Pecinův slib: Po volbách na vnitro kamarádíčky nevezmu

Kateřina Eliášová, Markéta Chaloupská
28. 2. 2010 12:09
Rozhovor Aktuálně.cz se současným ministrem vnitra Martinem Pecinou
Martin Pecina
Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Policie může znovu získat důvěru lidí, když politici přestanou na klíčové pozice dosazovat svoje kamarádíčky. Alespoň si to myslí ministr vnitra Martin Pecina, o kterém se v politických kruzích mluví jako o jasném "kandidátovi" na tento post pro příští volební období.

Do květnových voleb by měl jít v oranžových barvách, a to na pražské kandidátce.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že ač se o šéfech klíčových policejních útvarů, jako protikorupční policii a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, mluví jako o mužích exministra Ivana Langera, tak on s nimi žádný problém nemá.

"Podle mě šéf ÚOOZ Robert Šlachta i ředitel protikorupčního Libor Vrba budují ty útvary poctivě a dobře. Že tam byli dosazeni za ministrování Ivana Langera, mě vůbec nezajímá," říká.

Důležité podle něj je, aby se tak často neměnilo vedení útvarů.

"Nemůžete se divit, že se nic nedotáhne, když za dobu své existence má útvar (protikorupční policie, pozn. red.) dvacátého prvního šéfa. Průměrná životnost šéfa útvaru je šest - sedm měsíců," míní Pecina.

Aktuálně.cz: Povědomí o české policii je v posledních letech hodně špatné. Je vnímána jako uzavřená instituce, která sice něco začne vyšetřovat, ale nedošetří. Pokud budete po volbách ministrem vnitra a tedy mít mandát politické strany, jak chcete obraz české policie změnit?

Budu se chovat přesně tak, jak se chovám osm měsíců. Každá instituce se může vyléčit pouze tehdy, pokud dodržujete, co je psáno. Každá organizace zdegeneruje, když na pozice začnete dosazovat svoje kamarádíčky. Já proto nikdy nebudu mluvit do personálií policejnímu prezidentovi. Nechci, aby se mezi lidmi říkalo, že tam jsou Pecinovi lidi. Struktura se musí usadit, velitel musí velet, to je jediný lék.

A.cz: Dodnes se ale přece říká, že v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nebo protikorupční policie (ÚOKFK SKPV) jsou "Langerovi lidi". Alespoň mají tuhle nálepku. Mám tomu rozumět tak, že už tam po volbách nebudou?

Pecina je nikdy nevyhodí, protože na to nemá pravomoci. Pokud je vyhodí jejich nadřízený, tak to je docela jiný příběh. Já ale do struktury nikdy sahat nebudu.

A.cz: Jsou to podle Vás muži na správném místě, vidíte je tam i po volbách?

Podle mě šéf ÚOOZ Robert Šlachta i ředitel protikorupčního Libor Vrba budují ty útvary poctivě a dobře. Že tam byli dosazeni za ministrování Ivana Langera, mě vůbec nezajímá. Pokud s nimi bude policejní prezident i nadále spokojen, tak nevidím důvod je tam nevidět.

A.cz: Když jsme u policejního prezidenta. Dlouhodobě se spekuluje, že Oldřich Martinů po volbách skončí…

Já s panem generálem nemám žádný problém. Myslím, že tam bude i po volbách.

Libor Vrba
Libor Vrba | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Pracují podle vás celorepublikové útvary dobře, tedy tak jak mají? Přece jen jim chybí desítky lidí.

Vybudovat svoji agenturní sít - jako informátory, spolupracující osoby - nějakou dobu trvá. A ti chlapi, ačkoliv jsou dobří, tak jim bude nějakou dobu trvat, než se etablují na určitou úroveň. Myslím si, že pracují dobře.

Do konkrétních kauz ale nevidím… Mohu soudit jen ze zevních projevů. Po této stránce jsem s nimi spokojen.

A.cz: Když jste s nimi spokojen, tak jakou kauzu za poslední rok například protikorupční policie dotáhla do konce? Jaká vám "uvízla" v paměti?

Libor Vrba je ve funkci teprve rok, na tuto otázku je příliš brzo. Z těch kauz, které jsou dotaženy do konce, je podle čísel, které mám k dispozici, více než polovina skončena návrhem na podání obžaloby. Druhá věc je spolupráce s justicí. Když policisté přinesou kauzu pět českých na stole a soud uvěří, že to byla kódovaná řeč a nešlo o úplatek, tak s tím policie nemůže nic dělat.

A.cz: Dobře, ale já si nemohu za posledních několik let vybavit žádnou větší kauzu, která by se týkala vysoké politiky. To znamená, že korupce v politice není nebo jak si to mám vysvětlit?

To si nemyslím. Třeba starostů a regionálních politiků, těch je odstíháno hodně. Je ale pravda, že nevím o žádném náměstkovi, ministrovi nebo známém politikovi. Ale jak říkám, pro toto vedení je ještě příliš brzo.

A nemůžete se divit, že se nic nedotáhne, když má útvar za poslední roky několikátého šéfa. Průměrná životnost ředitele útvaru je šest - sedm měsíců.

Nicméně víte, že některé případy se řešit začaly: například kauza poslance Wolfa nebo jsem postřehl v tisku, že se bude žádat o vydání pana poslance Dolejše.

Byl v StB. No a co?

A.cz: Novým ředitelem Útvaru speciálních činností, který má na starosti ty nejtajnější operace, se stal bývalý pracovník komunistické státní bezpečnosti Zdeněk Laube. Vadí vám, že má za sebou tuto minulost?

Je to člověk, který dělá celý život to samé. Akorát tehdy nějaký ministr rozhodl, že se sledka přesune od SNB k StB. Proto je z toho člověka zavrženíhodný estébák? To je jak u bláznů.

Sledku potřebuje jak totalitní stát, tak demokratický stát.

A.cz: V tom je ale přeci ten problém, že to dělal i za totality.

No a? Dnes bychom měli využívat lidi, co to v životě nedělali? Máte dvě možnosti: buď tam dáte člověka, který o tom nic neví, nebo tam dáte člověka, který to dělá celý život. To je to samé, jako kdybyste řekla, že všichni policisté, kteří byli ve SNB, už nemohou být u policie.

Jiří Komorous
Jiří Komorous | Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Ale všichni nejsou v čele tajné policie. Laube byl navíc na pozici vedoucího staršího referenta.

Splňuje všechny zákonné požadavky na tuto funkci. Navíc dělal jen technické činnosti, jakože někoho sledoval, tedy nejde o nic tak hrozného. StB měla třináct tisíc lidí, někteří z nich byli také šoféři. Něco jiného je, když to byl vyšetřovatel, který se specializoval na boj s vnitřním nepřítelem a vyslýchal disidenty, a něco jiného je, když je to řadový policista, který pracoval na sledce.

A.cz: Na seznamech komunistické rozvědky figuruje také jméno současného náměstka ministra vnitra Jiřího Komorouse.

Minulost plukovníka Komorouse mně nevadí. Za prvé je to profesionál, který za dvacet let práce něco předvedl. Za druhé: už opravdu nevím, proč by mě mělo vadit, že byl někdo na škole, která patřila pod StB. Všichni jsme byli součástí toho systému. 

 

Právě se děje

Další zprávy