Peake počítá hlasy pro vládu. Je to Sarajevo, zuří John

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Radek Nohl Martina Machová, Jan Němec (redaktor), Radek Nohl
18. 4. 2012 6:53
Vicepremiérka potřebuje získat na svou stranu alespoň 7 poslanců, aby mohla držet vládu
Vicepremiérka Karolína Peake a Radek John.
Vicepremiérka Karolína Peake a Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Den poté, co místopředsedkyně vlády Karolína Peake oznámila odchod z Věcí veřejných a ke stejnému kroku se odhodlalo několik dalších poslanců VV, se sejde torzo sněmovního klubu nejmenší vládní strany, aby řešilo, jaká bude další budoucnost partaje.

Aby vláda s podporou lidí kolem vicepremiérky měla v Poslanecké sněmovně alespoň 101 hlasů, musí Peake přesvědčit dalších 7 poslanců.

Předseda VV Radek John je chováním Peake a dalších odpadlíků podle svého vyjádření šokován.

"Opakuje se Sarajevo 2. Odpadlíci využili mé cesty do Varšavy, o které dlouhodobě věděli, a za mými zády vyhlásili platformu funkcí a postů. Nápadně mi to připomíná zkušenost, kterou získala KDU-ČSL, když ji opustili funkcionáři se svými posty a založili si novou platformu - TOP 09," uvedl John.

"Situace se opakuje. U některých očividně zvítězily ambice a posty. Z lidského hlediska mě mrzí dvojnásob, neb jsem mnohé z odejitých považoval za své velmi blízké spolupracovníky a přátele. Pro mě se nic nemění, hájení programu VV spolu se zájmy voličů nevzdám," dodal předseda VV.

Štěpení VV pokračuje. Kdo bude další odpadlík?

Ke Karolíně Peake se krátce po jejím úterním oznámení, že odchází a zakládá novou politickou platformu, přidali i další poslanci - Dagmar Navrátilová, Jana Suchá, Lenka Andrýsová a Viktor Paggio. Stranu opouští také ministři Kamil Jankovský a Pavel Dobeš

Hlavním zlomem pro rozhodnutí Peake prý byla poslední koaliční krize, kdy nesouhlasila s postupem stranického vedení. Ministrům za VV tehdy uložilo podat podmíněné demise.

"Je to rozhodnutí konečné a nevratné," zdůraznila Peake. Ze slov poslanců vyplývá, že je k odchodu z Věcí veřejných donutila politika, kterou praktikuje Vít Bárta, jež je označován za faktického lídra strany.   

Premiér Petr Nečas k odchodu Peake v první reakci uvedl, že pro něj je důležitá jasná vládní většina ve sněmovně. Prezident Václav Klaus však zareagoval tím, že buď vláda získá jasnou většinu poslanců, nebo by měly být co nejdříve předčasné volby.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová Aktuálně.cz řekla, že jí odchod poslanců "lidsky zasáhl". "Bolí mě to lidsky, jak se lidé mění funkcemi a penězi, považuji to za velmi nefér," uvedla.

Klasnová zároveň dodala, že se ve středu ve 12.30 sejde klub poslanců Věcí veřejných, kteří se ještě cítí poslanci VV. Měl by mezi nimi být například Jiří Štětina, Josef Novotný nebo Petr Skokan. Během středečního rána oznámila, že zůstává v klubu původních VV i poslankyně Jana Drastichová.

Politické dění jsme v úterý sledovali v online reportáži:

Předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík v pořadu ČT Události, komentáře prohlásil, že pokud vláda vydrží s platformou kolem Karolíny Peake, "bude se muset ujistit, kolika hlasy disponuje".

Zároveň prohlásil, že podle jeho osobního názoru by se neměla vláda opírat jen o těsnou většinu.

"Než stojedničkovou většinu, tak bych preferoval předčasné volby," prohlásil Gazdík s tím, že podle něj by to muselo být tak 103, 104 hlasů.

Předseda Věcí veřejných Radek John odeslal novinářům své vyjádření. V něm píše, že je šokován. Podle něj odpadlíci v čele s Karolínou Peake využili jeho cesty do Varšavy.

"Jsem šokován, opakuje se Sarajevo 2. Odpadlíci využili mé cesty do Varšavy, o které dlouhodobě věděli, a za mými zády vyhlásili platformu funkcí a postů. Nápadně mi to připomíná zkušenost, kterou získala KDU-ČSL, když ji opustili funkcionáři se svými posty a založili si novou platformu - TOP 09," uvedl John.

"Situace se opakuje. U některých očividně zvítězily ambice a posty. Z lidského hlediska mě mrzí dvojnásob, neb jsem mnohé z odejitých považoval za své velmi blízké spolupracovníky a přátele. Pro mě se nic nemění, hájení programu VV spolu se zájmy voličů nevzdám," dodal předseda VV.

Dagmar Navrátilová, jež patří k poslancům, kteří se dali na stranu Karolíny Peake, v České televizi v reakci řekla, že slovům Radka Johna příliš nerozumí. To, že k jejich odchodu z VV došlo v době, kdy je John v zahraničí, je prý pouze shoda náhod.

Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Bývalý ministr školství za Věci veřejné, poslanec Josef Dobeš, řekl: "Připomíná to akci Kristýny Kočí z minulého roku. V současné situaci bych rád VV podpořil jako nezařazený poslanec, který ale bude členem klubu VV."

"(Peake je) jediná, která je nositelkou nové možnosti pro ty členy, kteří půjdou s ní. Dneska opouštím stranu VV a jednoznačně ji podporuji," uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš.

Nové politické uskupení kolem Peake má zřejmě dostatek členů, aby s ním mohla mít koalice sněmovní většinu. K ní by bylo třeba, aby se k Peake přidalo nejméně sedm dalších poslanců.

Navrátilová večer v ČT řekla, že kromě těch, kteří již přestup k Peake veřejně deklarovali, ví i o dalších. "Pevně věřím, že nás bude osm," řekla.

Karolína Peake podle politologa Bohumila Doležala zkouší platformou vytvořit Věci veřejné s lidskou tváří vzhledem tomu, že se jí tento koncept nepovedlo prosadit v původní straně.

Pokud vznikne koalice platformy s ODS a TOP 09, bude podle Doležala mnohem stabilnější, neboť se v ní "sníží vyděračský potenciál".

Také Petr Sokol uvedl, že koalice s těsnou většinou ve sněmovně bývá více semknutější než seskupení s širší početní podporou. "Nejstabilnější jsou paradoxně ty stojedničky," uvedl Sokol v ČT.

"Všichni členové Klubu VV Praha 3 podporují Karolínu Peake a vystupují ze strany Věci veřejné. Vyzýváme další pražské kluby VV k zaujmutí stanoviska k aktuálnímu dění v rámci strany VV," zaslal mediím prohlášení zdejší předseda Pavel Křeček.

Zároveň oznámil, že k úterku odešel z VV i bratr ministra Pavla Dobeše Jan, který působí jako náměstek na ministerstvu práce a sociálních věcí.

V klubu poslanců VV zůstává podle všeho i Petr Skokan. "Mám silný pocit, že se opakuje Sarajevo číslo 2. Odpadlíci vědí, že předseda Radek John je na pracovní cestě ve Varšavě, a toto se děje v jeho zádech. Nápadně mi to připomíná zkušenost, kterou získala KDU-ČSL, když ji opustili funkcionáři se svými posty a založili si novou platformu  postů a funkcí. Lidsky mě ta situace mrzí, hájení programu však nevzdám."

"Mám déjà vu... Rozdíl je v ročním odstupu a rozdílu 30 IQ mezi Kristýnou Kočí a Karolínou Peake," dodal pro Aktuálně.cz Skokan.

Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí, která dříve klubu poslanců VV šéfovala, zatím neví, jestli se k Peake přidá.

Kristýna Kočí.
Kristýna Kočí. | Foto: Ludvík Hradilek

"Vzhledem k tomu, že za poslední rok jsme zažili nespočet mediálních hrátek ze strany VV, které se ukázaly nesmyslnými, a Karolína Peake naposledy před třemi hodinami tvrdila, že se žádný rozpad nechystá, počkám s jakýmkoliv komentářem na vývoj celé situace," řekla Aktuálně.cz Kočí.

"Zatím nevím, jsem v zahraničí a zjišťuji, co se děje. Neudělám ovšem žádné rozhodnutí, než se vrátím do Čech a dokud si nepromluvím s Karolínou Peake a Vítem Bártou a neporadím se s členy VV v Hodoníně a s jihomoravským vedením," řekl Aktuálně.cz Otto Chaloupka. Do Česka by se měl vracet zkraje příštího týdne.

Rozhodnutí vicepremiérky Karolíny Peake vystoupit z Věcí veřejných a založit novou politickou platformu podle prezidenta Václava Klause vyvolá další otřesy na české politické scéně.

"Buďto se dohodnete a budete mít evidentní většinu v Parlamentu, nebo okamžitě předčasné volby. Na tom já nemám co měnit," uvedl Klaus. Celý článek najdete zde.

Na situaci zareagoval předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. "Oznámení Karolíny Peake o odchodu z Věcí veřejných a z jejího poslaneckého klubu je projevem jedné z posledních předsmrtných křečí této vládní koalice. Nejčistším řešením situace je demise vlády a nové volby v co nejbližším termínu," Kováčik.

"Budoucnost VV bez Karolíny Peake si nedovedu představit. Její poslední kroky vnímám jako velmi závažné. Čtu je jako nemožnost prosadit potřebné změny v rámci strany. Karolína Peake má mou podporu, připojuji se k ní," uvedla pro Aktuálně.cz Lenka Andrýsová.

Spolupracovníci Karolíny Peake v kuloárech sněmovny vypráví, že po vystoupením jejich šéfové se jim přeplnily e-maily s přihláškami do nové platformy. "Opravdu žádný papír se jmény poslanců nemáme," dušuje se jeden z nich.

