Peake se do Lán nechystá. Se Zemanem už jednala

Martina Machová Martina Machová
21. 6. 2013 18:12
Vicepremiérka se s prezidentem sešla v pondělí poté, co premiér Nečas podal demisi
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Karolína Peake ani zástupci strany LIDEM se na víkendové jednání s prezidentem Milošem Zemanem nechystají.

Vicepremiérka byla totiž první, kdo byl pozván do Lán, a to jen krátce poté, co prezidentovi přijel premiér Petr Nečas oznámit svoji demisi. Tedy v pondělí. "Pokud si bude prezident přát další schůzku, bránit se jí určitě nebudu," dodává Peake.

Co si řekli během hodiny, kterou spolu oba politici strávili, nechce Peake konkretizovat. "To bylo mezi čtyřma očima," říká a odhaluje jen rámcové téma, které je ovšem s ohledem na současnou politickou situaci nabíledni - tedy, jak si oba představují další podobu vlády.

"Nevyloučil žádné varianty", dodává s tím, že se v tom shodují. Do podrobností ovšem nechce jít ani v případě strategie vlastní strany. Peake může manévrovat s osmi poslaneckými hlasy, přičemž uvádí, že její "klub" je nakloněn variantě pokračovat a sněmovnu nerozpouštět, záleží ale na podmínkách.

Prezident Miloš Zeman tak zřejmě našel nečekaného názorového spojence. Karolína Peake, totiž v posledních reakcích pravidelně zdůrazňuje, že klíčovým v dalším vývoji politické situace je názor Hradu.

Názor na partaj LIDEM přesto prezident zastává stejný. Nadále ji považuje za nelegitimní politickou sílu.

Peake již veřejně podpořila návrh Miroslavy Němcové na post premiérky, jak se ale poslanci LIDEM zachovají, rozhodnou až další jednání - hra o nové rozložení politických sil se totiž rýsuje na více frontách.

Pokud Zeman vyhoví ODS a jmenuje premiérkou skutečně Miroslavu Němcovou, otevírá to možnost změn v personálním a početním zastoupení ve vládě. Současně musí koalice vyřešit, koho postaví místo Němcové do vedení sněmovny.
"My si jej v žádném případě nenárokujeme," konstatuje.

Do diskuze vyvolané TOP 09, zda má být šéf sněmovny odhlasován dříve, než důvěra vládě se Karolína Peake se svými poslanci rovněž míchat nehodlá. Požadavek vznesený Miroslavem Kalouskem považuje totiž spíše za naschvál.

 

Právě se děje

Další zprávy