Peake odvolala tři klíčové muže ministerstva obrany

Domácí Domácí
13. 12. 2012 12:28
Nová ministryně obrany odmítla rychlé personální změny, druhý den je učinila
Nová ministryně obrany Karolína Peake.
Nová ministryně obrany Karolína Peake. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ve středu odpoledne převzala nová ministryně obrany Karolína Peake nový resort, hned ve čtvrtek provedla zásadní personální změny.

Odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta. V úřadu končí i ředitel kabinetu ministra František Šulc.

"Nejsem příznivcem kobercových náletů, mám-li použít vojenskou terminologii, na ministerstva poté, co tam přijde nový ministr," odpověděla přitom ve středu na dotaz, zda po příchodu do úřadu provede nějaké personální změny. 

Zároveň však avizovala, že je pro civilní řízení ministerstva obrany a že i v novém resortu chce uplatnit své protikorupční snahy.

"Upřímně doufám, že pochopí důvody mého rozhodnutí a že se dohodneme na jiné formě spolupráce," uvedla Peake k Pickovu odvolání. Vyjádřila mu obdiv a poděkování za vše, co udělal pro armádu a Českou republiku.

Peake: Armáda má mít civilní kontrolu. Picek i Bulant jsou vojáci

"Upřímně doufám, že pochopí důvody mého rozhodnutí a že se dohodneme na jiné formě spolupráce," uvedla Peake k Pickovu odvolání.

Podle mluvčího obrany Jana Pejška nová ministryně považuje Pickovu funkci prvního náměstka za politickou. "Obsazení této politické funkce bývalým náčelníkem generálního štábu bezprostředně po skončení jeho aktivní služby je v příkrém rozporu s principem civilní kontroly armády tak, jak jej ministryně vnímá," uvedl Pejšek. Podle něj bude funkce obsazena na základě shody koaličních stran.

Bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek vedl tým, který se Švédskem vyjednával podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen.

Vlastimil Picek: bývalý náčelník generálního štábu a teď  již i bývalý náměstek ministra obrany.
Vlastimil Picek: bývalý náčelník generálního štábu a teď již i bývalý náměstek ministra obrany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Důvodem Bulantova odvolání je podle Peake nezvládnutá veřejná zakázka na dodávku nových uniforem pro armádu. Zakázku nedávno zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Obrana se proto rozhodla stejnokroje nakoupit přes jednu z agentur NATO.

Bulant i Picek jsou vojáci. Peake ve čtvrtek uvedla, že v blízké budoucnosti hodlá přistoupit k úplnému zcivilnění takzvané civilní sekce ministerstva. Národní úřad pro vyzbrojování, kterému šéfoval Bulant, proto nebude nadále obsazen vojákem v činné službě, zdůvodnila ministryně.

Peake ve čtvrtek rovněž rozhodla o zrušení funkce náměstka pro obranné akvizice, kterou také zastával Bulant. Považuje ji za zbytečnou právě proto, že byl na obraně zřízen vyzbrojovací úřad.

Picek i Bulant jsou spjati s Bartákovou érou

Vlastimil Picek je někdejší náčelník generálního štábu. Figuruje v kauze CASA. Letouny  nejprve zavrhnul jako nevyhovující, pak ale zcela otočil a začal je doporučovat.

O tom, že armáda letadla CASA nechtěla a nepotřebovala a generálové na jejich nákup kývli až po nátlaku od ministerských náměstků, se spekuluje už roky.

Také Pavel Bulant působil na ministerstvu obrany v sporné éře náměstka a posléze i ministra obrany Martina Bartáka. Pracoval jako šéf Bartákovy kanceláře v době, kdy to byl  první náměstek ministryně Vlasty Parkanové.

Protikorupční policie viní exministryni Parkanovou z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel CASA pro armádu. Zakázka byla podle detektivů předražená.

 

Právě se děje

Další zprávy