Peníze byly na volby, řekl Rath. Nesmysl, brání se ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 6. 2012 6:45
Politici ČSSD odmítli náznaky v projevu svého bývalého kolegy o původu peněz
David Rath přesvědčuje poslance, aby ho nevydávali.
David Rath přesvědčuje poslance, aby ho nevydávali. | Foto: Jan Langer

Praha - Sedm milionů korun v krabici od vína nebyl úplatek, tvrdil před poslanci David Rath, když je přesvědčoval, aby ho nevydávali trestnímu stíhání.

"Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal," prohlásil ve sněmovně vazebně stíhaný poslanec a vzápětí naznačil, o jaké peníze podle něj v celém případu šlo.

"Když se podíváte do těch materiálů, které máme k dispozici jako torzo spisu, to je několik tisíc stran různých rádoby odposlechů a dalších věcí, všechno neúplné, nekompletní, vykuchané, tak i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze jsou na volby, financování voleb," řekl doslova Rath.

Vrcholní politici ČSSD vzápětí Rathovo tvrzení odmítli. "Nevím, co tím bylo myšleno, nicméně z pozice ústředního volebního manažera to naprosto vylučuji. Rozpočet na volební kampaň je dávno schválen a je zcela naplněn z prostředků ČSSD," prohlásil poslanec Jan Hamáček .

Stejně tak popřeli Rathovo tvrzení i předseda a 1. místopředseda strany.

"Něco takového zcela vylučuji. ČSSD nemá s úplatkářskou aférou poslance Ratha nic společného, financování strany je transparentní a podléhá auditu," říká předseda Bohuslav Sobotka.

"Jestliže dnes přišel doktor Rath s nějakým tvrzením a náznakem, že peníze, které policie při zatýkání zabavila jako úplatek, měly sloužit pro sociální demokracii, tak jiní, dnes už nepravomocně odsouzení, tvrdili, že úplatek měl být půjčkou. Soud jim nevěřil. Otázkou je, jak teď soud posoudí toto tvrzení pana Ratha," přirovnává případ ke kauze Bárta-Škárka 1. místopředseda Michal Hašek.

Rath: Peníze a volby. Víc neřeknu

David Rath při svém projevu před poslanci nebyl nijak konkrétní. Jen prohlásil: "Já to tady říkám proto, protože z těchto materiálů samozřejmě, protože to je tisíc stran, unikají a budou unikat různé pasáže. Tak je lepší, aby to zaznělo tady teď v tuto chvíli, a dál to komentovat nebudu. Ale trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal!"

Na námitku, že vyjádření Davida Ratha právě proto připomínalo spíše skrytý náznak či hrozbu, Michal Hašek odpovídá: "Myslím si, že je to jen pečlivě připravená linie obhajoby, kterou David Rath propracovává se svými obhájci a která se naplno rozjede až před soudem."

Fotogalerie z vydávání Ratha sněmovnou:

Sněmovna nakonec drtivou většinou 183 hlasů rozhodla, že stíhání Davida Ratha může po předběžném souhlasu předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) pokračovat.

Policie ho viní, že 7 milionů korun byl úplatek spojený s veřejnou zakázkou na opravu zámku v Buštěhradu.

David Rath je teď z rozhodnutí soudu ve vazbě a pokračuje policejní vyšetřování. Pokud by ho poslanci v úterý nevydali, bylo by kvůli doživotní imunitě jeho stíhání navždy vyloučeno.

 

Právě se děje

Další zprávy