Peake online: Byli jsme moc hodní, neměli jsme ustoupit

Martina Machová Martina Machová
30. 5. 2011 9:58
Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake odpovídala na dotazy čtenářů Aktuálně.cz
Karolína Peake na konferenci VV.
Karolína Peake na konferenci VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné zvolily nové vedení, které bude udávat politiku nejmenší koaliční strany další dva roky.

Post předsedy uhájil Radek John, jeho první zástupkyní ovšem bude jedna z politických nadějí VV - Karolina Peake. Sama málem v internetovém hlasování véčkařů o post nejvyšší kdysi populárního publicistu málem porazila, získala o pouhých deset procent hlasů méně hlasů než John.

"Po konferenci mám velmi dobrý pocit, že ve VV stále je onen potenciál strany, která začínala na Praze 1 a kterou jsem pomáhala budovat," řekla den po stranické konferenci v Hradci Králové.

Bude tedy záležet i na ní, zda se VV dokážou zbavit nálepky podnikatelského projektu Víta Bárty. Zároveň i na ní leží rozhodnutí, zda VV zůstanou ve vládě a za jakých podmínek. Uvnitř strany se přitom spekuluje, že by to měla být právě Peake, kdo vystřídá Radka Johna v Nečasově kabinetu.

Před klíčovým středečním koaličním jednáním Peake tvrdí, že společný vládní projekt s ODS a TOP 09 má ještě smysl. Byla to právě ona, kdo klidnil delegáty, kteří na víkendové konferenci žádali rychlý odchod do opozice.

K dosavadnímu působení ve vládě říká, že Věci veřejné "byly moc hodné a konstruktivní". "Neměli jsme ustupovat. Bláhově jsme uvěřili, že budou naplněny sliby ostatních stran," zdůrazňuje.

V pondělí ráno šéfka poslaneckého klubu VV a staronová místopředsedkyně Karolína Peake odpovídala na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Odpovězeno: 30. 05. | 08:54Autor: Ivoš

Otázka: Přeji heuký den. Jako volič VV jsem hluboce zklamán vaší politikou. Nestyděla by jste se být ve vládě s Kalouskem, Hegrem, Drábkem, Vondrou, potencionálně Drobilem? Já bych se voličům neodvážil pak podívát do očí.

Karolína Peake: Dobrý den. A jaká byla alternativa? Paroubek nebo komunisté. Naše politické partnery ve sněmovně jsme si nevybírali sami. Hřiště jasně vykolíkovali voliči.

Odpovězeno: 30. 05. | 08:56Autor: Nikola

Otázka: Jedinou vaší záchranou volitelnosti je, položit tuhle kmotrovskou vládu, která zadlužuje naše děti čím dál víc, ze střední třídy dělá chudáky a z chudých bezdomovce. Myslíte, že když se teď za každou cenu udržíte u korýtek, že vám to prospěje?

Karolína Peake: Pře šesti týdny jsme udělali obrovský kompromis a vládu jsme podrželi ne kvůli korytům, ale kvůli tomu, abychom na chystané reformy měli vliv. Abychom mohli otupit ty nejradikálnější hrany. Nejnověji můžete sledovat diskusi o plombách. Chcete za každou plombu platit minimálně 400 Kč? My se snažíme o to, aby tomu tak nebylo. Pokud neobstojíme, z vlády odejdeme.

Odpovězeno: 30. 05. | 08:59Autor: Standa

Otázka: Hezký den paní Peake, také dostáváte obálky jako Vaši kolegové, nebo Vás drží Vít Bárta nečím jiným v šachu? Toto je glosa na článek, kde Vaše bývala PR manažerka Maršálková povídá o praktikách ve Vaší straně. Nemyslíte, že jste obrovské zklamání pro Všechny? Pěkný den Standa

Karolína Peake: Žádné obálky nedostávám. Ve Věcech veřejných pracuji již šestým rokem a první peníze jsem si tak vydělala až při angažmá ve sněmovně - poslanecký plat. Chápu zklamání veřejnosti z politiky, na druhou stranu, vinit ze současné situace jen Věci veřejné je velmi nespravedlivé. I Vám hezký den.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:00Autor: zdeněk

Otázka: Jednoduchá otázka: Je Kalousek dinosaurus ? ANO - NE, pokud ANO, proč je ještě ve vládě .............. stydím se za to, že jsem naletěl Vaší straně a dal jsem Vám svůj hlas .........

Karolína Peake: Ano je disnosaurus. Ale voliči jej zvolili. Stejně jako další. Pohybujeme se v poitické realitě, nikoli v ideálním světě.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:02Autor: Adem

Otázka: Co říkáte na to, že Lotyšský prezident chce rozpustit parlament, vadí mu zkorumpovanost..Neměl by i NÁŠ VAŠEK udělat to, že Vás rozpustí? A k demonstracím ve Španělku, schvalujete že bití lidí je v právním demokratickém systému normální,. Viz Španělská revoluce.?

Karolína Peake: Pravidla pro rozpuštění sněmovny jsou jasně daná v ústavě. Jen tak z plezíru se takové věci dělat nemohou. I když rozpustit a vypustit by možná bylo dobré řešení:-) Jakékoli násilí, ať už na demonstrantech nebo ze strany demonstrantů neschvaluji.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:04Autor: Vaclav

Otázka: Byvaly vas volic.Nejsem levicak,ale diky tomu jak jste zklamali mne a dalsi hlupaky,ktere ja osobne presvedcil volit VV jsme se rozhodli v dalsich i v radnych volbach jit volit komouse.Myslime si,ze vetsi ostudu nez VV uz zvolit nemuzem.A vy si bezte s Necasem a Kalouskem treba pichat.

Karolína Peake: Děkuji za zajímavou nabídku, na pana Kalouska i Nečase si nechám zajít chuť (kdybych náhodou nějaou měla).

Odpovězeno: 30. 05. | 09:06Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den,
Myslíte si, že tak rozsáhlá reforma zdravotnictví závisí na poplatku za plombu ? (reakce na odpoved z 8:56) Nemůžu se zbavit dojmu, že vaše politika je extrémně populistická. Pokud jste se nedokázali shodnout pouze na tomhle, považuji to za úspěch, nikoliv zásadní problém.

Karolína Peake: Souhlasím. Schvalujeme 98% reformních návrhů ze strany pana ministra Hegera. Placení plomb považujeme za zbytečné. Nejde o populismus. Jen jsem přesvědčena, že v situaci, kdy dvě třetiny národa nedosáhne na průměrnou mzdu, 400 Kč za zákrok, který nemá jinou alternativu, je dost.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:08Autor: realista

Otázka: VV nadále zůstane součástí mafiánské koalice ?

Karolína Peake: Uvidíme...Čekají nás zásadní jednámí právě v tomto týdnu. M

Odpovězeno: 30. 05. | 09:08Autor: realista

Otázka: Langer řídí Nečase ,vy jste Langerovi umožnili vládnout ČR ...Vy jste také zločinecká organizace jako Ods a jimi založená top09?

Karolína Peake: Zločinecká organizace s dovolením nejsme.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:10Autor: Petr Dvořák

Otázka: Ještě jednu otázku k jednotné sazbě DPH. Uvědomujete si, že rohlík za 10 Kč bude stát o 0,7 Kč více a ten potřebuje každý a že Porsche za 10 milionu bude o 300 000 Kč levnější? Tomu říkáte sociálně citlivé?

Karolína Peake: Tomu neříkáme sociálně citlivé, tomu říkám kompromis uzavřený v koaliční vládě. Jen prosím upozorňuji, že ne vždy se zvýšení nebo snížení DPH promítne do ceny stejným procentem.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:11Autor: Marek Čermák

Otázka: VV jsou převlečení komunisté co vy na to ?

Karolína Peake: V naší straně není ani jeden bývalý člen KSČ. Zákaz máme upraven ve stanovách. Nevím, co Vám na nás připadá komunistického. Konkrétní připomínky ráda okomentuji. Hezký den.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:13Autor: Karel

Otázka: Karolíno, nezašla byste někdy na sklenku dobrého červeného vína, popovídat si o tom, jak to v této koalici chodí a jak Vám všem jde jenom o blaho všech nás ?

