Pelikán: SPD stojí na lžích. Záleží ale na jiných stranách, zda budeme vládnout s podporou Okamury

Lukáš Prchal Kateřina Frouzová Lukáš Prchal, Kateřina Frouzová
21. 12. 2017 5:30
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se domnívá, že politické strany budou muset brzy přehodnotit svůj odmítavý postoj ke spolupráci s hnutím ANO. "Když někdo říká, že se nechce podílet na vládním projektu s námi, tak tím automaticky říká, že chce, aby tu byl vládní projekt s Tomiem Okamurou," říká v rozhovoru s Aktuálně.cz ministr Pelikán.
Robert Pelikán
Robert Pelikán | Foto: Martin Svozílek

Aktuálně.cz: V úterý se hlasovalo o komunistovi Zdeňkovi Ondráčkovi, který se mohl stát předsedou sněmovní komise pro kontrolu GIBS, která vyšetřuje policii. Nakonec se zjistilo, že bylo hlasování zmatečné, a bude se opakovat v lednu. Jak jste hlasoval?

Robert Pelikán: Nehlasoval jsem.

Dvanáct poslanců nechalo hlasovací lístky při vyzvednutí na protest na stole. Byl jste jedním z nich?

Řeknu jenom to, že jsem pro něj nehlasoval.

Jste proti tomu, aby byl komunista, který navíc zasahoval…

Ne, tady nejde o komunistu. Je potřeba říct, že komunistická strana, která je parlamentní stranou a lidé ji 25 let volí, má právo se podílet na fungování parlamentu a také se na něm podílí.

Sněmovna rozděluje komise podle zisku ve volbách. A tahle komise připadla při jednání zrovna na komunisty. U těch jednání jsem nebyl. Mně vadí, že zrovna v této komisi by měl sedět zrovna tento člověk.

Nehlasoval jste pro pana Ondráčka, ten vám vadí, ale volil jste Radka Kotena z SPD do čela bezpečnostního výboru. Tady nejsou vaše výhrady tak výrazné?

Nejsou. Protože je to jenom člověk, který je soudě podle jeho vyjádření sdílených na Facebooku možná trochu jednodušší. Ale lidé jej zvolili, tak je nyní v parlamentu. Předseda výboru nemá o mnoho větší pravomoci než jiný člen výboru. O ničem nerozhoduje, jenom kontroluje a neseznamuje se s nějakými hrozně utajovanými skutečnostmi.

Co říkáte na ubírání peněz neziskovkám, jak navrhuje SPD?

Považuji to za absurdní a budu tomu vždy bránit. Neziskové organizace u nás jsou některými lidmi většinou bez znalosti věci démonizovány. Neziskové organizace nesmírně pomáhají v oblastech, kde stát nedokáže něco zajistit sám, a jsou důležitou součástí občanské společnosti.

Jedna z věcí, na které se těším, je tato moje nová agenda, kterou jsem převzal. Budu se snažit, aby bylo lépe vidět, kde všude neziskové organizace pomáhají.

Jak se díváte na hnutí SPD?

Je to hnutí, které je podle mne založené na lžích a polopravdách vedoucích představitelů.

Je v programu SPD něco, s čím vyloženě souhlasíte?

Ještě jsem neměl sílu si jejich program přečíst. Takže nevím.

Vraťme se k panu Kotenovi, který sdílel dezinformace… Nezvažujete možnost, že by se šíření a tvorba dezinformací legislativně ošetřila?

V zákoně je ukotveno šíření poplašné zprávy, které se některých fake news dotýká. V obecné rovině je to ale velmi citlivé téma, které v dlouhodobém časovém horizontu bude muset řešit celý svět a společnost. Nikdo si s tím ale zatím neví pořádně rady.

Musíme vést debatu, ale já zatím také nemám žádné řešení. Když se na to podíváte historicky, média jsou nějakým způsobem standardně regulována, aby nemohla šířit vyložené lži. A aby bylo dbáno na nezávislost a pluralitu názorů.