Opoziční sociální demokraté znovu vyzvali politickou scénu k uspořádání předčasných voleb v červnovém termínu. Rozklad VV podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky oslabí a zkomplikuje pozici vlády ve sněmovně.

"Opírání se o nové odpadlíky z VV kolem Peake dále podlomí vládní legitimitu," myslí si Sobotka. ČSSD proto podle něj pokládá za vysoce aktuální myšlenku nových voleb a vyzývá k jejich uspořádání v co nejbližším červnovém termínu.

"Sněmovní matematiku známe všichni. Vláda potřebuje mít jasně definovanou většinu," řekl ČTK předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Na dotaz, zda by takovou většinu mohl tvořit i dostatečný počet nynějších poslanců VV, kteří by se přidali k Peake, odpověděl, že ano. "I tak by ale bylo ještě nutné ověřit, že budou nadále podporovat vládní prohlášení," dodal.

Věci veřejné se rozpadly.
Věci veřejné se rozpadly. | Foto: Jan Langer

"Nemám důvod setrvávat ve Věcech veřejných bez Karolíny Peake," prohlásil pro Aktuálně.cz ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Další z odcházejících poslanců Viktor Paggio Aktuálně.cz řekl, že došel k závěru, že VV jsou nereformovatelné.

"Kandidoval jsem za program VV, a tak zůstávám v klubu. Připadal bych si jako člověk bez názoru," komentoval jednání svých kolegů poslanec VV Jiří Štětina. "Je to pro mne překvapení a mrzí mne to více než minule, když tlaky na VV šly zvenku," dodal.

Dagmar Navrátilová Aktuálně.cz potvrdila, že také z Věcí veřejných odchází. Seznam poslanců prý nemá a čeká, kdo se přihlásí. V rozhovoru s redaktorkou Aktuálně.cz přiznala, že o kroku Peake věděla dopředu a probíraly jej spolu.

"Poslední kapkou pro mne bylo vystoupení Víta Bárty v České televizi, kdy řekl, že pokračuje v politice," vysvětlovala své rozhodnutí, nespokojenost v ní ale narůstala déle.

Z VV odchází i Jana Suchá. "Nejsem příznivcem politiky ultimát, nelíbí se mi, jak se chová stranické vedení i jak fungují VV. Nejde o nespokojenost ze dne na den, ale teď nadešel ten nejvyšší čas," řekla Aktuálně.cz Suchá.

Pro premiéra Petra Nečase je odchod vicepremiérky Karolíny Peake ze strany Věci veřejné a její plán založit novou platformu novinkou. Důležitá pro něj je jasná vládní většina ve sněmovně. Nečas to řekl novinářům po příletu ze zahraničí. Zároveň uvedl, že bude s Peake jednat.

"Ke koalici patří ten, kdo deklaruje, že podporuje tuto vládu a tento vládní program," prohlásil Nečas krátce poté, co přistál v Praze po dvou dnech cesty do Albánie a Makedonie. Podotkl, že mu není nic známo o tom, že by Peake nyní nepatřila ke koalici a nechtěla podporovat vládu.

Je tu první reakce od člena z části strany, která má blízko k Vítu Bártovi, jeho manželka a místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová Aktuálně.cz řekla, že ji odchod Peake zasáhl.

Kateřina Klasnová a Vít Bárta.
Kateřina Klasnová a Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

"Bolí mě to lidsky, jak se lidé mění funkcemi a penězi, považuji to za velmi nefér. Na výkonné radě nepadlo jediné slovo, že by se tak rozhodla," řekla Klasnová.

Klasnová uvedla, že se ve středu ve 12:30 sejde klub poslanců Věcí veřejných, kteří se ještě cítí poslanci VV.

"O kroku Karolíny Peake jsem se dozvěděla z televize a můžu k tomu jen říci, že Věci veřejné existovaly před tím, než do nich vstoupila Karolína Peake, a budou fungovat i po odchodu Karolíny Peake. Cítím se vázaná programem VV a nehodlám jejich řady opustit," dodala pro Aktuálně.cz Klasnová.

Situaci uvnitř Věcí veřejných a odchod Karolíny Peake z této strany komentoval 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.

"Karolína Peake dnes ukončila členství ve Věcech veřejných, a tak současné vládnutí koalice ODS, TOP 09 a VV. Rozklad vlády tak v přímém přenosu pokračuje. Premiér Petr Nečas před týdnem řekl, že nehodlá vládnout společně s přeběhlíky. Logicky tak musí nyní začít jednání s ČSSD o uspořádání nových voleb. Nedovedu si představit jiný scénář současné situace," řekl Hašek.

Po Karolíně Peake oznámil svůj odchod ze strany Věci veřejné také poslanec Viktor Paggio. "Budu následovat Karolínu Peake. Vystoupím ze strany i jejího poslaneckého klubu," řekl v České televizi.

"Musím si zjistit bližší informace o této politické platformě a pak zvážím svou účast. Nadále platí, že Karolína Peake reprezentovala tu lepší část politiky VV a má mou podporu," řekl Aktuálně.cz poslanec Jiří Rusnok.

 

Právě se děje

Další zprávy