Karolína Peake: Piji bílé, dík. Byla bych ráda, aby se přestalo o politicích mluvit jako o "nich". Zatímco "my" (veřejnost), je někdo úplně jiný. O této filozofii si ráda popovídám.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:16Autor: Jiri Holik

Otázka: Dobry den pani Peake.
Prijde te mi jako jedna z mala nasich politiku, kteri jeste nezblbli z moci, loobingu, ... . Co Vas osobne drzi v politice, pri te veskere spine co tam plave? A co Vas zajima mimo politicky svet? (zajiste krom rodiny a deti) :-) Mejte se pekne, a nemente se. Jirka

Karolína Peake: Děkuji. Své nezblbnutí nejsem schopná posoudit, začínám ale o něm vážně pochybovat:-) Za poklonu děkuji. Politika mně opravdu baví. Tedy ta normální legislativní práce, jednání. Nikoli už ale politikaření a mnohahodinová jednání, která nejsou dialogem, ale monology jednotlivých účastníků. Mimo práce mám už opravdu čas jen na rodinu, tak se snažím nerozptylovat. Ale na naší víkendové konferenci (tedy na večírku) jsem si znovu vzpomněla, jak moc mně baví tancovat. Vydržela jsem to 5 hodin!!!

Odpovězeno: 30. 05. | 09:18Autor: Muf

Otázka: Máte strach z předčasných voleb? Určitě by jste neprošli. A co ta včerejší šaškárna kolem tajného hlasování? To bylo tedy supertajné.

Karolína Peake: Z předčasných voleb strach nemám, nijak by mně ovšem netěšilo dělat kampaň. Myslím,že by na to veřejnost vůbec neměla náladu, což naprosto chápu. Včerejší hlasování nebylo volbou, ale jen potvrzením výsledku volby. Máte ale pravdu, mohlo to být zorganizováno lépe.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:22Autor: děd

Otázka: Jaká je alternativa ve volbách ? Copak nevidíte, že vámi zvolená alternativa tento stát drancuje již 20 let.
To jako pokud se dostanete v příštích volbách, tak zase zvolíte tuto "alternativu", Děkuji nechci.
Raději risknout změnu třeba na 1 období. Přestaňte myslet na politikaření,myslete na lidi

Karolína Peake: Po minulých volbách jsme vážili zda jít do vlády nebo ne. Zvolili jsme možnost poslat Paroubka do opozice. Měla jsem zřetelný dojem, že si to veřejnost přeje. Velké naděje tato koalice ale nepochybně zklamala. Toho jsem si vědoma.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:23Autor: Amor

Otázka: Pani vy melete stale dokola kokotiny.Vetsina tech otazek je pravda,nebot vam je pisou opravdu slusni lide,kteri diky tomu svinstvu co predvadite tady musi zit,jenze vy jste tak asi hloupa a vasi kolegove jeste nedomlaskali u Kalousko-Necasoveho koryta,ze nas mate v p...

Karolína Peake: Těším se na Vaši kampaň před příštími volbami. Demokracie je nedokonalá, ale můžete využít možnosti jít do voleb a prosadit větší změny, než jakých jsme dosáhli my. V tom je výhoda.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:26Autor: rasputin

Otázka: Dobrý den, upřímně, jako jedna z mála poslanců VV na mě působíte jako inteligentní člověk a ne jako bezpáteřní hlupák - viz. např. Michal Babák. Opravdu jsou současné VV tou stranou, kterou jste před lety v Praze pomáhala vytvořit..?

Karolína Peake: Děkuji za pochvalu. Po právě proběhlé konferenci mám velmi dobrý pocit, že ve VV stále je onen potenciál strany, která začínala na Praze 1 a kterou jsem pomáhala budovat. Zůstávám!

Odpovězeno: 30. 05. | 09:27Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den paní Peake,nevadí Vám že Vás Nečas a celá koalice vydírá?Když sleduju přístup vaší strany k dění v tomto státě a jak napomáháte rozkrádání za bílého dne a ještě mají tu drzost si zvýšit platy na 230.tis.měsíčně.Z toho jak mluvíte a konáte vám jde pouze o to se 4 roky udržet u koryt!!!

Karolína Peake: Vadí.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:30Autor: Vladimír

Otázka: Dobrý den paní Peaková,
máte plán s kým vládnout po případném pádu této vlády ?