Díky technologiím jsme ale nyní trochu jinde…

Vlivem nových komunikačních technologií se rozvinul nový komunikační kanál, který se pro některé lidi stává prioritním zdrojem. A pro něj žádná regulace není. Obávám se, že ty dobré důvody, které vedly světová společenství a demokratické státy k regulaci běžných médií, platí i pro internet.

A možná je jich i víc, protože algoritmy používané sociálními sítěmi, aby vás víc bavilo koukat na fotky kamarádů, vedou k vytváření sociálních bublin. Lidé se začínají uzavírat do informačně oddělených světů, a tak dochází k neporozumění mezi obyvateli téhož města.

Lidé si kvůli sociálním sítím nerozumí

Nedávno vyšlo několik textů, které mohly ovlivnit volby. Proto se ptáme na to legislativní zakotvení…

Ono ale nejde jenom o možné ovlivnění voleb, ale o ovlivnění společnosti. Podmínkou dialogu je nějaké společné předporozumění, nějaké vidění světa, z nějž oba vycházíme. Pak se spolu umíme domluvit.

Když ale jeden člověk žije ve světě, kde jsou mikrovlnky nebezpečné, a druhý ve světě, kde vidí letadlo, které za sebou nenechává chemtrails, ale kondenzační páry, pak se tito dva lidé už neumí domluvit.

A co kdyby docházelo kvůli dezinformacím k ovlivňování voleb?

Co to je manipulace voleb? Nějaké ovlivňování veřejného mínění bylo součástí kampaně, co svět světem stojí. Vždy můžeme mluvit o nějaké manipulaci voleb. Vždy byli lidé, kteří měli vliv na to, co jiní vidí, o čem přemýšlí a co si myslí. Ať už to v nějaké době byla církev, nebo to byly velké noviny či rádio. Bylo to tu vždycky. Nejsme samozřejmě šťastní, když se o to pokouší cizí mocnosti, ale to také není nic nového.

Sovětský svaz sponzoroval různá studentská hnutí v západní Evropě. To taky bylo vždy. Mění se jen formy, které jsou a možná nejsou účinnější. Časem k nějaké regulaci dospět musíme, ale dotýkáme se základních svobod lidí a velkého tabu, které se vytvořilo, a to je svoboda internetu.

Je hodně lidí, podle nichž internet musí zůstat zcela neregulovaným prostorem, protože to k němu patří. Takže to nebude jednoduché. Musí se tedy nad tím vést diskuse a musí se dojít ke globálnímu přesvědčení. Ta problematika se navíc projednává jak v Radě Evropy, tak v Evropské unii.

Možná budete ministrem spravedlnosti v první vládě podporované komunisty. Jak by se vám s nimi hlasovalo?

Nezáleží na tom, zda třeba komunisté při tom hlasování o důvěře zvednou hlas, nebo odejdou ze sálu. Záleží na tom, zda ta vláda bude mít liberální, humanistický a demokratický program, nebo nebude. To je pro mě klíčové.

I za podpory komunistů a SPD?

Nemyslím si, že něco takového nastane. Po pravdě řečeno: Pokud by to byla právě tato kombinace, nebude mi to dvakrát příjemné, ale jde mi opravdu o program.

A máte tedy informace o tom, co by mohlo být součástí případné dohody s těmito dvěma politickými subjekty? Abyste předem věděl, co za to bude?

Zatím mi není známa žádná dohoda.

A budete chtít znát případné parametry dohody?

Určitě. Samozřejmě.

Kde jinde byste mohli sehnat podporu menšinové vlády? Máte o tom informace od pana Babiše?

Mám. Kdekoliv.

U Miroslava Kalouska asi ne.

Ten má tak málo poslanců, že nemá moc smysl s ním mluvit. Proto je takový útočný. A vzpomeňte si, že on byl průkopník vlád s komunisty. Pamatujete si na to?

