Peake: Vládu podpořím, až budu znát její složení

Domácí Domácí
24. 6. 2013 16:47
Vicepremiérka jednala v pondělí odpoledne s Milošem Zemanem
Vicepremiérka Karolína Peake.
Vicepremiérka Karolína Peake. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Stávající vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake jednala na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem o možných řešeních politické krize.

Schůzka trvala asi půl hodiny. Peake následovala představitele TOP 09 a ODS, kteří s hlavou státu jednali o víkendu v Lánech.

"Prezident republiky mne informoval o svém pravděpodobném rozhodnutí pro zítřejší den. Shodli jsme se, že jedno řešení nevylučuje do budoucna jiná ústavní východiska ze současné vládní krize," uvedla Peake.

"Bez znalosti složení a programu jakékoli nové vlády nechci dopředu vydávat bianco šeky na její podporu. Tak jako nepodepisuji prázdné smlouvy," dodala předsedkyně.

Republiková rada a poslanecký klub LIDEM se sejdou v úterý. Zástupci následně projednají další postup s ODS a TOP 09.

Právě tyto tři strany chtějí udržet po rezignaci Petra Nečase při životě současnou koalici. Proti tomu se staví sociální demokraté, Věci veřejné a komunisté, kteří volají po předčasných volbách.

Zeman se však podle dosavadních vyjádření vydá třetí cestou a jmenuje premiéra, který sestaví vládu odborníků. Jako o možném premiérovi se spekuluje o bývalém ministrovi financí Jiřím Rusnokovi. Zeman tuto domněnku nepotvrdil, řekl pouze, že má vytipovány čtyři osobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy