Pecina vede pražské oranžové, Svoboda prchá do Hradce

ČTK ČTK, Zpravodajská směna
11. 3. 2010 18:55
Svobodu z KDU nahradí v Praze Hybášková, Pecina v tandemu s Hulinským
Martin Pecina
Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Politické strany mění na poslední chvíli volební strategii, míchají se jmény na kandidátkách. Ukázkovým příkladem je Praha.

Sociální demokracie v hlavním měste postaví do čela ministra vnitra Martina Pecinu, namísto šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského. Ten se posouvá na druhé místo, z kandidátky nadto vypadne bývalá poslankyně za zelené Olga Zubová (dnes DSZ).

A změnu udělali i lidovci. Jejich předseda Cyril Svoboda se nakonec rozhodl změnit kraj, ve kterém chce kandidovat, Namísto Prahy míří do Královéhradeckého kraje. Prohodí se s Janou Hybáškovou z Evropské demokratické strany, se kterou má KDU-ČSL dohodu o předvolební spolupráci.

"Má to šanci přinést více hlasů, sledujeme tím maximalizaci zisku hlasů pro KDU-ČSL," oddůvodnil to Cyril Svoboda. "Jsem přesvědčena, že rozhodnutí je přínosné, a to pro obě politické strany," doplnila jej šéfka EDS Jana Hybášková.

Topolánek: Ať podá Pecina demisi

S Pecinovou kandidaturou souhlasili členové pražské organizace ČSSD, kteří o tom za přítomnosti šéfa strany Jiřího Paroubka jednali.

"Krajský výkonný výbor souhlasí s návrhem pro předsednictvo ČSSD rozhodnout o úpravě a doplnění kandidátní listiny o kandidáta Martina Pecinu a vyřadit z ní Olgu Zubovou," řekl Aktuálně.cz Petr Hulinský. Vedení ČSSD to definitivně potvrdí v pátek odpoledne.

Předseda ODS Mirek Topolánek už v reakci na to vyzval ministra Pecinu, aby rezignoval na svůj vládní post. "Měl by okamžitě podat demisi. Nikdo nestojí o rudého komisaře na vnitru před volbami," napsal Topolánek agentuře ČTK ve zprávě SMS.

"Chápeme obavy ODS z protikorupčního tažení ministra Peciny. Nyní, dva měsíce před volbami, si berou jeho kandidaturu za ČSSD jako záminku k tomu, aby zabránili realizaci jeho protikorupčního balíčku," kontroval Paroubek.

Dohoda byla, postavil se proti Paroubkovi Liška

Premiér Jan Fischer vzal informaci o pravděpodobné Pecinově kandidatuře za ČSSD na vědomí. Žádné kroky ale podnikat nehodlá. "Jsem si vědom toho, že když vstoupí ministr takového typu vlády do volební kampaně, tak to vládu neposílí. Na druhé straně nejsem připraven ho z tohoto důvodu odvolávat," řekl Fischer.

"Budu ale trvat na tom, aby jím řízený resort zůstal naprosto stranou a striktně mimo jakoukoliv volební kampaň a pracoval neutrálně, jak se sluší na orgán státní správy," dodal premiér.

Občanští a sociální demokraté se už několik týdnů hádají, kdo porušuje dohody. Podle Topolánka existovala během vyjednávání ústní dohoda o tom, že ministři úřednické vlády nebudou kandidovat. Lidový dům něco takového odmítal.

Na stranu šéfa ODS se dnes postavil předseda Strany zelených Ondřej Liška. Novinářům řekl, že prý si "na rozdíl od pana předsedy Paroubka" pamatuje, že součástí dohody o vzniku Fischerovy vlády bylo i to, že ministři nebudou po celou dobu působení ve vládě spojováni s žádnou politickou stranou.

 

Právě se děje

Další zprávy