Pamatuju. To byla taková krátká etuda.

Protože jim to nevyšlo, jinak by to byla delší etuda.

Říkáte, že víte, kde by se dala vzít podpora pro vládu. Blížíme se k novému spojení s ČSSD?

Anebo s ODS anebo s piráty. To je primárně na těch stranách, aby ustoupily z absurdních pozic, do kterých se samy vecpaly.

Máte náznaky, že by se to začínalo dít?

Jsem o tom přesvědčen. Když se bavím s řadovými poslanci těch stran, tak cítím, že oni sami v těch pozicích nejsou úplně šťastní. Za druhé si myslím, že oni to prostě budou muset udělat.

Protože jejich voliči nejsou tak hloupí, aby nevěděli, že součet poslanců hnutí ANO a SPD je 100 hlasů. To znamená, že když někdo říká, že se nechce podílet na vládním projektu s námi, tak tím automaticky říká, že chce, aby tu byl vládní projekt s Tomiem Okamurou.

Tak to přece není.

Tak je to matematicky.

Ale v politice jde přece o nabídku a poptávku. Vy viníte ostatní strany, že nechtějí s ANO spolupracovat, ale proč by to měly dělat, když většina z nich voličům slíbila, že s hnutím ANO do koalice nepůjde?

To potom mají problém.

A nebo má problém hnutí ANO.

Ne. My nemáme problém.

Bez důvěry budou předčasné volby

Můžete mít vládu bez důvěry.

Tak budou předčasné volby. My přece nemáme žádné nerealistické požadavky. Jsme ochotní vyjednávat o programu a vyjednávat velmi flexibilně, jsme ochotní ty strany i přizvat do vlády, když budou chtít. Jsme prostě ochotní k lecčemu.

Pokud ty strany nejsou ochotné se projektů účastnit, tak jsou vinny tím, že nám potom nezbude než udělat projekt s někým jiným anebo že budou předčasné volby.

Ale jedna z podmínek některých stran je, aby nebyl ve vládě Andrej Babiš - přesněji politik trestně stíhaný.

Představte si, že by třeba v minulosti ODA, to byla sympatická strana, která měla vždy asi pět procent a byla plná chytrých lidí, po volbách přišla a řekla: "ODS je sympatická strana, uděláme spolu vládu, ve které nebude Václav Klaus. Co vy na to?" Dovedete si to představit?

Bývalý prezident a premiér Václav Klaus neměl problémy s trestním stíháním.

Jak se zdá z vyprávění pana Rumla (bývalý ministr vnitra - pozn. red.), tak asi mít měl.

To je přece jiná situace. Vaši konkurenti si tu podmínku kladli předem a hnutí ANO o ní vědělo. Zvažovalo ANO, že by mohl být premiérem někdo jiný a zkusili byste s nimi většinovou vládu přece jen složit?

Hnutí ANO má předsedu. Hnutí ANO s tímto předsedou vyhrálo volby jedním z historicky největších vítězství, kterých se ve volbách kdy dosáhlo. Připadá vám to jako situace, kdy byste sestavovali vládu bez předsedy? Nepřipadá vám to absurdní?

Ostatní strany to tak vidí a vy se s tím musíte vypořádat.

My se s tím nemusíme vypořádat. Oni se s tím musí vypořádat.

Vy sám byste byl ochotný se s tím vypořádat i za té podmínky, že by vláda byla složená z hnutí ANO a SPD?

To je pro mě nepřijatelné.

Budete hlasovat pro vydání Andreje Babiše?

Čekám, až dostanu zprávu z mandátového a imunitního výboru, který prostuduje žádost a spis. Pak uvidím, co se dozvím.

Neměl by mít pan Babiš možnost očistit se před soudem?

Proč bychom měli institut imunity, kdybychom byli schopní bez znalosti obsahu žádosti a spisu říci, jestli má, nebo nemá být vydán? To bychom pak ten institut asi nepotřebovali.

