Pecina opustil ČSSD. Vadí mu, že nepodpořila Zemana

ČTK ČTK
6. 1. 2013 17:45
Exministr z vlády Jana Fischera už dříve avizoval vstup k Zemanovcům
Martin Pecina.
Martin Pecina. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý ministr vnitra v úřednické vládě Jana Fischera Martin Pecina vystoupil z ČSSD.

Vadí mu, že levice nepostavila společného prezidentského kandidáta a že ČSSD nenavrhla do této funkce svého bývalého předsedu Miloše Zemana.

Pecina řekl, že svůj rezignační e-mail sepsal v neděli. Vystoupení ze strany oznámil už v půlce prosince s tím, že vstoupí do Strany práv občanů - Zemanovců (SPOZ).

 

"Rozpolcený přístup vedení ČSSD k prezidentské volbě je tím důvodem, proč dnes vystupuji ze sociální demokracie," cituje dnes server ParlamentníListy.cz z Pecinova dopisu členům ČSSD.

Pecina v dopise vyzval všechny členy strany i její příznivce, aby ve volbách podpořili Zemana. Kandidátem ČSSD na prezidenta je přitom senátor a místopředseda strany Jiří Dienstbier.

Kdo podporuje Zemana, musí z ČSSD

Pecina také píše, že když se zevnitř strany ozvaly hlasy na podporu Zemana, byly umlčeny. Jeho podporovatelé byli prý vyzváni, aby opustili stranu.

"Ten dopis je autentický, ty důvody jsem tam napsal poměrně jasně," řekl Pecina. 

Uvedl také, že pokud to bude mít smysl pro podporu Zemana, pak do SPOZ vstoupí. "O politické kariéře neuvažuju, jde mi fakticky o jeho podporu," dodal.

Komu fandí sázkaři? Podívejte se:

Pecina se v roce 2010 stal poslancem ČSSD. Mandát ale složil v březnu 2011 a stal se generálním ředitelem dceřiné firmy Vítkovice NP (Nuclear Power), která se zabývá projekty obnovy a modernizace kapacit výroby zařízení pro atomové elektrárny.

K podpoře Zemanovy kandidatury vyzval loni členy ČSSD i její čestný předseda Valtr Komárek. Zemana podpořili také bývalý moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka začátkem prosince řekl, že si Benešová bude muset vybrat, zda bude dál podporovat jako prezidentského kandidáta Zemana, nebo bude dál zastávat svou stranickou funkci.

 

Právě se děje

Další zprávy