Karolína Peake: Ale VV nemusí být za každou cenu ve vládě. Ale realisticky, je to jediný způsob, jak něco prosadit.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:31Autor: michal

Otázka: Dobrý den, VV působí velmi slabě. Ostatní strany ve vládě na vás udělají bububu a vy opustíte důležité posty. Proč strana netrvala na tom aby jí zůstala dohodnutá ministerstva za každou cenu? I za cenu pádu vlády? Má to takle smysl? Mafiánská ods zase ovládne vnitro

Karolína Peake: Byli jsme moc hodní a konstruktivní. Neměli jsme ustupovat. Bláhově jsme uvěřili, že budou naplněny sliby ostatních stran.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:32Autor: dedek

Otázka: Paní Peak, nedávno jste v televizi říkala, že Vám nejde o koryta ale o reformy. Vším, co děláte ale dokazujete, že je to naopak. Z protikorupce jste největšími korupčníky, nedodrželi jste jediný slib. Což takhle od koryt, a hlasovat i s levicí, pokud přijde s něčím rozumným?

Karolína Peake: V čem jsme prosím největšími korupčníky? Není to náhodou jako v tom Švejkovi? Je jedno jestli byl někdo zabitý nebo ho někdo zabil, všechno je to jedna verbež...

Odpovězeno: 30. 05. | 09:33Autor: Karel

Otázka: Dobrý den Karolíno, v prvé řadě gratulace ke zvolení 1. místopředsedkyně ,o) a druhá věc pokud si chce VV zachovat svoji tvář a zvednout si preference u střední a nižší vrstvy tak je potřeba tuhle vládu poslat k čertu ....... v opačném případě to na mne dělá dojem, ze Vám jde o korýtka. Hezký den

Karolína Peake: Děkuji za gratulaci, myslím, že mnohé napoví už následující středa.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:35Autor: Tunel

Otázka: Proč se bráníte zveřejnit podrobné podklady k financování strany a hrajete o čas auditem? To nevzbuzuje moc důvěry. :o(

Karolína Peake: Zveřejnili jsme naprosto všechno stejně jako ostatní strany. K nahlédnutí v poslanecké sněmovně. Výsledky auditu budou také zveřejněny. Jiné strany žádný audit nezadávají, natož forenzní.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:36Autor: michal

Otázka: Jakmile ods ovládne vnitro je s protikorupční strategií konec, Souhlasíte se mnou? A oni ho ovládnou i přesto, že je tam Kubice. Najdou si nějaké postranní cestičky tak jako to vždycky Íčko dovedl

Karolína Peake: Proto jsme vnitro nechtěli pustit, proto byl na nás vyvinut tak nebývalý tlak. Vůbec nešlo o Bártu, ale právě o vnitro. Toho jsme si dobře vědomi. Kubice má ale dobrou kvalifikaci - nemá rád politiky všechny rovným dílem. Tak snad i Íčko.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:38Autor: BoyGeorge

Otázka: Dobrý den paní Peake,

chtěl bych se Vás zeptat, jak občané mohou věřit straně, která od doby svého zvolení, neplní nic ze svého programu? Jak může nadále fungovat strana, která měla nejsilnější program proti korupci, když sama uvnitř funguje na bázi korupce a uplácení?

Karolína Peake: Co plníme z našeho programu je zveřejněno na našem webu www.veciverejne.cz, je toho několik stránek. To, že se nám nedaří tyto úspěchy prodat v médiích je i naše nešikovnost, souhlasím. Několik příkladů za všechny: zákon o veřejných zakázkách, trestní odpovědnost právnických osob a dalších 17 opatření z protikorupční strategie již schváleno atd.

Odpovězeno: 30. 05. | 09:41Autor: barča

Otázka: Dobrý den paní Peak.Ráda bych věděla zda VV podnikají nějaké kroky proti neobjektivní mediální kampani.Podobné problémy jsou přec napříč celým politickým spektrem.Přeji hodně úspěchů!

Karolína Peake: Dobrý den, samozřejmě se snažíme komunikovat s médii. Naše PR má ale nepochybně co dohánět. Hlavně ale musíme pracovat a mít výsledky. Nejen ve vládě, ale i naši politici v komunálu, to je nejlepší PR.

Všem děkuji za dotazy. Přeji všem více pozitivní nálady. Karolína Peake

 

Právě se děje

Další zprávy