Záleží na tom, jak je mandátový a imunitní výbor kompetentní a zda může zjistit, jestli došlo k manipulování případu, o němž hovoří Andrej Babiš.

Ti, kdo používají argumenty jako vy, tedy "spis jsem neviděl, nezajímá mne a pan Babiš ať se očistí před soudem", vyprazdňují institut imunity. Při této argumentaci byste si ho z ústavy museli škrtnout, protože je tam zbytečný.

Pomoc lidem z dluhové pasti

Co plánujete změnit v resortu spravedlnosti v dalších čtyřech letech?

Výhodou je, že jsem na tomhle ministerstvu zůstal. Takže budu pokračovat v rozjetých projektech, které jsou v různých fázích. Některé zákony jsou už hotové, jen zatím neprošly legislativním procesem, takže do něj půjdou znovu.

Které z nich to jsou?

Třeba zákon o znalcích. Budu pokračovat v oblasti pomoci lidem v dluhové pasti. V Poslanecké sněmovně se loni zastavila v prvním čtení novela insolvenčního zákona, která pomůže vstoupit do oddlužení více lidem. Čeká nás také hodně práce na novém civilním řádu soudním a trestním řádu. Ve vězeňství budeme uvádět do praxe náramky pro domácí vězení a dál zvyšovat zaměstnanost i rekvalifikace vězňů.

Od ledna začnou také platit nová pravidla na výběr soudců. Co se u nich změní?

Soudci mají být právní elita. Zkusím to říct zjednodušeně: Když se někdo bude chtít stát soudcem, musí nyní čekat, dokud mu nebude třicet let, aby mohl být jmenován. Jakmile ukončí školu a bude mít tuto ambici, bude se moci přihlásit do centrální evidence čekatelů na soudcovský talár. V této fázi prokáže znalosti a dosažené vzdělání. Aby nám tito lidé neutíkali do soukromého sektoru, budou zaměstnáni státem a pravidelně školeni a připravováni na svou budoucí profesi.

Na soudech, kam se budou muset dostat přes testy a výběrová řízení, si projdou různými funkcemi, aby věděli, jak funguje soud, a budou dále procházet školeními. V druhé fázi proběhne výběr těch nejlepších, s nimiž se bude počítat na budoucí soudce. A na konci po těch pěti letech příprav složí poslední zkoušku. Ta bude spočívat v simulovaném soudním procesu, kde budou muset dokázat, že jej dokážou řídit a nakonec rozhodnout, což bude posuzovat nezávislá soudní komise.

V následujících letech také chcete elektronizovat justici. Co se v tomto směru změní?

Plánujeme zavedení kompletně bezpapírové justice. Má to mít několik efektů. Pominu zdánlivý detail, že nebudeme muset stavět nové spisovny. Mnohem důležitější problém je, že v případě papírového spisu není prakticky možné, aby se na jedné věci pracovalo na dvou místech najednou. Ale právě to u složitějších případů nastává.

Uvedu příklad: Strana podá námitku podjatosti soudce a věc putuje na odvolací soud. Námitka je často zdržovací taktikou, protože se celý spis musí na odvolací soud odvézt. Kdyby byl spis v elektronické podobě, může do něj odvolací soud nahlížet a prvostupňový soud může dál pracovat. Dále to pomůže při administraci třeba soudních poplatků a podobně. Dnes to obstarávají lidé a neexistuje důvod, proč by to nemohl dělat počítač. Zrychlí to procesy v justici a umožní to těm lidem lepší práci nad případem. Když si stěžujeme na kvalitu, tak to souvisí i s tím, že ti lidé jsou ubíjeni touto rutinou a nezbývá jim čas ani mentální kapacita na něco pořádného.

Šéf ANO Andrej Babiš říká, že o důvěře bude jednat se všemi

Tisková konference po jednání nové vlády premiéra Andreje Babiše. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy