Pecina tlačil svého člověka do protikorupční policie

Domácí Domácí
5. 12. 2013 6:58
Napsal to deník Právo s odvoláním na ředitele protikorupční policie Milana Komárka.
Jiří Rusnok a Martin Pecina během hlasování o nedůvěře jeho kabinetu
Jiří Rusnok a Martin Pecina během hlasování o nedůvěře jeho kabinetu | Foto: Reuters

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina se snažil podle deníku Právo odvolat ředitele protikorupční policie Milana Komárka, aby do vedení tohoto útvaru prosadil svého člověka.

Podle Práva Komárek odmítl jmenovat svým náměstkem Jindřicha Láta, kterého si předtím vybral Pecina jako poradce.

Právu to potvrdil sám Komárek s tím, že Pecina mu Láta navrhoval opakovaně na přelomu léta a podzimu. Šéf protikorupční jednotky se tak postavil za policejního prezidenta Martina Červíčka, který dal ve středu do souvislosti Pecinovo rozhodnutí přijmout zpátky předchozího policejního prezidenta Petra Lessyho právě s tlakem na odvolání Komárka, napsalo Právo.

"Ministr se na některých jednáních za přítomnosti dalších lidí zmínil, že by bylo vhodné, abych s panem Látem spolupracoval na úrovni vedení útvaru," řekl deníku Komárek.

Ředitel protikorupční policie také uvedl, že Pecina před ním nikdy práci útvaru nekritizoval a nedávno mu osobně předal Národní cenu kvality jako ocenění protikorupční policie coby kvalitní organizace veřejného sektoru.

Lát na ministerstvu vnitra podle Práva pracoval na speciálně vytvořeném postu ve služebním poměru, a to ve vysoké desáté platové třídě. Lát by tak při případném přechodu na druhou nejvyšší pozici u protikorupční policie nemusel absolvovat výběrové řízení, píše Právo.

 

Právě se děje

Další zprávy