Ta se schází jednou za čtrnáct dní, v některých případech i častěji. Na stůl dostávají její členové materiály, které již prošly připomínkovým řízením a šetřením v příslušné komisi.

Jak rada funguje?

Ke každému tisku je - stejně jako třeba v Poslanecké sněmovně - přiřazen zpravodaj, který před každou diskusí představuje svou zprávu, v níž se hodnotí jak obsah daného návrhu, tak jeho přínos.

A stejně jako ve sněmovně následují obecná a podrobná diskuse -  vždy je přitom přítomen zástupce navrhovatele, ať je jím ministerstvo, či jiná instituce.

Na závěr každého jednání může rada k danému předpisu vydat (či nevydat) doporučení vládě, které však pro ni není nijak závazné.

Ministr bez portfeje a šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna.
Ministr bez portfeje a šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna. | Foto: ČTK

Čest a prestiž

"O tom, zda je doporučení vydáno, se nehlasuje, obvykle to vyplyne z diskuse. Hlasuje se pouze v případě neprůchozího rozporu - to jsem ale dosud zažil jen jednou nebo dvakrát," říká Staněk.

Pozice člena rady je podle něj víceméně čestnou pozicí, která je minimálně honorována.

"Honorář za každé jednání vykryje tak přibližně náklady na dopravu do Prahy - jde o částku v řádech stovek korun," pokračuje Staněk s tím, že podle něj by si řada členů rady, mezi nimiž nechybí významné české právnické kapacity, zasloužila lepší honoraci.

"Skutečně to není kvůli penězům. Členství v radě je považováno za prestižní a čestnou funkci," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy